Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας

Δέσμευση Γαβρόγλου στην «ΠΡΩΤΗ» για όλη την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Με επιτυχία η χθεσινή διαδικτυακή θεματική συζήτηση με θέμα: «Η Ηλεία αντιμέτωπη με την Ακαδημαϊκή ερήμωση», που διοργάνωσε χθες η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αποκάλυψε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ίδρυση Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών σε Πύργο και Αμαλιάδα, ωστόσο ύστερα από αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Αμαλιάδας άλλαξε ο σχεδιασμός και ιδρύθηκε η Γεωπονία

Για κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, δεσμεύτηκε προσωπικά ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου μετά από σχετική ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» στη διαδικτυακή θεματική συζήτηση με θέμα: «Η Ηλεία αντιμέτωπη με την Ακαδημαϊκή ερήμωση», που διοργάνωσε χθες η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηλείας.

«Μπορώ να δεσμευτώ ότι θα καταθέσουμε σίγουρα επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα. Ένας από τους λόγους που δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα είναι πως δεν θέλουμε να προκαταλαμβάνουμε το χειρότερο, αλλά εδώ έχουν ακουστεί πράγματα για τα οποία πρέπει να πάρουμε μία πρωτοβουλία και όντως θα την πάρουμε», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος με τη μεγάλη ευγένεια που τον διακρίνει συμμετέχει στην πολύωρη διαδικτυακή συνάντηση απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν τόσο από δημοσιογράφους, όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ο κ. Γαβρόγλου, χαρακτήρισε το επιχείρημα  του Πανεπιστημίου Πατρών περί χιλιομετρικής απόστασης των Τμημάτων από την Πάτρα ως «γελοίο» και υπερασπιζόμενος τον Νόμο του 2019 τόνισε πως επρόκειτο για ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που στόχο είχε να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο των Πανεπιστημίων. «Τα Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν είναι γίνονται μόνο για… rooms to let και σουβλάκια. Ο πολιτισμικός και ο αναπτυξιακός τους ρόλος είναι κομβικά στοιχεία».

«Αντί του Τμήματος Πολιτιστικής Διαχείρισης, η τοπική κοινωνία ήθελε το Τμήμα Γεωπονίας»

Στην ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για το πώς κρίνει αναδρομικά την ίδρυση των Τμημάτων Μουσειολογίας, Γεωπονίας και ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία, ο κ. Γαβρόγλου αποκάλυψε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ίδρυση Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών σε Πύργο και Αμαλιάδα, ωστόσο ύστερα από αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Αμαλιάδας άλλαξε ο σχεδιασμός και ιδρύθηκε η Γεωπονία.  «Όταν κάνεις μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παίρνεις υπόψιν διάφορες παραμέτρους. Το βασικό είναι το ακαδημαϊκό. Το δεύτερο είναι η ιστορία των ιδρυμάτων. Το τρίτο που παίρνεις υπόψη είναι οι τοπικές συνθήκες. Εμείς λοιπόν βάζοντας αυτά κάτω, είχαμε προτείνει να υπάρχει μία Σχολή Πολιτισμού στην Ηλεία, με την Μουσειολογία και το ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και στην Αμαλιάδα Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης. Για απολύτως σαφής λόγους. Υπήρχε τότε μία πολύ σοβαρή αντίδραση από πλευράς Αμαλιάδας, που ήθελαν αντί του Τμήματος Πολιτιστικής Διαχείρισης, το συγκριμένο Τμήμα Γεωπονίας και είπαμε εντάξει. Επίσης, υπήρχε σχεδιασμός για Αγγλόφωνο Τμήμα στην Αρχαία Ολυμπία.

Εμείς δώσαμε έξτρα θέσεις ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά όταν π.χ. δίνεις 100 θέσεις, την κατανομή δεν την κάνει το υπουργείο, αλλά την κάνει το Πανεπιστήμιο. Παρόλο που εμείς το λέγαμε πολύ έντονα ότι τις θέσεις τις δίνουμε για την ενίσχυση των νέων Τμημάτων, το Πανεπιστήμιο δεν έκανε αυτή την επιλογή. Αυτό θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί δημόσια. Γιατί δεν πήγαν στα νέα τμήματα οι θέσεις;

Στο ΤΕΦΑΑ, από θέση ευθύνης είπαμε να μην αρχίσει αμέσως, γιατί εκεί δεν ήταν έτοιμα τα πράγματα, είπαμε να περάσει ένας χρόνος, να έρθουν κάποιοι καθηγητές να ετοιμάσουν το πρόγραμμα και να αρχίσουμε από τη μεθεπόμενη χρονιά. Άρα είχαμε έναν προγραμματισμό ακαδημαϊκού χαρακτήρα που σεβόταν τις τοπικές συνθήκες.

Τώρα τα πράγματα εξελιχθήκαν όπως εξελίχθηκαν, γιατί ξέρετε, το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο δεν είχαμε μόνο αυτά τα στοιχεία, είχε και τα διετή προγράμματα σπουδών. Διετή προγράμματα εντός του Πανεπιστημίου όπου θα πήγαιναν παιδιά των ΕΠΑΛ και θα έπαιρναν ένα πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας. Και αυτό που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στο δικό σας Νομό είναι πως δεν θα πηγαίναμε σε διετή προγράμματα εάν δεν υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία του Πανεπιστημίου με παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής», δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Ειλικρινής

Ο πρώην υπουργός ήταν απολύτως ειλικρινής στην ερώτηση για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αναλάβει κυβέρνηση, ενώ τα Τμήματα έχουν καταργηθεί. «Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον εάν μετακινήσουν τα Τμήματα, δεν μπορώ να σας απαντήσω για να είμαι απολύτως ειλικρινής και δεν θέλω να υποσχεθώ πράγματα που δεν γίνονται. Το συνεχές μπρος-πίσω, δεν είναι σοβαρό. Εάν αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ηλεία θα πρέπει να ξαναμπεί στον Ακαδημαϊκό χάρτη. Ένα μέρος με τέτοια πολιτισμική και τουριστική δραστηριότητα, αλλά και με τέτοια αγροτική παραγωγή και με τέτοια ιστορία δε μπορεί να μην παίζει ρόλο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εκείνο που μπορώ να πω, για να μην λαϊκίζω, είναι να δούμε την επόμενη ημέρα, γιατί δεν θέλω να προεξοφλώ καταστάσεις. Να προτείνουμε κάτι ρεαλιστικό που ταιριάζει στην περιοχή», απάντησε.

Π. Χαραμής: «Επανερήμωση της Ηλείας…»

Ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Χαραμής, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μιλούμε για ερήμωση, επανερήμωση, διότι υπήρχε το σχέδιο Αθηνά που είχε ήδη κοστίσει στην περιοχή. Διορθώθηκε αυτό με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξαναγυρίζουμε πάλι εκεί. Η διακηρυγμένη πρόθεση από την κυβέρνηση να ξαναπιάσουμε το νήμα του 12-13 κρύβει πολλούς κινδύνους για την εκπαίδευση και την Ηλεία. Υπάρχει βομβαρδισμός αλλεπάλληλων δηλώσεων. Το προφανές όμως είναι: Από τη μία πλευρά πολλοί υποστηρίζουν ότι η αιτία των προβλημάτων είναι η θεσμοθέτηση των τμημάτων επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Πρύτανης Πατρών προβάλει το εναντίωσή του. Από την άλλη, τα όσα θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοινή βάση πάνω στην οποία συζητάμε για να έχει ακαδημαϊκό μέλλον η Ηλεία».

Δ. Καλαματιανός: «Ο νόμος αλλάζει με νόμο»

Ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός, ανέφερε στην τοποθέτησή του: «Με τον νόμο 4610/2019 στην Ηλεία ιδρύθηκαν για πρώτη φορά τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα. Η τότε κυβέρνηση έπραξε σωστά; Ναι. Τα τμήματα συνδέονται με τον τόπο για τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ε οριακό σημείο, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ηλείας κρέμεται από μία κλωστή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποδείξει ότι συμπεριφέρεται ως Πανεπιστήμιο μόνο της Πάτρας, με καθηγητές που θέλουν να διδάσκουν μόνο στο σπίτι τους.

Για την ενίσχυση των νεοϊδρυθέντων Τμημάτων είχαν κατανείμει 38 θέσεις ΔΕΠ, αλλά καμία δεν δόθηκε στη Μουσειολογία και έπρεπε να φτάσουμε στο εδώ και μη παρέκει για να δοθούν δύο θέσεις ΔΕΠ. Είναι σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτούργει συγκεντρωτικά. Περιμένουμε και την τελική απόφαση της Συγκλήτου για να διαπιστώσουμε εάν θα προτείνει την εξάλειψη της Ηλείας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτά που ανέφερε ο Πρύτανης για ΙΕΚ και ξενόγλωσσα είναι χάντρες για ιθαγενείς. Έχει γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ενίσχυση των περιφερειακών Τμημάτων. Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις εισήγηση του Πανεπιστημίου. Αυτό παραδέχθηκε και ο κ. Συρίγος που προδίκασε την απώλεια της Γεωπονίας. Δυστυχώς διαφαίνεται απόλυτη ταύτιση. Ρίχνουν ο ένας στο άλλον την ευθύνη, αλλά την τελική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Ο νόμος αλλάζει με νόμο.

Επίσης, η Περιφέρεια εάν θέλει να στηρίξει οφείλει να ενισχύει με υποδομές την Ηλεία, όπως αντίστοιχα έκανε στο Μεσολόγγι. Είναι ώρα για έμπρακτη συστράτευση για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε να μπει ξανά ο Νομός μας στο περιθώριο».

Τ. Αντωνακόπουλος: «Δυναμικές κινητοποιήσεις με σεβασμό στα μέτρα»

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος προανήγγειλε αγώνες για την διατήρηση των Τμημάτων, αναφέροντας: Ο κ Γαβρόγλου  άνοιξε μια σελίδα αισιοδοξίας στην Ηλεία. Κρατάμε την αισιοδοξία, αλλά κάνουμε κι αγώνες για να γίνουν τα όνειρα πράξεις. Δεν ισχυροποιήθηκαν αυτά τα τμήματα στο παρελθόν ούτε από το  Πανεπιστήμιο, ούτε από την Πολιτεία. Τα κτίρια που φιλοξενούν τα Τμήματα  είναι δημοτικά. Ελλειμματική στήριξη. Η υπονόμευση επιταχύνθηκε το τελευταίο διάστημα. Αυτό που συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών δε συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το μακελειό που γίνεται σε Αίγιο, Αγρίνιο, Αμαλιάδα και Πύργο.

Το διαπλεκόμενο σύστημα προβάλει συνεχώς το Πανεπιστήμιο Πατρών με απαξιωτικές αναφορές στην Ηλεία. Ο κ. Συρίγος ήταν απαξιωτικός. Να πάει τη Γεωπονία στο Κολωνάκι. Τα ανέκδοτα λέγονται στα σοβαρά. Υπάρχει μεγάλο θράσος. Οι βουλευτές μας θα έπρεπε να απαντήσουν στην απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού.  Φαίνεται ότι είναι ισχυρά δομημένη απόφαση και προειλημμένη. Έχουμε  ξεκινήσει κάποιοι αυτοδιοικητικοί και προσπαθούμε με το Συμβούλιο Αιρετών.  Η δύναμη όμως είναι ο λαός. Δεν αλλάζουν με έγγραφα οι αποφάσεις. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Οι 25.000 που δεν θα πάνε στα Πανεπιστήμια θα πάνε στα Κολέγια για να πληρώσουν. Υπάρχει σαφέστατο ιδεολογικό υπόβαθρο. Θέλουν να μείνουν αγράμματα τα παιδιά στην Περιφέρεια.

Τι κάνουμε λοιπόν; Αύριο (σ.σ. σήμερα) οι Δήμαρχοι έχουμε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας.  Είναι ιστορικές οι ευθύνες μας.

Προτείνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις με σεβασμό στα μέτρα. Ζητάμε από εσάς μια επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή. Να συζητηθεί η Ηλεία στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πολιορκητικός κριός της κυβέρνησης.

Οι Ηλείοι βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα ψηφήσουν το Νόμο. Να μη βγουν φέτος από το μηχανογραφικό τα Τμήματα.  Είναι ο μόνος Νομός στην Πελοπόννησο που θα μείνει χωρίς Τμήμα.

Ως Συμβούλιο Αιρετών ζητάμε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Ζητάμε από την Περιφέρεια να εγγράψει τώρα 10 εκ. ευρώ για τις υποδομές σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Να ζητήσετε από ακαδημαϊκούς ανά τη χώρα να μαζέψουν υπογραφές για το έγκλημα που πάει να γίνει.

Να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει αυτά που ψήφισε το 2019.

Το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και ιδεολογικό».

Γ. Λυμπέρης: «Εμείς θα αγωνιστούμε»

Τέλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, επεσήμαινε: «Τα Περιφερειακά Τμήμα έχουν να παίξουν πολιτιστικό και αναπτυξιακό ρόλο. Είναι πάγια θέση μου εδώ και 20 χρόνια. Όμως κ. Γαβρόγλου ομολογήσατε ότι στον αρχικό σας σχεδιασμό δεν ήταν να παραμείνει η Γεωπονία στην Αμαλιάδα, αλλά επειδή σας πίεσε η τοπική κοινωνία το αφήσατε. Συγχρόνως όμως δημιουργήσατε ένα παρόμοιο τμήμα στο Μεσολόγγι. Το κύριο επιχείρημα που συναντάμε από το Πανεπιστήμιο Πατρών σήμερα είναι ότι αυτό τμήμα δεν έχει ρόλο ύπαρξης. Για τη Μουσειολογία ακούμε ότι δεν έχει η Ευρώπη προπτυχιακό Τμήμα τέτοιο.

Ζητούσαμε από το 2002 ένα τμήμα που να συμμετάσχει στην πρωτογενή παραγωγή και ένα τμήμα που θα συνδεθεί με το πολιτιστικό κεφάλαιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Τίποτα δεν έγινε με τα ΤΕΙ. Μας έδωσαν τμήματα πληροφορικής. Μετά το Σχέδιο Αθηνά καταφέραμε ένα πείσουμε με μελέτες ότι ο πιο παραγωγικός κάμπος της χωράς το δικαιούτο και έγινε η μοναδική σχολή Γεωπονίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η οποία αναβαθμίστηκε σε ΑΕΙ επικαλυπτόμενο από άλλα τμήματα στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο. Αυτή την κλωστή ποιος την άπλωσε; Νομίζω ότι την απλώσατε εσείς με τον προηγούμενο Νόμο. Σε αυτό βασίζεται επιχείρημα που μας λένε οι πανεπιστημιακοί και ο κ. Συρίγος ότι επικαλύπτονται τα τμήματα.

Δεν θέλω να μεμψιμοιρώ όμως, παρότι  όταν ανέλαβα Δήμαρχος το 2019 έμαθα ότι τα 7 εκ. διαγράφηκαν  συγχρόνως με το νόμο Γαβρόγλου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όμως σήμερα ο Περιφερειάρχης ενισχύει εκείνες τις παλιές εγκαταστάσεις στο Μεσολόγγι και εμείς πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.

Εμείς θα αγωνιστούμε. Έχουμε παλέψει στη ζωή μας , είμαστε λαϊκοί άνθρωποι.

Και λέμε στους κυρίους της κυβέρνησης ότι δεν θα τα καταργήσουν, να σκεφτούν πως θα τα αναβαθμίσουν, να σκεφτούν πως τα τμήματα θα καλύψουν τα παιδιά του λαού, αυτά τα παιδιά που έδειξαν ότι προτίμησαν αυτά τα τμήματα. Για αυτά τα παιδιά θα παλέψουμε, όχι για να δικαιολογήσουμε εσάς, που κάνατε λάθη στους σχεδιασμούς σας.

Θα είμαστε στις επάλξεις με τον κορωνοϊό, αλλά με τη λήξη του θα είμαστε στους δρόμους!».

Συμμετοχές

Στη χθεσινή συζήτηση συμμετείχαν επίσης και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου Αναστασία Ζαφειροπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος, η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Αμαλιάδας Αγλαΐα Λιόπα, , ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης και οι πρώην Βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη. Συντόνισαν, ο Συντονιστής Ν.Ε. Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Φλεβοτόμος και η Συντονίστρια Τμ. Παιδείας-Πολιτισμού Ν.Ε. Ηλείας Αννίτα Λάκκα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ