Γ.Ν. Ηλείας
Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ERASMUS +2021-2027», με αντικείμενο την εκπαίδευση ενηλίκων συμμετέχει το Γ.Ν. Ηλείας με στόχο την δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού. Στην Ελλάδα, η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Όπως επεσήμαναν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης, η Διοικητική Διευθύντρια του Νοσοκομείου Πύργου και νόμιμη εκπρόσωπος του προγράμματος Μαρία Μάλλιου και η Κοινωνική Λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος Ζωή Χαντζή, η εγκεκριμένη πρόταση του ΓΝ Ηλείας έχει τίτλο «Ενίσχυση των δεξιοτήτων γνώσεων και ζωής των ατόμων με αναπηρία μέσα από εναλλακτικές μορφέςεκπαίδευσης» και κατατέθηκε από ομάδα εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου στο πλαίσιο της ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 1:Κινητικότητα για εκπαιδευομένους και προσωπικό στην εκπαίδευση ενηλίκων. Η συγκεκριμένη δράση εστιάζει στην παροχή ευκαιριών μάθησης σε εργαζόμενους και στη στήριξη της διεθνοποίησης και της θεσμικής ανάπτυξης οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων. Το ΓΝ Ηλείας κατέθεσε την πρότασή του καθώς αφενός προωθεί ενέργειες για την εκπαίδευση του προσωπικού του και αφετέρου παρέχει υπηρεσίες προεπαγγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης των ατόμων με αναπηρίες μέσω διάφορων υπηρεσιών όπως πχ το ΚΕΦΙΑΠ. Η γενικότερη φιλοσοφία όμως πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση να κατατεθεί η πρότασή είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης του φορέα μας και η κινητοποίηση για προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης του προσωπικού με ευρωπαϊκή διάσταση, πάντα με σεβασμό στις βασικές αρχές ποιότητας των προγραμμάτων ERASMUS +.
Όπως επεσήμανε ο Σπ. Πολίτης: «Ένας από τους στρατηγικούς στόχους του ΓΝ Ηλείας είναι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού. Η συγκεκριμένη δράση εστιάζει στην παροχή ευκαιριών μάθησης σε εργαζόμενους και στη στήριξη της διεθνοποίησης και της θεσμικής ανάπτυξης οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων», ενώ επεσήμανε: «Γνωρίζαμε ότι τα προγράμματα Erasmus αφορούν κυρίως τη μαθητική κοινότητα. Τατελευταία χρόνια το πρόγραμμα αφορά επίσης και σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς που μπορούν να συμμετέχουν στην ανταλλαγή γνώσεων ώστε η Ε.Ε. να αποκτήσει «ώσμωση» μεταξύ των πληθυσμών. Μέσω του προγράμματος, θα πάρουμε τις καλές πρακτικές από διάφορες χώρες για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη και πιο ομοιογενή λειτουργία στην Ε.Ε. σε όλους τους τομείς. Στο Γ.Ν. Ηλείας είχαμε καταθέσει πρόταση που αφορά κυρίως στο Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ). Εκμεταλλευόμαστε όλες τις προτάσεις προγραμμάτων καθώς μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από τέτοιες δραστηριότητες. Οι εμπειρίες και η ανταλλαγή των συναντήσεων δίνουν άλλη ώθηση σε στελέχη του φορέα μας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει
η εικόνα για το τί επικρατεί τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό. Διότι στην υγεία υπάρχουν οριζόντια προβλήματα σε όλη την Ε.Ε.» καταλήγει ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας.
Οι φάσεις του προγράμματος
Όπως επεσήμανε η Ζ. Χατζή, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις πενταήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Κροατία και αφορά στην παρακολούθηση εργασιών άλλων φορέων με έμφαση σε δεξιότητες, όπως ο δημόσιος λόγος, η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και του διαδικτύου κυρίως όμως την εξοικείωση με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Όπως ενημέρωσε η κ. Χαντζή, στην πρώτη φάση του προγράμματος η ομάδα εργαζομένων που έχει δουλέψει για την κατάθεση της πρότασης θα παρακολουθήσει σε 4 χώρες πενταήμερες εργασίες πάνω σε συγκεκριμένα κομμάτια, όπως είναι η Εκπαίδευση ενηλίκων και κυρίως ενηλίκων ΑΜΕΑ.
«Σε δεύτερη φάση, μετά την ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση του προγράμματος, το ΓΝ Ηλείας θα προχωρήσει στη διάχυση της γνώσης στο υπόλοιπο προσωπικό της ΝΜ Πύργου ώστε να δούμε σε ποια πεδία η νέα αυτή γνώση μπορεί να εφαρμοστεί. Στην τρίτη φάση που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, και θα γίνει μετά τον Μάρτιο του 2026, θα έρθουν αντίστοιχα εργαζόμενοι από άλλες δομές στο ΓΝ Ηλείας για να παρακολουθήσουν την εργασία και κατά πόσο έχει καταφέρει η ΝΜ Πύργου να αφομοιώσει τις γνώσεις που έλαβε» τόνισε η Ζ. Χατζή.
Συμμετοχή σε προγράμματα Interreg
Στο τέλος του προγράμματος το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2026, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση και με ποιοτικά και με ποσοτικά κριτήρια, ενώ την ευθύνη για τη σωστή διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει ομάδα εργαζομένων που μετέχουν στο πρόγραμμα, με επικεφαλής την Διοικητική Διευθύντρια Μαρία Μάλλιου. όπως σημείωσε η Μ. Μάλλιου, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΓΝ Ηλείας συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα «Έχουμε συμμετάσχει σε άλλα δύο προγράμματα Interreg την περίοδο του covid που αφορούσαν την προμήθεια εξοπλισμού και έτσι ενισχύσαμε τη ΜΕΘ. Πρόσφατα εγκρίθηκε ακόμη ένα ανάλογο πρόγραμμα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Μ. Μάλλιου.
Στόχος η πιστοποίηση των κλινικών με ISO
Παράλληλα ο Σπ. Πολίτης, αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου με τη λειτουργία του Γραφείου Εκπαίδευσης, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού, με απώτερο στόχο να διευρυνθεί και στο Ιατρικό. «Θεωρούμε το κομμάτι της εκπαίδευσης το πιο σημαντικό εργαλείο για την επαγγελματική εξέλιξη και κατάρτιση του προσωπικού. Στόχος μας, να υπάρχει η αίσθηση ότι εδώ, καθημερινά, ένας επιστήμονας μπορεί να μάθει καινούργια πράγματα και να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Επιπλέον, το Νοσοκομείο πρωτοποριακά έχει εφαρμόσει ποιοτικά δεδομένα τα οποία σε πανελλαδικό επίπεδο είναι πάνω από το μέσο όρο. Αρκετές κλινικές έχουν λάβει πιστοποίησηISO και επίτευξή μας είναι την επόμενη χρονιά να διπλασιαστούν».