Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Βελτιώνουμε την καθημερινότητα, αλλάζουμε την εικόνα του Δήμου με μικρά και μεγάλα...

«Βελτιώνουμε την καθημερινότητα, αλλάζουμε την εικόνα του Δήμου με μικρά και μεγάλα έργα»

Απολογισμός δράσεων με την συμπλήρωση ενάμιση έτους στο «τιμόνι» της Αρχαίας Ολυμπίας από τον Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο

8,5 εκ. ευρώ στο ταμείο του Δήμου έτοιμα για δημοπράτηση

Υποβολή προτάσεων – ώριμων μελετών για έργα 20,8 εκ. ευρώ

Μία σειρά έργων αλλά και μελετών που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας παρουσίασε χθες. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε ο  Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Πρόκειται για έργα τα οποία αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Που θα δημοπρατηθούν άμεσα και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το προσεχές φθινόπωρο. Ενώ αναφορά έγινε και στις μελέτες που ωρίμασαν και υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση προς τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια.

«Αισθανόμαστε στο Δήμο την έλλειψη επικοινωνίας με τους δημότες μας, αφού, παρά τη θέλησή μας εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας δεν καταφέραμε να είμαστε κοντά τους, να ακούσουμε τις προτάσεις τους, την κριτική τους. Να τους πούμε τις σκέψεις και τον προγραμματισμό μας, να γίνουμε καλύτεροι. Δεσμευόμαστε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη βελτίωση των συνθηκών της πανδημίας και των καιρικών συνθηκών, θα είμαστε όλη η Δημοτική Αρχή δίπλα τους για να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Παναγιώτης Φλέσσας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Νίκος Μαρούντας.

Κόντρα στις δυσκολίες

Στα βασικά σημεία της συνέντευξής του, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Αυτός ο ενάμισης χρόνος πέρασε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Το ούτως ή άλλως μικρό αριθμητικά προσωπικό του Δήμου, έγινε ελάχιστο εξαιτίας των μέτρων εργασίας που επέβαλε η πανδημία (τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία). Για τους ίδιους λόγους υπήρξαν δυσκολίες στην επικοινωνία με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια και τις Υπηρεσίες. Παρ’ όλα αυτά και Υπουργούς επισκεφθήκαμε, και γενικούς γραμματείς, και υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα και στην Πάτρα και πολλές τηλεδιασκέψεις κάναμε. Είδαμε άπειρες φορές παράγοντες της Περιφέρειας τον Περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες, τη Διαχειριστική Αρχή, είδαμε Υπουργούς, φέραμε και Υπουργούς εδώ. Δουλέψαμε με σχέδιο και με πρόγραμμα, με βάση και τις προεκλογικές μας υποσχέσεις και εξαγγελίες.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να δουλέψουμε πάνω στη δύσκολη καθημερινότητα των δημοτών μας. Να τη βελτιώσουμε, κάτι που νομίζω ότι ο δημότης το έχει διαπιστώσει. Βελτιώσαμε την καθαριότητα με ελάχιστο μάλιστα προσωπικό και αυτό φαίνεται. Βελτιώσαμε τον οδικό φωτισμό με φώτα παντού και με ταχύτατη αντικατάσταση των λαμπτήρων. Εργαστήκαμε για την αγροτική οδοποιία, μαζί με έργα για την πολιτική προστασία. Αξιοποιώντας τα δικά μας μέσα αλλά και μισθώνοντας ιδιωτικά, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χωρίς να διατεινόμαστε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Προχωρήσαμε σε σημαντικές βελτιώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων, παρέχοντας ασφάλεια στην αθλούμενη νεολαία. Ενώ κάναμε και σημαντικές παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης των σχολικών μας μονάδων».

Δημοπρατήσεις τον Απρίλιο

«Όμως -συνέχισε ο κ. Γεωργιόπουλος- δεν μείναμε μόνο στα θέματα καθημερινότητας. Μέσα σε δυσμενείς συνθήκες για τα δημόσια οικονομικά, με ελάχιστους διατιθέμενους πόρους από την κυβέρνηση αλλά με συντονισμένες παρεμβάσεις, με οργανωμένες διεκδικήσεις. Καταφέραμε να βάλουμε στο ταμείο του Δήμου μας 8,5 εκ. ευρώ για υπερώριμα έργα δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας, ύδρευσης, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ. Με τα χρήματα αυτά ήδη στο ταμείο του Δήμου, προγραμματίζουμε δημοπρατήσεις σε όλα αυτά τα έργα μέσα στον Απρίλιο. Με αναμενόμενη έναρξη υλοποίησής τους το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Γιατί γνωρίζουμε ότι ο πολίτης δεν θέλει υποσχέσεις αλλά να βλέπει τα έργα μπροστά του να υλοποιούνται. Αν σκεφτούμε πως όλα αυτά έγιναν μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και την οικονομική στενότητα. Η εξασφάλιση αυτού του ύψους των χρηματοδοτήσεων (8,5 εκ.) είναι μια σπουδαία επιτυχία.

Ενόψει χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων

Όλο αυτό το διάστημα δουλέψαμε εντατικά μέσα στην υπηρεσία και εξωτερικά με συμβούλους, προκειμένου να προετοιμάσουμε μελέτες για έργα μεγαλύτερης και μεσαίας κλίμακας. Προκειμένου να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα των Υπουργείων και της Περιφέρειας. Και τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υποβάλει–καταθέσει όλους τους φακέλους με τα αιτήματά μας για έργα συνολικού προϋπολογισμού 20.828.000. Που αφορούν ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, ηλεκτροκίνηση, ψηφιακό μετασχηματισμό, προσεισμικό έλεγχο σχολείων και δημοτικών κτιρίων, κ.α. Για ένα μικρό Δήμο, κάτι τέτοιο δεν είναι και η πιο εύκολη περίπτωση. Αποτελεί αποτέλεσμα σχεδίου, προγραμματισμού και εντατικής δουλειάς».

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε ακόμη και σε ολοκληρωμένες μελέτες που είναι έτοιμες προς παράδοση στο Δήμο. Όπως τη μελέτη της νέας γέφυρας του ποταμού Κλαδέου για τη νότια παράκαμψη του Αρχαιολογικού χώρου. Όπως τη μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση και κεντρικό τηλεχειρισμό του δημοτικού φωτισμού. Την κυκλοφοριακή μελέτη και την χωροθέτηση παρκινγκ στην Αρχαία Ολυμπία.

Το όραμα

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον οραματικό σχεδιασμό, που εκφράζεται κυρίως με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Αρχαίας Ολυμπίας. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το σωματείο «Διάζωμα», ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Το οποίο μέσα από εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις θα δώσει πνοή στην τουριστική και εν γένει την οικονομική προοπτική ολόκληρου του Δήμου για την επόμενη δεκαετία. Μέσα από μεγάλα έργα και δράσεις για την ιστορική έδρα του Δήμου αλλά και μικρότερα, εμβληματικά έργα για κάθε Δημοτική Ενότητα.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το εθνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο που λέγεται Αρχαία Ολυμπία. Διεκδικούμε έργα που θα συμβάλουν σ’ αυτό, όπως το Αθλητικό Κέντρο στην έκταση 120 στρεμμάτων του Πλατάνου. Την μετασκευή του παλιού ξενοδοχείου Ξένιος Ζευς σε πολυχώρο πολιτισμού και παιδείας. Τη διεκδίκηση ενός Ξενόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, θέματα που έχουμε δουλέψει αθόρυβα και μεθοδικά ελπίζοντας σε επιτυχή αποτελέσματα. Το οφείλουμε στην Ολυμπία και στους δημότες μας. Θα αγωνιζόμαστε διαρκώς για να πετύχουμε το καλύτερο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ