Στην Ανδραβίδα για τον «Ηνίοχο» ο πρωθυπουργός

Σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει μήνυμα προς τη γείτονα Τουρκία

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην 117 ΠΜ, όπου συνεχίζεται η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021», θα βρεθεί σήμερα -εκτός απροόπτου- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.  Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας στις 12:30 το μεσημέρι και θα αναχωρήσει δύο ώρες μετά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει με αυτόν τον τρόπο μήνυμα προς τη γείτονα Τουρκία.

Η σημερινή ημέρα έχει επιλεγεί για την επίσκεψη και των δημοσιογράφων και την παρουσίαση της άσκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το γραφείο του πρωθυπουργού και το ΓΕΑ προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού θα έχουν ελάχιστους επίσημους προσκεκλημένους, με μοναδικό εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.

Η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 21». Με ορμητήριο την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων «σαρώνουν» όλο το FIR Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάθε 5 λεπτά απογειώνεται ή προσγειώνεται ένα αεροσκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Υπενθυμίζεται πως από ελληνικής πλευράς, η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετέχει στην «Ηνίοχος 21» με το σύνολο των τύπων Μαχητικών Αεροσκαφών (F – 16, M – 2000, M – 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα Αντιαεροπορικής προστασίας, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ).

Εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην εν λόγω Άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετέχει στην «Ηνίοχος 21» με Φρεγάτες, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόρους, Πλοία Γενικής Υποστήριξης, Ελικόπτερα (Ε/Π) και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς θα συμμετέχει με Tμήματα Κ/Β HAWK, Μηχανοκίνητα Τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, Επιθετικά Ε/Π AH-64 και Μεταφορικά Ε/Π CH -47D.

Το ογκούμενο διεθνές ενδιαφέρον για την άσκηση «Ηνίοχος 21» αποτυπώνεται και στις αναφορές που κάνουν ξένοι δημοσιογράφοι και παρατηρητές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ