108.518 παιδιά ηλικίας 0-17 ζουν στη Δυτική Ελλάδα

0
140

Αναλυτικά στατιστικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για τα παιδιά μέσα από την πρόσφατη Απογραφή

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε την Παρασκευή, τα αναλυτικά στατιστικά δεδομένα για παιδιά από την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού-κατοικιών. Η απογραφή έγινε με τη συνεργασία του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη σχετική δημοσίευση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, ανέφερε: «Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές. Η απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη σε δύο, κυρίως, επίπεδα: Σε επίπεδο τεχνικό, οι σημαντικές καινοτομίες της, ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός δυναμικά εξελισσόμενου Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού, το οποίο εμπεριέχει πληροφορία, η προστιθέμενη αξία της οποίας, για πρώτη φορά, υπερβαίνει τον περιορισμό του χρονικού στιγμιότυπου διενέργειας της απογραφής και δύναται να συνεξελίσσεται με την ανάπτυξη άλλων βάσεων δεδομένων. Σε επίπεδο θεσμικό, είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής απολαμβάνοντας μάλιστα ευρεία διακομματική συναίνεση. Μέσω αυτής, και με απόλυτη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου, έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας, αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο παρόν δημοσίευμα, και ταυτόχρονα, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Η εικόνα στη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών ανέρχονται σε 108.518 και αποτελώντας το 16,7% στο σύνολο του πληθυσμού. Το 51,8 είναι αγόρια (56.192) και το 48,2% είναι κορίτσια (52.322). Το 98.1% των παιδιών αυτών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 1,9% έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι 27.828 νοικοκυριά έχουν από ένα παιδί, ενώ 24766 νοικοκυριά από δύο παιδιά, 6171 νοικοκυριά από 3 παιδιά και 2291 νοικοκυριά από 3 ή και περισσότερα παιδιά. Το 82,7% των παιδιών αυτών ζουν μαζί και με τους δύο γονείς, το 12,8% με τον έναν από τους δύο γονείς ενώ το 4,5% δεν ζουν με τους γονείς τους. Παράλληλα το 69,3% των παιδιών ζουν στον αστικό ιστό (σ.σ πόλεις) και το 30,7%στον αγροτικό ιστό (σ.σ. χωριά).

Στους πίνακες που ακολουθούν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για ζητήματα τα οποία αφορούν τα παιδιά.

Α. Αγγελίδου