Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠαγκόσμια Ημέρα Διαβήτη:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η σημερινή 14 Νοεμβρίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια του διαβήτη. Η διάγνωση σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαχείριση του διαβήτη νωρίτερα παρά αργότερα, γεγονός που μειώνει τις επιπλοκές.

Διαβάστε παρακάτω μερικά ασυνήθιστα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη και πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

1. Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή ασθένειας των ούλων κατά την οποία απομακρύνονται από τα δόντια. Η περιοδοντίτιδα είναι πιο συχνή και σοβαρή σε άτομα με διαβήτη από άλλους. Η ασθένεια των ούλων τυπικά εξελίσσεται γρήγορα σε άτομα με διαβήτη.

Η σχέση μεταξύ διαβήτη και περιοδοντίτιδας φαίνεται να είναι αμφίδρομη. Ο διαβήτης μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντίτιδα. Ομοίως, η περιοδοντίτιδα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία), καθοριστικό παράγοντα του διαβήτη.

Έρευνες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με τα υψηλά επίπεδα A1C, τα οποία μετρά το μέσο σάκχαρο στο αίμα σας τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Η χρόνια φλεγμονή είναι κοινή με τον διαβήτη και την περιοδοντίτιδα. Τα άτομα με τις δύο ασθένειες έχουν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής από άλλους. Η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα οστά που στηρίζουν τα δόντια σας, γεγονός που προκαλεί χαλάρωση ή πτώση τους.

2. Δερματικές αλλαγές

Ορισμένες δερματικές παθήσεις μπορεί να είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια του διαβήτη. Για παράδειγμα, το acanthosis nigricans είναι ένα βελούδινο, σκουρόχρωμο δέρμα που εμφανίζεται συνήθως σε ενδοτριβικές περιοχές.

Το λεγόμενο «Acanthosis nigricans», η μέλαινα ακάνθωση, αναπτύσσεται συνήθως στις πτυχές του δέρματός σας, όπως:

  • Το πίσω μέρος του λαιμού σας
  • Αγκώνες
  • Πόδια
  • Αχαμνά
  • Χέρια
  • Γόνατα

Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσουν μέλαινα ακάνθωση. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης (σάκχαρο στο αίμα) στα κύτταρα σας για ενέργεια. Τα κύτταρα σας μπορεί να αντιστέκονται στην ινσουλίνη. Ως απάντηση, το σώμα σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

3. Συχνές Λοιμώξεις

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και να αποδυναμώσουν την ανοσολογική σας απόκριση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε συχνές βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις.

Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τους θύλακες των μαλλιών και τα νύχια σας.

Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο (σταφυλόκοκκος) είναι μερικές από τις πιο κοινές βακτηριακές λοιμώξεις. Μπορεί να εμφανιστούν μυκητιασικές λοιμώξεις που προκαλούνται από «Candida» (ένας τύπος ζύμης).

4. Αλλαγές στην όραση

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει και την όρασή σας. Η περίσσεια ζάχαρης καταστρέφει τα μικρά αγγεία στο μάτι σας και προκαλεί αλλαγές στο υγρό, επηρεάζοντας το πόσο καθαρή είναι η όρασή σας.

Μερικές από τις πρώτες αλλαγές στην όραση μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση ή προβλήματα με την ανάγνωση ή την προβολή αντικειμένων μακριά. Οι αλλαγές στην όραση μπορεί να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν.

5. Αλλαγές ακοής

Ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας ακοής. Το μακροχρόνιο υψηλό σάκχαρο μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του εσωτερικού αυτιού σας.

Το μακροχρόνιο χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τον τρόπο με τον οποίο το εσωτερικό αυτί σας στέλνει νευρικά σήματα στον εγκέφαλό σας.

6. Ενούρηση στα Παιδιά

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά μπορεί να είναι ξαφνική και να γίνει επείγουσα ιατρική κατάσταση εάν δεν αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα, τα παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί σε γιογιό και μπορούν να κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς ατυχήματα μπορεί να αρχίσουν να τα κάνουν πάνω τους.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται νυχτερινή ενούρηση, η οποία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια του διαβήτη τύπου 1.

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Η αυξημένη πείνα και δίψα, καθώς και η απώλεια βάρους, συνήθως συνοδεύουν την αυξημένη ούρηση.

7. Φρουτώδης Αναπνοή

Η φρουτώδης αναπνοή είναι ένα κοινό σύμπτωμα της διαβητικής κετοξέωσης (DKA). Η φρουτώδης ή γλυκιά αναπνοή είναι ένα πολύ σημαντικό σύμπτωμα και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας σοβαρής επιπλοκής του διαβήτη..

Ο κίνδυνος για DKA αυξάνεται εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρά σας. Χωρίς γλυκόζη, το συκώτι σας διασπά το λίπος για ενέργεια.

Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει κετόνες. Οι κετόνες αυξάνουν την οξύτητα του αίματός σας, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η εν λόγω πάθηση είναι πιο κοινή μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει εκείνους με διαβήτη τύπου 2.

8. Αλλαγές στη διάθεση

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, που μπορεί να συμβούν με τον διαβήτη, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2017 σημείωσε ότι οι αλλαγές σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα προκάλεσαν αγχώδεις και καταθλιπτικές διαθέσεις σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής και της εστίασης.

9. Μυρμήγκιασμα ή Μούδιασμα

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας, γνωστή ως διαβητική νευροπάθεια, προκαλώντας μυρμήγκιασμα και μούδιασμα. Τα νεύρα σας στέλνουν μηνύματα στα μέρη του σώματός σας, λέγοντάς τους πώς να αισθάνονται ή να κινούνται.

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα σας στέλνουν και λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα εάν βλάψει τα νεύρα σας. Για παράδειγμα, η περιφερική νευροπάθεια συνήθως προκαλεί μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια ή στα πόδια σας.

10. Αλλαγές βάρους

Η αύξηση βάρους είναι ένας από τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, ενώ και η ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρά σας, με αποτέλεσμα το σώμα σας να καίει λίπος.

Η πείνα είναι ένα από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη. Η έλλειψη αποθεμάτων γλυκόζης για χρήση από το σώμα σας ως ενέργεια μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας.

Επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις εξετάσεις για διαβήτη εάν έχετε συμπτώματα. Τα άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη μπορεί να χρειαστούν τακτικές εξετάσεις ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα.

Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να ελέγξετε τον διαβήτη κύησης, έναν τύπο διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν είστε έγκυος. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη και στην πρόληψη των επιπλοκών!

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως χρόνια για να εμφανιστούν συμπτώματα διαβήτη, ανάλογα με τον τύπο που έχετε.

Για παράδειγμα, τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 εμφανίζονται γενικά σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Αντίθετα, τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθούν.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, ειδικά εάν έχετε υψηλό κίνδυνο διαβήτη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ