Αυξήθηκαν οι διαδικτυακές απάτες στη Μεσσηνία

0
502

Οι απάτες με αγοραπωλησίες προϊόντων και παροχής υπηρεσιών αποτελούν στις μέρες μας το πιο συχνό διαδικτυακό έγκλημα.

Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οπότε έχει ανασταλεί η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, παρατηρείται αύξηση στις λεγόμενες “απάτες με υπολογιστή”. Εκτός από έναν πολίτη ο οποίος θα αγοράσει από αυτοκίνητο μέχρι οτιδήποτε άλλο χρηστικό ή μη από ιστοσελίδα και… Θα πάρει αέρα κοπανιστό, θύματα απατεώνων πέφτουν και έμποροι.

Στη Μεσσηνία από πέρυσι στις αρχές Νοεμβρίου έως και φέτος στα μέσα Μαρτίου, φαίνεται να έχει αυξηθεί ο αριθμός εξαπατήσεων από κυβερνοεγκληματίες. Σε σχέση με τον μέσο όρο αντίστοιχων μηνών περασμένων ετών.

Αυτό μαρτυρούν τα 10 καταγεγραμμένα περιστατικά που έχει το τελευταίο πεντάμηνο η Αστυνομία σε τοπικό επίπεδο, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν τα 6. Φέτος από τις αρχές Ιανουαρίου έως και τις 14 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 7 (και εξιχνιάστηκαν 3). Έναντι 13 πέρυσι (εξιχνιάστηκαν 3) και μόλις 3 (εξιχνιάστηκε 1) το 2019.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΓΑΘΩΝ

Στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, για «απάτη με υπολογιστή», καταγγέλλονται ως επί το πλείστον περιστατικά που οι δράστες εξαπατούν πολίτες με το πρόσχημα της πώλησης αγαθών (οχήματα, κινητά τηλέφωνα). Και την παροχή υπηρεσιών (ενοικίαση ακινήτων, διαδικτυακή ασφάλεια – απόσπαση κωδικών πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς). Οπως προκύπτει, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την εγκυρότητα και την ευρεία χρήση ορισμένων διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων. Για να πείσουν τα θύματά τους ότι πωλούν κάτι σε τιμή ευκαιρίας ή ενδιαφέρονται να αγοράσουν οι ίδιοι.

Ετσι, μέσα από δημοφιλείς εφαρμογές και ιστότοπους με πλήθος πελατών-χρηστών, καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του υποψήφιου θύματός τους. Ώστε να καταθέσει το συμφωνηθέν ποσό σε λογαριασμό τους, είτε, άλλοτε, να αποσπάσουν ως “φερέγγυοι” συνομιλητές τους κωδικούς για τον τραπεζικό λογαριασμό του θύματος. Η αύξηση στις “απάτες με υπολογιστή” εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου για την αγορά αγαθών και την παροχή υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της καραντίνας και της αναστολής λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

Αυτό επισημαίνει το Γραφείο Ενημέρωσης της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ικανός αριθμός πολιτών – παθόντων αγνοεί βασικές λειτουργίες του Διαδικτύου. Όπως και βασικές διαδικασίες για την ασφάλειά του. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να προβαίνουν στην αγορά αγαθών και να απευθύνονται για την παροχή υπηρεσιών ακόμα και σε αμφιβόλου εγκυρότητας ιστοσελίδες. Αποτελώντας «εύκολη λεία» για τους επίδοξους κυβερνοαπατεώνες. Επιπλέον, η εμπειρία λέει ότι ο πολίτης ο οποίος έχει χάσει ένα μικρό ποσό αγοράζοντας κάτι φθηνό από άγνωστα ηλεκτρονικά καταστήματα, δύσκολα θα το καταγγείλει.

Έχει διαπιστωθεί από τα στατιστικά στοιχεία ότι οι παθόντες που το κάνουν, στην πλειονότητά τους το καταγγέλλουν αρχικά τηλεφωνικά. Και μετέπειτα προσέρχονται στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες για να υποβάλουν μήνυση. Είμαστε λοιπόν όλοι στο έλεος των απατεώνων ή μπορούμε με μικρά πράγματα και σωστή ενημέρωση να προστατεύσουμε τον εαυτό μας;

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ξεκινήσει σχετική εκστρατεία πρόληψης. Καθώς το κυβερνοέγκλημα είναι η νέα πραγματικότητα και πρέπει οι πολίτες να μάθουμε και τι είναι και να καταλαβαίνουμε πότε κάτι είναι ύποπτο. Ώστε να προστατεύσουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό και την ιδιωτικότητά μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να είναι προσεκτικός τόσο με τις μικροαγορές και τις διάφορες κρατήσεις (όπως κρατήσεις δωματίων για τις διακοπές του) που κάνει στο Διαδίκτυο. Όσο και με οποιαδήποτε άλλη χρηματική συναλλαγή.

Ειδικά οι επαγγελματίες θα πρέπει να ελέγχουν τη φερεγγυότητα του αγοραστή, ο οποίος θα παρουσιαστεί από το πουθενά και να μην πείθονται με ψευτοαποδείξεις τράπεζας στο e-mail τους ότι πληρώθηκαν οι παραγγελίες. Αφού εύκολα ένας απατεώνας μπορεί να τις πλαστογραφήσει και να τις στείλει.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές και οδηγίες αναρτημένες στις επίσημες ιστοσελίδες της ΕΛΑΣ και τα κοινωνικά δίκτυα. Οταν πρόκειται δε για αγοραπωλησίες οχημάτων ή άλλων αντικειμένων αξίας. Ο αγοραστής θα πρέπει να βλέπει το αντικείμενο και να το παραλαμβάνει ο ίδιος.

Επίσης, μπορούμε να κάνουμε τις αγορές μας με προπληρωμένες κάρτες. Ώστε και κάτι να γίνει το ποσό που θα χαθεί να είναι περιορισμένο, καθώς και να κάνουμε αγορές από αναγνωρισμένα sites. Οι επαγγελματίες ή και ιδιώτες δεν πρέπει να πείθονται με την επίδειξη οποιουδήποτε εγγράφου, είτε αγοράζουν, είτε πουλάνε.

Ειδικά οι επαγγελματίες δεν πρέπει να εμπιστεύονται εύκολα έναν άγνωστο, ο οποίος συστήνεται ως έμπορος ή επιχειρηματίας. Να συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες για να πιστοποιήσουν ότι ο συνομιλητής τους είναι υπαρκτό πρόσωπο και αξιόπιστος στις συναλλαγές του.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Οι πολίτες μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11188. Μέσω e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής (iOS-Αndroid) CYBERKID. Συστήνει μάλιστα στους χρήστες του Διαδικτύου που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ακόλουθα:

– Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων, πριν την καταχώριση παραγγελίας και την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Να πραγματοποιείτε διαδικτυακές έρευνες των καταστημάτων. Προκειμένου να βρείτε τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών (θετικά ή αρνητικά) και κριτικές από έτερους χρήστες Διαδικτύου.

– Να προτιμάται η πληρωμή μέσω πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη. Ώστε να μην εισάγετε απευθείας τα δεδομένα χρεωστικών – πιστωτικών καρτών.

– Να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης των ιστοσελίδων. Καθώς και την πολιτική επιστροφής προϊόντων ή χρημάτων και να εξετάζετε εάν υφίσταται δικαίωμα υπαναχώρησης.

– Να μην εισάγετε ποτέ στοιχεία πιστωτικών καρτών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής σε ιστοσελίδες, που δρομολογούνται μέσω υπερσυνδέσμων (hyperlinks) και περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

– Να επιδεικνύετε μεγάλη προσοχή σε προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

– Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλείς σελίδες στο Διαδίκτυο όταν καταχωρίζετε προσωπικές ή οικονομικής φύσεως πληροφορίες ή πραγματοποιείτε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ασφαλείς είναι οι σελίδες με ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https αντί http.

πηγη: eleftheriaonline.gr