Ζητούν στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν και να μείνουν «ζωντανές»

0
590

Ευρεία σύσκεψη της Ο.Ε.ΕΣ.Π. με φορείς και βουλευτές της Ηλείας

Σε συνέχεια του κύκλου επαφών και επικοινωνίας της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) με φορείς και βουλευτές των Νομών Αχαΐας και Λακωνίας, ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαγενάς πραγματοποίησε χθες, Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 μια ακόμα ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτή την φορά με τους παραγωγικούς εκπροσώπους και τους βουλευτές του Ν. Ηλείας με θέμα “Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 ”.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Βουλευτές του Νομού Ηλείας κα. Αυγερινοπούλου Διονυσία – Θεοδώρα, κ. Νικολακόπουλος Ανδρέας, κ. Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος και κ. Κατρίνης Μιχαήλ, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Λεβέντης Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας και Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ο.Ε.ΕΣ.Π. κ. Σιαψάλης Νικόλαος, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου κα. Βαρνάβα Ανδριανή και κ. Γεωργακόπουλος Ιωάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας και Μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.ΕΣ.Π. κ. Τσίρος Ανδρέας, ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας κ. Μαραγκός Γεώργιος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Ξανθούλης Ηλίας, το μέλος του Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Βαρθολομιού κ. Τσερεμές Γεώργιος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού, Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Ανδραβίδας κ. Μαράκας Διονύσιος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων κ. Καρνάρος Αναστάσιος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών κ. Καρκαβίτσας Παναγιώτης.

Η ανησυχία για την επόμενη μέρα ήταν πρόδηλη κατά την διάρκεια της συζήτησης και διαπιστώθηκε μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση και να αξιοποιηθούν προγράμματα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν και να μείνουν «ζωντανές». Οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων έθεσαν τα προβλήματα των επαγγελματιών του Νομού, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την επαναλειτουργία της αγοράς αλλά και κατέθεσαν τις προτάσεις τους με στόχο την οικονομική ανασυγκρότηση των επιχειρήσεών τους. Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές δεσμεύτηκαν για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες καθώς και για την κατάθεση νέων αναφορών στο πλαίσιο όσων συζητήθηκαν για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων.

Με δεδομένες τις ανάγκες των επιχειρηματιών τα μέτρα που προτάθηκαν ήταν τα εξής:

  • Όλες οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν από τις Περιφέρειες για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην απαιτούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτά
  • Διαγραφή όλων των χρεών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας
  • Σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων
  • Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς αυστηρά κριτήρια
  • Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
  • Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού
  • Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες
  • Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη
  • Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας
  • Ενέσεις ρευστότητας στους κλάδους που πλήττονται και δεν έχουν επαναλειτουργήσει, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αποτελέσματα του προγράμματος των Περιφερειών και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από το οποίο διαπιστώθηκε ότι από τις 8.000 αιτήσεις που έγιναν μόνο οι 1.000 έγιναν αποδεκτές. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι 1.000 επιχειρήσεις, βάσει του προϋπολογισμού, θα ενισχυθούν με το ποσό των 50.000 ευρώ η καθεμία. Αν οι Περιφέρειες θέλουν να προσφέρουν ένα «δίκτυ» στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει τα επόμενα προγράμματα που θα σχεδιαστούν να απευθύνονται και σε αυτοαπασχολούμενους αλλά και να δοθούν λίγα χρήματα σε πολλούς και όχι τεράστια ποσά σε ελάχιστους.

Τέλος, κατέστη σαφές ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν κλιμακωτές αντιδράσεις από τους συλλόγους και η Ομοσπονδία μας θα είναι εκεί για να στηρίξει κοινές δράσεις και ενέργειες σε συνεργασία με άλλους φορείς τοπικά σε κάθε νομό. Την κρίση αυτή πρέπει να την ξεπεράσουμε ενωμένοι.