Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Η πατρίδα μας μπορεί τα πάντα μόνη, αλλά ποτέ δεν είναι μόνη»

«Η πατρίδα μας μπορεί τα πάντα μόνη, αλλά ποτέ δεν είναι μόνη»

Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ανδραβίδα

«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα καλής γειτονίας, όμως την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς», τόνισε ο πρωθυπουργός που παρακολούθησε χθες μέρος της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21»

«Η πατρίδα μας μπορεί, σήμερα, τα πάντα μόνη, αλλά και ποτέ δεν είναι μόνη». Αυτό ήταν το μήνυμα που πέρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς όλους τους Έλληνες από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας όπου και παρακολούθησε μέρος της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21».

«Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει εξελιχθεί στην πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η παρουσία τόσων δυνάμεων, από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλαγή. Φεύγω από την Ανδραβίδα και την 117 Πτέρυγα Μάχης πιο χαρούμενος και πιο σίγουρος», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Έφτασε με C – 130 στην βάση γύρω στις 13:00.   Χαιρέτισε τη στρατιωτική εκπροσώπηση των φίλων χωρών και παρακολούθησε εντυπωσιακές υπερπτήσεις και ελιγμούς των μαχητικών αεροσκαφών. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον χώρο όπου φιλοξενούνται τα πληρώματα που συμμετέχουν στην άσκηση ενώ δέχτηκε ως δώρο ένα τζάκετ με τα διακριτικά της φετινής άσκησης.

«Η Ελλάδα πάντοτε θα προωθεί μία θετική ατζέντα, έχοντας ως θεμέλιο τις κοινές αξίες, τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, τους κανόνες καλής γειτονίας και τον αμοιβαίο σεβασμό που θα πρέπει πάντα να διέπει τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονων χωρών. Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών. Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της», πρόσθεσε.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Τι σχόλιο του πρωθυπουργού για την Πατρών-Πύργου

«Θα τα πούμε εν καιρώ, όλα θα πάνε καλά»

«Θα τα πούμε εν καιρώ, όλα θα πάνε καλά». Αυτό ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού σε ερώτηση των δημοσιογράφων του τοπικού Τύπου. Απάντηση ανοιχτή σε ερμηνείες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Αλκιβιάδης Στεφανής

«Η Ανδραβίδα είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές για εκπαίδευση»

«Η Ελλάδα προσφέρει ασυγκρίτως πολλά πλεονεκτήματα στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των πολιτών, η οποία είναι πολύ υψηλή στους δικούς μας πιλότους και σε αυτούς που σχεδιάζουν την άσκηση, για αυτό και επιλέγουν και άλλες χώρες να έρθουν εδώ για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι τους  και επιχειρησιακά και τακτικά. Η Ανδραβίδα είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές για τέτοιου είδους εκπαίδευση, κάτι που το αποδεικνύει η αυξημένη παρουσία σήμερα εδώ. Είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας να έχει όλες αυτές τις συνθήκες που πρέπει, έτσι ώστε το προσωπικό με πολύ ηθικό να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα», τόνισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Rafale στην 117 Π.Μ. «Αναμένω, κύριοι Αρχηγοί, στον «ΗΝΙΟΧΟ» του 2022 να καμαρώσουμε τους πιλότους μας και στα νέα Rafale, έχοντας δίπλα τους στην άσκηση ακόμη περισσότερους φίλους από φίλες χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ