Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ τελική απόφαση θα είναι πολιτική…

Η τελική απόφαση θα είναι πολιτική…

Ειλημμένη η απόφαση από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών για κατάργηση των Τμημάτων της Ηλείας

Απολύτως ξεκάθαρη προς τους Δημάρχους της Ηλείας έγινε χθες η πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών, να συμφωνήσει με την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού

Επίσης, έγινε απολύτως ξεκάθαρο, και δια στόματος Πρύτανη. Η κατάργηση των Τμημάτων θα είναι πολιτική απόφαση μέσω του Υπουργείου Παιδείας

Απολύτως ξεκάθαρη προς τους Δημάρχους της Ηλείας έγινε χθες η πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών. Να συμφωνήσει με την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και ως εκ τούτου να προτείνει κατάργηση της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας. Επίσης, έγινε απολύτως ξεκάθαρο, και δια στόματος Πρύτανη, το γεγονός πως η κατάργηση των Τμημάτων θα είναι πολιτική απόφαση. «Η Σύγκλητος θα συνεδριάσει, θα αποφασίσει. Αλλά από εκεί και πέρα το μέλλον των Τμημάτων είναι απόφαση του Υπουργείου Παιδείας», τόνισε χθες ο κ. Μπούρας στην προγραμματισμένη συνάντηση με του Δημάρχους της Ηλείας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη 1 μετά το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο της Πρυτανείας. Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας και Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος.  Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του ΝΠ του Δήμου Τάσο Καρνάρο/ Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος από την Αναπληρώτρια Δήμαρχο Δήμητρα Σκαλτσά. Επίσης συμμετείχαν ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος. Ενώ τον Βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανό εκπροσώπησε στενός συνεργάτης του, που διάβασε και την τοποθέτησή του.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχαν ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας και οι Αντιπρυτάνεις Παναγιώτης Δημόπουλος και Διονύσιος Μαντζαβίνος. Η θέση που εξέφρασε η Πρυτανική Αρχή είναι πως βάσει της μειωμένης χρηματοδότησης από πλευράς Υπουργείου υπάρχει πρόβλημα στη συντήρηση των Τμημάτων. Ενώ παράλληλα με το νέο νομοσχέδιο τα Τμήματα με χαμηλή βάση θα δεχτούν εκ των πραγμάτων ελάχιστους εισακτέους. Με αυτά ως δεδομένα η Σύγκλητος τείνει προς την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού. Όπως ανέφερε ο Πρύτανης, οι Δήμαρχοι και η Περιφέρεια, καθώς και όποιος άλλος φορέας επιθυμεί μπορούν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Θα ακουστούν οι απόψεις τους, αλλά η Σύγκλητος θα αποφασίσει με βάση το συμφέρον του Πανεπιστημίου. Τόνισε όμως όπως προαναφέραμε πως η τελική απόφαση θα είναι πολιτική, δηλαδή του υπουργείου Παιδείας.

Τα δύο «τυράκια»

Στη χθεσινή συνεδρίαση είχαμε και δύο «τυράκια» από πλευράς Πρυτανικής Αρχής. Αρχικά, αναφέρθηκε πως η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού εγκρίνει την ίδρυση ΤΕΦΑΑ στον Πύργο ίδρυση ΤΕΦΑΑ στον Πύργου.

«Οι υποδομές όμως έχουν μεγάλο κόστος», σχολίασε μάλιστα ο Αντιπρύτανης Παναγιώτης Δημόπουλος.

Επίσης, μετά από αναφορά του Βουλευτή Ανδρέα Νικολακόπουλου για τη μεταφορά Σχολή Μηχανικών, ο Αντιπρύτανης σχολίασε πως πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα. Ωστόσο δεν αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου…

Οι Δήμαρχοι της Ηλείας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τόνισαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την αταλάντευτη θέση του Νομού για διατήρηση και ενδυνάμωση των Τμημάτων. Ωστόσο απέναντί τους είχαν τείχος… Πλέον αντιληφθήκαν όλοι ότι το ζήτημα περνά σε πολιτικό επίπεδο…

Απογοητευμένοι μετά τη συνεδρίαση

*Ανταπόκριση από την Πάτρα: Παναγιώτα Δημητροπούλου

«Μονόδρομος το Υπουργείο και ο Πρωθυπουργός»

Μετά το πέρας της συνάντησης οι Δήμαρχοι εμφανίστηκαν απογοητευμένοι.  Μη μπορώντας να κρύψει τη δυσαρέσκειά του ο Δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχει μια τεχνοκρατική αντίληψη και συμπεριφορά από τη Σύγκλητο. Η οποία δεν επιδέχεται καμία περαιτέρω συζήτηση, παρόλο που ο ίδιος τους παρουσίασε δική τους παλαιότερη απόφαση, του 2019. Η οποία γνωμοδοτούσε υπέρ της διατήρησης των σχολών Μουσειολογίας και Γεωπονικής στην Ηλεία, αλλά και δημιουργίας Σχολής Τ.Ε.Φ.Α.Α.. Γεγονός που πλέον φαντάζει ουτοπικό λόγω κόστους. Παράλληλα, θεώρησε ότι πλέον η μαζική απεύθυνση προς το αρμόδιο Υπουργείο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είναι πλέον μονόδρομος.

«Μία από τα ίδια»

Από τη συνάντηση φανερά εκνευρισμένος εξήλθε ο Δήμαρχος Ήλιδας, κ.  Λυμπέρης, δηλώνοντας αυτολεξεί : «Μία από τα ίδια!». Θεώρησε μάλιστα ότι η Επιτροπή Σχεδιασμού, είναι σε απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση με την Πρυτανεία. Δεν αναμένεται καμία αλλαγή στην απόφασή τους. «Ωστόσο, οι προσδοκίες των Ηλείων, δεν θα απορριφθούν αμαχητί. Είμαστε έτοιμοι για τις ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων μας», τόνισε.

«Να συνεχιστεί ο αγώνας»

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Λέντζας Γιάννης, τόνισε πως ελπίζει με τη χθεσινή συνάντηση να κατέδειξαν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της παραμονής των τμημάτων στην Ηλεία.Να εισακουστούν οι προβληματισμοί που τέθηκαν.  Πέραν τούτων όμως, ενισχύθηκε το γεγονός ότι ο αγώνας για την μη παραμέληση και εξαφάνιση της Ηλείας, πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο.

Ευελπιστούν σε διάψευση

Τέλος, ο εκπρόσωπος από το Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, κος Καρνάρος Αναστάσιος, και η αντιδήμαρχος Παιδείας, του Δήμος Ζαχάρως, κα Σκαλτσά Δήμητρα, αφουγκραζόμενοι  την αρνητική στάση των στελεχών της Συγκλήτου, ευελπιστούν σε διάψευση τους και την επίτευξη της παραμονής των δύο τουλάχιστον αυτών σχολών στην Ηλεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ