Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Θα ήθελα στην Ηλεία τη δραστηριότητα του ξενόγλωσσου Πανεπιστημίου Πατρών»

«Θα ήθελα στην Ηλεία τη δραστηριότητα του ξενόγλωσσου Πανεπιστημίου Πατρών»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών μιλάει στην «ΠΡΩΤΗ» για όλους και για όλα

Η εκτίμησή του για το νέο μηχανογραφικό και τα Τμήματα του Νομού

«Εδώ και 7 μήνες τώρα η Πρυτανική Αρχή έχει ενημερώσει τους πάντες», τονίζει ο κ. Χρήστος Μπούρας

Ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στην Ηλεία τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς, όχι με θετική για το Νομό αφορμή. Ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός πως παραμένει σταθερός στις απόψεις του. Επίσης συμμετέχει όποτε του ζητηθεί στον δημόσιο διάλογο. Ο λόγος για τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα.

Ο Πρύτανης απέστειλε και επίσημα προχθές, το ψηφισμένο από την Σύγκλητο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, προς την υπουργό Παιδείας. Ένα σχέδιο που περιέχει τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι και την κατάργηση της Μουσειολογίας από τον Πύργο. Ένα σχέδιο που ο ίδιος ο Πρύτανης έχει υπερασπιστεί.

Η «ΠΡΩΤΗ» ζήτησε από τον κ. Μπούρα να απαντήσει στα ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη κάθε Ηλείου. Ο Πρύτανης, προς τιμή του, απάντησε σε κάθε ερώτημα. Από την εκτίμησή του για το νέο μηχανογραφικό και τα Τμήματα της Ηλείας. Μέχρι και την προσωπικό του άποψη για το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλείας. Μία άποψη που ίσως εκπλήξει πολλούς, καθώς ο Πρύτανης θα ήθελε στην Ηλεία τη δραστηριότητα του ξενόγλωσσου Πανεπιστημίου Πατρών.

– Εκτιμάτε πως τα Τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας θα υπάρχουν στο νέο μηχανογραφικό;

Είναι γνωστό πως τα Πανεπιστήμια εισηγούνται και το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της ΕΘΑΕΕ αποφασίζει. Μάλιστα αρκετές φορές στο παρελθόν πήρε αποφάσεις χωρίς να ζητήσει εισήγηση από τα Πανεπιστήμια. Πιθανά, λόγω του περιορισμένου χρόνου να μην ληφθούν αποφάσεις. Άλλωστε υπάρχουν σειρά εισηγήσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.  Αλλά σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο θα κληθεί σύντομα να κάνει γνωστές τις θέσεις του.

– Με βάση τον ετήσιο προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών πόσα Τμήματα μπορούν να λειτουργήσουν; Ούτως ώστε να θεωρούνται βιώσιμα και πλήρη διδακτικού προσωπικού;

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει χρηματοδότηση για το 2021, μικρότερη αυτής που είχε πριν από τη δημιουργία νέων τμημάτων και τη συγχώνευση με το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ταυτόχρονα το 2019 το Πανεπιστήμιο Πατρών με υπουργική απόφαση ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα της λειτουργίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Κουκούλι. Δηλαδή το Πανεπιστήμιο Πατρών πληρώνει όλα τα έξοδα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Kι έχει παραχωρήσει και κτιριακές εγκαταστάσεις του, για τις οποίες πληρώνει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευση, καθαριότητα, συντήρηση, τηλεφωνικά τέλη, σίτιση και στέγαση φοιτητών κλπ.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι καθολικός διάδοχος, έχει αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις ύψους εκατομμυρίων. Του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και των πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου, Πατρών και Δυτικής Ελλάδας. Επομένως η οικονομική κατάσταση είναι προβληματική και δεν επιτρέπει υπό τις παρούσες συνθήκες τη λειτουργία νέων τμημάτων. Τέλος, για τις θέσεις του προσωπικού, εκπαιδευτικού και διοικητικού, αποφασίζει το Υπουργείο και η Σύγκλητος κατανέμει όσες θέσεις παίρνει το πανεπιστήμιο. Λαμβάνοντας υπόψη τους αποχωρήσαντες και μια σειρά άλλων κριτηρίων.

– Η άποψη που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη για το Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών είναι πως στόχευσε μόνο σε Τμήματα που βρίσκονται εκτός της πόλης της Πάτρας. Θεωρείτε πως όλα τα Τμήματα που βρίσκονται στην Πάτρα είναι βιώσιμα και δεν θα επηρεαστούν από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής;

Ένα σημείο εκκίνησης για τις προτεινόμενες αλλαγές είναι οι εξής παραδοχές:

  • Μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί Τμήματα σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές.
  • Η Σχολή πρέπει να λειτουργεί με Τμήματα που εξασφαλίζουν τον πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων. Δηλαδή από μόνιμα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ. Κάθε λειτουργούν Τμήμα πενταετούς φοίτησης και με εκτεταμένο εργαστηριακό φόρτο. Πρέπει να έχει ως στόχο ένα ελάχιστο αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και αντίστοιχα εργαστήρια.
  • Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να ανταποκρίνονται σε γνωστικά αντικείμενα που να θεραπεύονται από προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και να είναι γενικώς αποδεκτά ως τέτοια.

Ο στόχος είναι ένα βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών και αυτό χρειάζεται ισχυρά Τμήματα με επάρκεια σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.Σχολές συγκεντρωμένες στην ίδια πόλη ή νομό και όραμα για προσεκτική επέκταση σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, και σημαντική ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού. Υπάρχουν τμήματα στη Πάτρα και σε άλλες πόλεις που θα επηρεαστούν από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Κατάσταση που επιδεινώνεται σε τμήματα εκτός Πατρών από τις διαρροές στο δεύτερο έτος. Άλλωστε τη προηγούμενη χρονιά 1 στους 3 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είχε βαθμολογία κάτω από τη βάση του 10.

– Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποδέχθηκε τα νέα Τμήματα που δημιουργήθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου το 2019. Για ποιον λόγο άλλαξαν οι θέσεις της Συγκλήτου μέσα σε δύο χρόνια;

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Σύγκλητος το 2019 δεν έκανε αποδεκτό  το τότε σχέδιο νόμου, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, ακριβώς επειδή έβλεπε και τους πρόχειρους σχεδιασμούς του όλου εγχειρήματος. Μου προκαλεί απορία πως υπάρχει η άποψη ότι το σχέδιο έγινε δεκτό, κάτι που υποστηρίζουν και αρκετοί τοπικοί παράγοντες. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες αλλάζουν με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παρθούν άλλες αποφάσεις  και άλλωστε δεν υπάρχουν θέσφατα.

– Η ίδρυση Τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο είναι κατοχυρωμένη με νόμο του κράτους. Ποια η θέση της Πρυτανικής Αρχής για το θέμα;

Νέα τμήματα απαιτούν για τη λειτουργία τους ξεχωριστή γραμμή υποστήριξης σε προσωπικό, υποδομές κλπ. Ως Πρύτανης δεν θα βάλω σε κίνδυνο το Πανεπιστήμιο Πατρών με τη δημιουργία νέων τμημάτων. Αν δεν συνοδεύεται από μια τέτοια γραμμή υποστήριξης, ανεξάρτητα της πόλης που θα δημιουργηθούν. Άλλωστε το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας.

– Ο αν. καθηγητής του Τμήματος Μουσειολογίας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε πρόταση για δημιουργία Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών στην Ηλεία με τον τίτλο «Ολυμπιακή Σχολή». Έχετε εξετάσει την εν λόγω πρόταση;

Η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάσθηκε και απορρίφθηκε το 2019  απ’ το Υπουργείο. Αν ήθελε το Υπουργείο θα μπορούσε να την υλοποιήσει πάντα βέβαια με την ξεχωριστή γραμμή υποστήριξης, κάτι που δεν έγινε το 2019. Προσωπικά συζητώ κάθε πρόταση η οποία όμως είναι βιώσιμη και έχει υποστήριξη και δεν βάζει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών.

– Το Στρατηγικό Σχέδιο αναφέρει πως «η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θα σταματήσει σε καμία από τις πόλεις που βρίσκεται σήμερα». Πώς μεταφράζεται αυτό για την Ηλεία;

Η παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών δεν θα σταματήσει σε καμία από τις πόλεις που βρίσκεται σήμερα. Με συντονισμένες παρεμβάσεις και στόχευση στις ανάγκες των περιοχών, θα αλλάξει τη μορφή παρουσίας του. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα υποστηρίξει, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές του, ενέργειες για τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής, Σχολής Τουρισμού και Πολιτισμού, Σχολής Οίνου και Αμπέλου, μεταλυκειακού επιπέδου και κοινά προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών με δίδακτρα με άλλα Πανεπιστήμια (π.χ. ΕΑΠ), Επιχειρηματικά Πάρκα, συνέδρια και θερινά σχολεία. Σε αυτή τη κατεύθυνση υπάρχουν σχεδιασμοί για τους οποίους έχουν ενημερωθεί οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Προσωπικά θα ήθελα στην Ηλεία τη δραστηριότητα του ξενόγλωσσου Πανεπιστημίου Πατρών. Αλλά αυτό απαιτεί συναινέσεις και ισχυρές συμμαχίες.

– Γιατί η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού δεν ασχολήθηκε με την περίπτωση της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για τις εγκαταστάσεις της οποίας πληρώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών;

Αυτό είναι αρμοδιότητα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Υπουργείου.

– Εξετάστηκε ποτέ από το Πανεπιστήμιο Πατρών η δυνατότητα εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Αμπέλου στον Κόροιβο Ηλείας για συνέργεια με το Τμήμα Γεωπονίας;

Όχι.

– Το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα παραμένει με 2 μέλη ΔΕΠ. Ποιες κινήσεις έκανε η Πρυτανική Αρχή προκειμένου να ενδυναμωθεί το Τμήμα με νέα μέλη ΔΕΠ;

Επιτρέψτε μου να πω κάποια πράγματα για την ιστορία. Όταν συζητήθηκε το σχέδιο για τη δημιουργία νέων τμημάτων και τη συγχώνευση με το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών δεν υπήρχε το Τμήμα Μουσειολογίας στο σχέδιο. Το Τμήμα εμφανίσθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα με το νόμο να αποχωρήσουν 4 από τα 6 μέλη ΔΕΠ. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση και ένα πραγματικό γεγονός τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος. Αλλά έτσι αποφάσισε τότε το Υπουργείο. Η Πρυτανική Αρχή που εκπροσωπώ ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2020 και παρέλαβε μια συγκεκριμένη κατάσταση και οι ενέργειες που έκανε ήταν οι εξής:

  • Έστειλε επιστολή τον Οκτώβριο στο Υπουργείο ζητώντας έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των νέων τμημάτων και των εν λειτουργία τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
  • Ζήτησε συναντήσεις με Βουλευτές, Δημάρχους και τοπικούς παράγοντες των 3 νομών και ενημέρωσε όσους ανταποκρίθηκαν αναλυτικά.
  • Τον Δεκέμβριο η κ. Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη, ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο Πρύτανης συνυπέγραψαν επιστολή προς την Υπουργό ζητώντας διακριτή γραμμή υποστήριξης από το Υπουργείο σε θέσεις προσωπικού κλπ, ειδικά για το Τμήμα Μουσικολογίας.
  • Η παρούσα Πρυτανική Αρχή εξασφάλισε από τις αρχικά 12 θέσεις με πολύ προσπάθεια 35 θέσεις μελών ΔΕΠ. Από αυτές οι 28 θέσεις αφορούσαν θέσεις αποχωρησάντων και επομένως οι νέες θέσεις ήταν μόνο 7 και από αυτές δόθηκαν 2 στο Τμήμα Μουσειολογίας.
  • Εξασφάλισε προσωπικό Ακαδημαϊκής Εμπειρίας πάνω από 20 θέσεις ειδικά για το Τμήμα Μουσειολογίας. Έτσι ώστε να διεξαχθούν τα μαθήματα του εαρινού 2020-2021 και του ακαδημαϊκού 2021 -2022 και ταυτόχρονα διεκδικεί και άλλες θέσεις
  • Έχει στείλει στο Υπουργείο προς υπογραφή 2 θέσεις ΕΔΙΠ από μετάταξη και πιέζει για την υπογραφή τους από το Υπουργείο.
  • Προσπάθησε να αποτρέψει μετατάξεις, μετακινήσεις διοικητικού προσωπικού σε διάφορες υπηρεσίες αλλά αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Η προσπάθεια της Πρυτανικής Αρχής συνεχίζεται για την στελέχωση του τμήματος με διοικητικό προσωπικό.

– Ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ και πρώην αναπληρωτής πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Παντελής Κυπριανός κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο την πρόταση για «Σχολή/σχολές σε κάθε νοµό, µε οµοειδή Τµήµατα, σε διευρυμένη Πανεπιστημιούπολη» στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Πώς σχολιάζετε την θέση του;

Θα είναι ενδιαφέρον να κοινοποιηθεί η εισήγηση της ΑΔΙΠ το 2019, στην οποία ήταν Πρόεδρος ο Καθηγητής κ. Π. Κυπριανού, για τη δημιουργία των νέων Τμημάτων και τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καθώς και η πρόταση της ΑΔΙΠ για την Ηλεία.  Νέες σχολές και νέα τμήματα θέλουν ξεχωριστή γραμμή υποστήριξης σε θέσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, σε υποδομές και χρηματοδότηση. Δεν αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, αν θέλουμε βιώσιμες λύσεις.

«Είχαμε ενημερώσει τους πάντες»

Τέλος, ο κ. Μπούρας, τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» τα εξής: «Επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας πως για 7 μήνες τώρα η Πρυτανική Αρχή έχει ενημερώσει τους πάντες, όσους επέλεξαν και προσήλθαν ή ζήτησαν να ενημερωθούν και έδωσε έναν μοναχικό και δύσκολο αγώνα για ένα επώνυμο και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επέλεξε να μην πολιτεύεται και να μην κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Για αυτό το λόγο δεν συμμετέχει σε άγονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που δεν συνεισφέρουν σε τίποτα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ