Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ υγεία ο μεγάλος «ασθενής» της Ηλείας

Η υγεία ο μεγάλος «ασθενής» της Ηλείας

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό εν μέσω πανδημίας covid-19

*Στο Νοσοκομείο Πύργου θα έπρεπε να υπηρετούν συνολικά έξι Παθολόγοι. Την ίδια στιγμή που σε ολόκληρο το ΓΝ Ηλείας υπάρχουν μόλις τέσσερις. Τρείς εκ των οποίων έχουν ήδη δηλώσει παραίτηση!

Επιβεβλημένη είναι η στελέχωση του νοσοκομείου Πύργου που εν μέσω πανδημίας ταλανίζεται  από τις ελλείψεις που αφορούν κυρίως ιατρικό προσωπικό. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Πύργου μόνο με μελανά χρώματα θα μπορούσε να περιγραφεί. Αφού είναι η πρώτη φορά από την λειτουργία του, που σε βασικές ειδικότητες υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ιατρών. Το νοσοκομείο Πύργου όχι απλά δεν ενισχύθηκε, αντίθετα μέχρι και σήμερα δεν έχουν ανακληθεί οι τρείς παραιτήσεις των Παθολόγων ιατρών που υπηρετούν στο ΓΝ Ηλείας. Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται μάλιστα να γίνουν αυτοδίκαια αποδεκτές οι παραιτήσεις των τριών παθολόγων. Από το ίδιο το υπουργείο υγείας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την λειτουργία όχι μόνο του Νοσοκομείου Πύργου αλλά και του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας.  

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Οργανισμό του  Γενικού Νοσοκομείου Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου» θα έπρεπε να υπηρετούν συνολικά έξι (6) παθολόγοι ιατροί… Αυτή τη στιγμή ωστόσο υπάρχει μόνο μία Παθολόγος η οποία έχει υποβάλλει την παραίτηση της. Ενώ σε ολόκληρο το ΓΝ Ηλείας (σ.σ. περιλαμβάνει τα Νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων) υπηρετούν μόλις 4 Παθολόγοι  και….  προσεχώς θα υπάρχει μόλις ένας Παθολόγος ιατρός για την κάλυψη των αναγκών ενός ολόκληρου Νομού.

Σήμερα και πάρα τα όσα προβλέπονται στον οργανισμό του Νοσοκομείου, οι Παθολόγοι καλούνται να καλύψουν πέρα από τις Παθολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.). Ενώ εν μέσω πανδημίας η συμβολή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική και στις κλινικές covid-19.

Σημαντικές όμως είναι οι ελλείψεις και σε άλλες κρίσιμες ειδικότητες όπως στην Καρδιολογίας. Όπου το νοσοκομείο Πύργου θα έπρεπε να είναι στελεχωμένο με έξι συνολικά καρδιολόγους. Ωστόσο διαθέτει μόλις τέσσερις, στο νοσοκομείο Πύργου δεν υπάρχει διαθέσιμος ενδοκρινολόγος ή ρευματολόγος. Ενώ δεν υπάρχει μόνιμος πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Πύργου. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου θα έπρεπε να υποστηρίζεται από επτά μόνιμους ιατρούς. Ωστόσο υπάρχουν μόλις δύο οι οποίοι έχουν διοριστεί στην ΜΕΘ ως Επιμελητές Β’- κανείς εκ των οποίων δεν είναι Εντατικολόγος.  

Ώρα μηδέν

Εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού το Νοσοκομείο Πύργου, όχι απλά δεν στελεχώθηκε, αλλά έχασε και σημαντικές «δυνάμεις» οι οποίες δεν «αντικαταστάθηκαν». Την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο Πύργου καλείται να σηκώσει το τεράστιο φορτίο της νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό. Ενώ έχει ήδη αναπτύξει και λειτουργεί συνολικά 34 κλίνες νοσηλείας για περιστατικά covid και επτά συνολικά κλίνες ΜΕΘ covid-19. Χωρίς ουσιαστικά να έχει ενισχυθεί σε πολύτιμο ιατρικό προσωπικό. Η υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει στο Νοσοκομείο Πύργου, ωστόσο το ανθρώπινο δυναμικό είναι αναγκαίο. Προκειμένου να υπάρχει ασφαλής περίθαλψη και νοσηλεία σε όλους τους τομείς.

Από την πλευρά της η διοίκηση έχει πολλές φορές αποστείλει έγγραφα προς την 6η ΥΠΕ. Όπου και επισημαίνονται οι ανάγκες στελέχωσης του Νοσοκομείου αλλά και τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί… αλλά και εκείνα τα οποία πρόκειται να δημιουργηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Λύσεις ωστόσο δεν έχουν βρεθεί, ενώ θεωρείται σχεδόν «αδύνατη» η άμεση αντικατάσταση των τριών Παθολόγων που έχουν ήδη υποβάλλει παραίτηση. 

Οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης

Η υγεία παραμένει τελικά ο μεγάλος ασθενής στην Ηλεία. Το ΓΝ Ηλείας παραμένει υποστελεχωμένο, ενώ όλα δείχνουν ότι η «ζημία» που θα προκληθεί από την παραίτηση των τριών Παθολόγων θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Καθώς θα σημάνει την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής και κατ επέκταση την αδυναμία εφημέρευσης της.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν έχει να κάνει με τους πολίτες της Ηλείας που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα χρειαστούν περίθαλψη. Η υποστελέχωση του ΓΝ Ηλείας θα οδηγήσει στην «φυγή» των πολιτών προς όμορους Νομούς (σ.σ. Αχαΐας αλλά και Μεσσηνίας) σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από ότι συνέβαινε κατά το παρελθόν.  Τόσο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι φορείς της Ηλείας όσο η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αλλά και τους υπουργείου Υγείας θα πρέπει να εξετάσουν ενδελεχώς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Νομό και να προβούν στις απαιτούμενες κινήσεις «θεραπείας» της υφιστάμενης κατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ