Σε πλήρη ετοιμότητα η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, αγώνας δρόμου για τα ΚΥΔ
Απολογούμενος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διαρκείς σπασμωδικές του κινήσεις
Χρειάστηκαν να περάσουν 18 ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των Φορέων Υποβοήθησης ΟΣΔΕ για τα έτη 2021-2027. Συν ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να διαπιστώσει τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πως «ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή. Καθώς και την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων χωρίς ποινή στις 22-06-2021. Λαμβάνοντας υπόψη και τις περαιτέρω δυσκολίες και καθυστερήσεις της διαδικασίας εξαιτίας της πανδημίας COVID-19». Η επανεκτίμηση της κατάστασης ήρθε αργά, και σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου. Όλοι ελπίζουν ότι οι Πύλες του ΟΣΔΕ θα έχουν ανοίξει τουλάχιστον στα μέσα Απριλίου.
Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή προέχει η υποβολή των ΕΑΕ έτους 2021, το σύστημα θα λειτουργήσει όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιπόν, παρατείνει την πιστοποίηση του υφιστάμενου φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ». Με τον οποίο θα συμβληθούν, για το τρέχον έτος, τα υφιστάμενα και τα νέα ΚΥΔ. Η παράταση όμως αυτή προϋποθέτει, με βάση τη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαρτίου. Όπως έχει θέσει ως προθεσμία ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Έτοιμη με έξυπνες λύσεις», δηλώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
«Προφανώς και η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ προτίθεται να ανταποκριθεί στον ρόλο του Φορέα Συντονισμού και Υποστήριξης και για φέτος. Με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια που το πράττει από το 2014, όταν και ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις της στην προσπάθεια του
ΟΠΕΚΕΠΕ να αντεπεξέλθει, για ακόμη μία χρονιά, στο έργο του με απόλυτη επιτυχία». Ήταν η επίσημη απάντηση από την πλευρά της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Η ίδια δεσμεύτηκε ότι «το διάστημα που μεσολαβεί έως την κατάθεση των φακέλων πιστοποίησης, θα καταθέσουμε προς όλα τα ΚΥΔ την τεχνολογική μας πρόταση για την παροχή υπηρεσιών και εργαλείων υποβοήθησης. Με τη βεβαιότητα ότι, παρά τις ειδικές συνθήκες λόγω COVID-19 και τον περιορισμένο χρόνο υποβολής. Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει συνέχεια των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της προηγούμενης επταετίας».
Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με τον διευθυντή έργου της εταιρείας, Δημήτρη Καπνιά, μας υπογράμμισε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι να ξεκινήσει η υποβολή το συντομότερο δυνατόν. Καθώς όπως φαίνεται η διαδικασία θα γίνει υπό περιορισμούς λόγω του COVID-19. Εμείς, από την πλευρά μας, και με βάση την περσινή εμπειρία, έχουμε επεξεργαστεί τεχνολογικές λύσεις. Που όχι μόνο αντιμετωπίζουν την περιορισμένη φυσική επαφή ΚΥΔ-παραγωγού και τη χρήση έντυπων εγγράφων. Αλλά επιτρέπουν ταυτόχρονα την υποβολή και αποσφαλμάτωση των δηλώσεων από τα ΚΥΔ με ασφάλεια, διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα των ενεργειών τους. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε τέτοια διαθέσιμα εργαλεία. Είμαστε βέβαιοι ότι, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ΚΥΔ, θα προκύψουν οι βέλτιστες τεχνικές επιλογές».
Ασφυκτικός ο χρόνος
Οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ, από την πλευρά τους, αντιλαμβάνονται τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Δηλώνουν ωστόσο ότι θα ανταποκριθούν και πάλι στο δύσκολο έργο. «Εμείς, ως πιστοποιημένο ΚΥΔ και μέλος του δικτύου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Έχουμε την τεχνογνωσία και είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία υποδοχής των παραγωγών για την υποβολή της δήλωσης καλλιέργειάς τους. Ακόμα και από την 1η Απριλίου», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης.
Ο ίδιος όμως υπογραμμίζει πως, κατά το προηγούμενο διάστημα, «γίναμε μάρτυρες καιροσκοπικών και διασπαστικών κινήσεων από υποτιθέμενα ΚΥΔ. Που θέλησαν να λειτουργήσουν χωρίς κάποια εμπειρία, με κίνδυνο να παραπλανήσουν παραγωγούς που τυχόν θα τους εμπιστεύονταν. Θα πρπει τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να λειτουργήσουν υπέρ των παραγωγών. Καθώς και της διασφάλισης των συμφερόντων τους. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα πιεστικά αλλά, όπως πέρσι, έτσι και φέτος, μπορούμε να εγγυηθούμε στους παραγωγούς ότι θα εξασφαλίσουν τις ενισχύσεις τους. Χωρίς λάθη και παρατράγουδα».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΑΣ Ορεστιάδας, Σάκης Ράγκζελης, αναφέρει πως «ο αγροτικός κόσμος είναι επηρεασμένος από την κατάσταση. Με την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, και ανησυχεί. Μην ξεχνάμε ότι η χρονιά είναι δύσκολη για αρκετούς παραγωγούς. Με προβλήματα ρευστότητας και με ενισχύσεις, όπως οι συνδεδεμένες, που πήγαν πίσω. Όταν μας καλούν παραγωγοί και τους αναφέρουμε ότι πιθανόν να ξεκινήσουμε στα μέσα Απριλίου, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία», σημειώνει.
Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε και ο πρόεδρος του Γενικού ΑΣ Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», Χάρης Λιούρης: «Ένα από τα θετικά για φέτος για τους παραγωγούς είναι ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση στο κοστολόγιο των δηλώσεων. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε και να φτάσει μέχρι την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ είναι ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων. Τόσο το καλύτερο θα είναι για τους αγρότες. Θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλότητα στη διαδικασία. Η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν μας αφήνει να τρέξουμε. Από τη στιγμή που απαγορεύεται να έρθει μαζικά ο κόσμος στα ΚΥΔ, θα πρέπει να μπει μια σειρά. Μέσα σε δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν όλα τα ραντεβού και να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ».
Αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο, προβλήματα και ανησυχία στους παραγωγούς, που προκύπτουν από την καθυστέρηση. Ανέφερε και ο Κώστας Παπαβασιλείου, πρόεδρος της Ένωσης Κιάτου. Η ανησυχία αυτή έχει να κάνει τόσο με τις κάρτες του αγρότη, όσο και με τον ΑΔΑ, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι είχε υπάρξει διευκόλυνση ως προς αυτό το ζήτημα με εγκύκλιο του υπουργείου
Οικονομικών. «Διευκόλυνση, που δεν μπορεί να απουσιάζει από τη φετινή χρονιά που η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των δηλώσεων, εξήγησε ότι, ως ΚΥΔ, ανέκαθεν έπαιρναν ακόμη πέντε άτομα για τη διαχείριση της διαδικασίας. Εκτιμώντας ότι φέτος, αν είναι πολύ μικρό το διάστημα, ίσως χρειαστούν παραπάνω προσωπικό. «Κάθε χρόνο, με διάφορα κωλύματα που προκύπτουν. Αργεί να ξεκινήσει η διαδικασία και το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό είναι ότι συσσωρεύεται ο κόσμος. Ταλαιπωρούνται οι παραγωγοί, αφήνουν τις δουλειές τους. Υπάρχουν και κάποιοι που έχουν εποχικές δουλειές και γενικότερα δεν υπάρχει μία σωστή ροή», σχολίασε ο Στέλιος Τζιβγινίδης, αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ιδιοκτήτης της Τζιβγινίδης Επιχειρείν. «Φέτος έγιναν ακόμη χειρότερα τα πράγματα», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα θα πρέπει να ξεκινά από τον Γενάρη κάθε έτους. Έχοντας λύσει από το τέλος του προηγούμενου τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα. Ώστε να υπάρχει μπροστά ένα διάστημα 4-5 μηνών κατά τους οποίους θα μπορεί να διαχειριστεί ευκολότερα η διαδικασία.
Επιπρόσθετο βάρος
Μία ακόμη πτυχή, εκείνη της νησιωτικότητας, έθεσε ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος, υπεύθυνος γεωπόνος και μέτοχος του ΚΥΔ Αγροαναπτυξιακή Δωδεκανήσου ΙΚΕ. «Ανησυχία εκφράζουν και οι παραγωγοί, αλλά και εμείς, για το δύσκολο έργο της συλλογής των αιτήσεων, πρώτον λόγω νησιωτικότητας και δεύτερον λόγω συνθηκών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ως πύλη, θα δυσκολευτούμε φοβερά να μαζέψουμε όλες αυτές τις αιτήσεις στο διάστημα που απαιτεί η προκήρυξη. Με δεδομένο ότι θα πάρουμε παράταση μέχρι τα μέσα Ιουνίου», υποστήριξε. Πρόσθεσε ως ακόμη πιο προβληματικό «το γεγονός ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν σε μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο παραγωγός στα νησιά στερείται πληροφόρησης».
Την εκτίμησή του ότι το περιθώριο μέχρι τις 15 Απριλίου για το άνοιγμα της διαδικασίας του ΟΣΔΕ είναι ένα ασφαλές περιθώριο. Αλλά και ότι εάν η διαδικασία ξεκινήσει αργότερα, εκεί θα αρχίσει και η ανησυχία. Καθώς θα χρειαστεί να γίνουν πιο εντατικοί οι ρυθμοί, διατύπωσε ο Παναγιώτης Παντελάκος, γεωπόνος, υπεύθυνος του ομώνυμου ΚΥΔ που εδρεύει στη Λακωνία.
«Αυτό που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι συνήθως ο Απρίλιος είναι ένας μήνας με πολύ χαμηλό ρυθμό προσέλευσης. Μόνο όταν το Πάσχα είναι νωρίς υπάρχει μία κινητικότητα, την περίοδο που κατεβαίνουν και οι Αθηναίοι» εξήγησε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ένταση κλιμακώνεται από την τελευταία βδομάδα του Απριλίου. Που ανεβαίνει ο μέσος ρυθμός των υποβολών, με την υποχρέωση των παραγωγών να καλύπτεται από την παράταση που δίνεται συνήθως.
Εκείνο που ενδεχομένως φέτος να διαφοροποιήσει κάπως την κατάσταση είναι η επικείμενη προκήρυξη του προγράμματος Νέων Γεωργών. Εκτιμώντας ένα πιθανό πανελλαδικό πλήθος αιτήσεων της τάξεως των 15.000. Που θα απαιτήσει μία αυξημένη προσοχή, ειδικά όταν το ίδιο το ΚΥΔ είναι και σύμβουλος σε επιχειρησιακά προγράμματα.
Εξορθολογισμό ζητούν τα ΚΥΔ
Η επαναξιολόγηση της κατάστασης και η απόφαση να συνεχιστεί όπως τα προηγούμενα χρόνια η διαδικασία. Για να μην κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις των παραγωγών για φέτος, σε καμία περίπτωση δεν δίνει «άφεση αμαρτιών» στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την αρχή της χρονιάς, έως και την πρόσκληση που δημοσίευσε στις αρχές Μαρτίου. Ο Οργανισμός έδειχνε να άγεται και να φέρεται μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα παρασκηνιακό.
Ακόμα κι όταν αποφάσισε να τρέξει τη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των Φορέων Υποβοήθησης ΟΣΔΕ για τα έτη 2021-2027. Η επιλογή του να εκχωρήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη και τη διάθεση του λογισμικού του ΟΣΔΕ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, ακόμα και στο εσωτερικό του.
Με ρεπορτάζ της, η «ΥΧ» είχε αναδείξει πολλά πρόχειρα σημεία της πρόσκλησης και αρκετές τεχνικές και νομικές ασάφειες. Που καθιστούσαν τη συλλογή των δηλώσεων «δύσκολο εγχείρημα», όπως μας έλεγαν οι καλά γνωρίζοντες.
Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός έχει ανοίξει και νέο μέτωπο, αυτήν τη φορά με τα ΚΥΔ. Τα οποία ζητούν από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσουν στη διενέργεια ελέγχου των ήδη πιστοποιημένων ΚΥΔ. Καθώς και των νέων, με αυστηρά κριτήρια, για τον εξορθολογισμό του δικτύου. Μάλιστα, σε επιστολή που υπογράφει ένας αριθμός ΚΥΔ προς τους ανωτέρω, ζητούν επιπλέον να απαλειφθεί η παράγραφος της προκήρυξης για το έτος 2021. Που αφορά την ευθύνη τους για τις απώλειες ενισχύσεων των παραγωγών λόγω λαθών τους, κάτι που δεν υπήρχε ποτέ μέχρι τώρα.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει να προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη της πληρωμής των δικαιούχων στα ΚΥΔ, ως μη όφειλε. Ανοίγοντας τον δρόμο για δικαστικές προσφυγές εναντίον μας από τον οποιοδήποτε και για οποιαδήποτε αιτία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
πηγή: ypaithros.gr