Δασικοί Χάρτες: αμφίρροπη η μάχη στο ΣτΕ- τι σημαίνει για τους ιδιοκτήτες

0
630

Από «ελβετική ουδετερότητα» χαρακτηρίζεται η εισήγηση των δικαστών προς την Ολομέλεια του ΣτΕ για τους Δασικούς Χάρτες, αναφέρουν νομικές πηγές, που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση. Σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα της πολύκροτής  δίκης στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Που μετατέθηκε για τις 19 Μαρτίου 2021 εκτιμάται αμφίρροπο.

Η πραγματική μάχη κρίνεται στο ΣτΕ. Ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, έχουν στρέψει την προσοχή τους στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Για να διαπιστώσουν εάν έχει «πρασινίσει» ή όχι η περιουσία τους.

Συγκεκριμένα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης των αναθεωρημένων δασικών χαρτών από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες ιδιοκτήτες, με προθεσμία 105 ημερών (από την ημερομηνία ανάρτησης του δασικού Χάρτη ανά περιοχή) έχουν κληθεί, εφόσον δεν αποτυπώνεται σωστά η περιουσία τους, να υποβάλλουν αντιρρήσεις και ενστάσεις.

Παράλληλα  εκδηλώνονται αντιδράσεις φορέων ιδιοκτητών, αγροτών, της αυτοδιοίκησης, τοπικών βουλευτών ακόμη και κινητοποιήσεις. Όπως τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών. Επισημαίνοντας ότι βρίθουν από σφάλματα και ελλιπείς αποτυπώσεις ακινήτων. Όπως επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία που υπoβλήθηκαν κατά τη φάση αναμόρφωσης των δασικών χαρτών.

Τρίτη αναβολή

Στο μεταξύ πήρε αναβολή για τρίτη φορά, με πολλές πιθανότητες αυτή τη φορά να γίνει, η εκδίκαση στην ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής- αίτησης ακυρώσεως του ΓΕΩΤΕΕ της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κατά της  Υπουργικής Απόφασης για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών. Οι οικολογικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει  στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι:  η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Καλλιστώ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της προσφυγής στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε οριστεί αρχικά για τις 4 Δεκεμβρίου 2020. Πήρε παράταση για τις 15 Ιανουαρίου 2021 εν συνεχεία για τις 5 Μαρτίου 2021. Ενώ τώρα μετατίθεται για τις 19 Μαρτίου 2021.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Νομικοί κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση και έχουν γνώση της εισήγησης των δικαστών προς την Ολομέλεια του ΣτΕ. Αναφέρουν ότι η εισήγηση με ουδέτερο τρόπο καταγράφει τα επιχειρήματα των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, χωρίς να καταλήγει σε συγκεκριμένη πρόταση. Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την τελική έκβαση της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα σημάνει για τους ιδιοκτήτες και την περιπέτεια των Δασικών Χαρτών. Ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ, που θα κάνει δεκτή την προσφυγή, καταρρίπτοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ, οι ίδιοι κύκλοι  σημειώνουν ότι καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών και βρίσκεται στο στάδιο της ανάρτησης. Μια τέτοια απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα να «ξεκρεμαστούν» οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες. Και να ακολουθηθεί η όλη διαδικασία για μία ακόμη φορά από την αρχή.

Στο μεταξύ θα απαιτηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο. Το οποίο θα πρέπει να φτιάξει το ΥΠΕΝ σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της απόφασης του ΣτΕ. Παράλληλα θα πυροδοτηθεί ένα νέο μεγάλο κύμα ενστάσεων ιδιοκτητών στους δασικούς χάρτες. Ενώ ήδη έχουν κατατεθεί στην προηγούμενη διαδικασία ανάρτησης, πριν την αναθεώρηση των δασικών χαρτών πάνω από 170.000 ενστάσεις. Οι οποίες ακόμη δεν έχουν εξεταστεί.

Ανάλογα λοιπόν με τις δικαστικές εξελίξεις στο ΣτΕ διαφαίνεται η πιθανότητα νέου κύκλου ομηρείας και ταλαιπωρίας των ιδιοκτητών. Που τα ακίνητα τους χωρίς στην πραγματικότητα να είναι εμφανίζονται ως δασικά στον Δασικό Χάρτη. Ενώ η καθυστέρηση ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών, που έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2021. Θα έχει επίδραση και στην εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου του Κτηματολογίου.

Δασολόγοι και οικολόγοι

Στη βασική επιχειρηματολογία της προσφυγής των δασολόγων και των  περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναφέρεται, ότι η Υ. Α. οδηγεί σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και νομιμοποιεί αμφίβολης εγκυρότητας διοικητικές πράξεις που αλλάζουν τον χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα αναφέρουν ότι οδηγήθηκε σε ακύρωση το έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχε συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Παρέμβαση ΠΟΜΙΔΑ

Από την πλευρά των ιδιοκτητών έχει κατατεθεί αίτηση υπέρ του κύρους της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη. Και κατά των κατατεθεισών προσφυγών από δασολόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Υποστηρίζοντας ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να προσκομίσουν τους νόμιμους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους για να ληφθούν υπόψη κατά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ κι η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, που προχώρησαν στις σχετικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν, ότι ο άρθρο 48 του ν. 4685/2020 και η προσβαλλομένη εφαρμοστική απόφασή του, «προβλέπουν το αυτονόητο:

Ότι η Διοίκηση εφ’ εξής θα δεσμεύεται από τις προγενέστερες πράξεις της, οι οποίες χορήγησαν νόμιμα δικαιώματα επέμβασης στους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων και παραχώρησαν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αυτή είναι προφανώς αναγκαία για να προστατεύσει αποτελεσματικά και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των πολιτών. Όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και σημειώνουν ότι τυχόν ακύρωσή της θα έθετε σε κίνδυνο πάμπολλα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, σε όλη τη χώρα».

πηγη: ecopress.gr