Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜας κοροϊδεύετε κ. Συρίγο;

Μας κοροϊδεύετε κ. Συρίγο;

Ο Νόμος που επικαλεστήκατε σας εκθέτει: Το Υπουργείο προτείνει κατάργηση Τμημάτων, το Πανεπιστήμιο υποβάλει τη γνώμη του

Ο υφυπουργός Παιδείας προσπάθησε να προσδώσει νομιμοφανή κάλυψη στην πολιτική του απόφαση για κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, στην τηλεδιάσκεψη που είχε προχθές με όλους τους Ηλείους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τους Δημάρχους Πύργου και Ήλιδας. Προσπάθησε να προσδώσει νομιμοφανή κάλυψη στην πολιτική του απόφαση για κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας.

Ο κ. Συρίγος, με την επίκληση του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017, ισχυρίστηκε πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για το μέλλον των Τμημάτων, το υπουργείο απλά συμφωνεί. Σήμερα, τόσο ο Βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, όσο και ο Βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, έγκριτοι νομικοί και οι δύο, αποδομούν λέξη προς λέξη τους έωλους ισχυρισμούς του υφυπουργού. Στις επόμενες σελίδες της «ΠΡΩΤΗΣ» μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα και των δύο βουλευτών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την «ανάγνωση» του υφυπουργού στον Νόμο. Το Πανεπιστήμιο φτάνει να «αναγκάσει» τρία Υπουργεία να εκδώσουν προεδρικό διάταγμα! (παρ. 1 του Άρθρου 5).

Το πιο εξοργιστικό σημείο όμως, βάσει των ισχυρισμών του υφυπουργού, προκύπτει από την παρ. 2 του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017. Όπως αναφέρεται: «Για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 1 απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων. Εκτός από την περίπτωση ίδρυσης νέου Α.Ε.Ι. και γνώμη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) και του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ., ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παραγράφου 1.

Η Σύγκλητος, η Α.ΔΙ.Π. και το Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. υποβάλλουν τη γνώμη τους μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την παραλαβή ερωτήματος που τους απευθύνει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για εξαιρετικούς λόγους, ιδίως για την υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων από τα γνωμοδοτούντα όργανα. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παρατείνεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μία μόνο φορά για επτά (7) εργάσιμες ημέρες. Περαιτέρω παράταση της προθεσμίας αποκλείεται».

Δηλαδή, εάν λάβουμε στα σοβαρά τους ισχυρισμούς του κ. Συρίγου, είτε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είτε ο ίδιος, έχουν ήδη προχωρήσει σε κατάθεση ερωτήματος για την κατάργηση των Τμημάτων της Ηλείας, προς το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (το όργανο που αντικατέστησε την Α.ΔΙ.Π.). Εάν έχει συμβεί αυτό, τότε φυσικά κανένα Πανεπιστήμιο Πατρών δεν προτείνει την αρπαγή των Τμημάτων. Την αρπαγή την προτείνει το ίδιο το υπουργείο και το Πανεπιστήμιο σπεύδει να συμφωνήσει.

Το ίδιο επισημαίνει και ο Κώστας Τζαβάρας στο άρθρο του. Όπου ευλόγως θέτει το ερώτημα: «αυτογνωμόνως την προσεχή Δευτέρα η Σύγκλητος θα λάβει σχετική απόφαση για την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας. Ανεξαρτήτως δηλαδή πάσης διαδικασίας εκδόσεως του σχετικού προεδρικού διατάγματος ή εις απάντησιν σχετικού ερωτήματος που της έχει ήδη θέσει ο ίδιος ο κ. Υφυπουργός;».

Εμείς θα θέσουμε ένα ακόμα πιο εύλογο ερώτημα: Μας κοροϊδεύετε κ. Συρίγο;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ