ΣΥΡΙΖΑ: Πώς φτάσαμε στη διάσπαση του κόμματος – Όλο το παρασκήνιο των τριών ημερών

97

Ο Νίκος Φελέκης αναλύει: Οι αποχωρήσεις, οι εντάσεις και η επόμενη ημέρα – Η στάση Κασσελάκη και οι επόμενες κινήσεις στο δρόμο προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωεκλογές εκείνων που μένουν και εκείνων που φεύγουν

Τέλος εποχής. Τίτλοι τέλους. Με αυτές τις διαπιστώσεις μπορεί να περιγραφεί η σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο υπό την ηγεσία και την πολιτική δεξιοτεχνία του Αλεξη Τσίπρα έφτασε να κυβερνήσει για 4,5 χρόνια τον τόπο και για μια δεκαετία να πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα, εισέρχεται σε φάση εξαέρωσης. Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, την παραίτηση Τσίπρα και την εκλογή Κασσελάκη ήλθε ο καιρός της διάσπασης. Η αριστερή αντιπολίτευση αποφάσισε να χωρίσει τα τσανάκια της από τη νέα πλειοψηφία, τους kaselistas, επειδή, όπως αναφέρεται σε κείμενο το οποίο κυκλοφόρησε την Πέμπτη και υπογράφουν 1.300 στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον καμμία σχέση με την Αριστερά.

Η οριστική απόφαση για αποχώρηση ελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν ολοκληρώθηκε η πολύωρη πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη της Ομπρέλας. Η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε και στην Κεντρική Επιτροπή με κείμενο που υπογράφουν περισσότερα από 40 μέλη της. Από τους τέσσερεις υποψήφιους για διαγραφή το μεσημέρι του Σαββάτου στο Président εμφανίστηκαν μόνον οι τρεις (Νίκος Φίλης, Στέφανος Τζουμάκας και Δημήτρης Βίτσας), ενώ ο τέταρτος (Πάνος Σκουρλέτης) προτίμησε να μην πάει, όπως δεν πήγε και ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος με άρθρο του έκανε γνωστή την αποχώρησή του από το κόμμα, του οποίου υπήρξε βουλευτής και υπουργός. Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ (που προσφάτως κατήγγειλε στην Αρχή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συριζαϊκά τρολ του Διαδικτύου) ήταν μεταξύ αυτών που στη διαδικτυακή σύσκεψη είχαν προτείνει να μην πάνε στην Κεντρική Επιτροπή και να δώσουν το κείμενο της αποχώρησης στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Στην Κεντρική Επιτροπή δεν προσήλθε ούτε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος είναι επίσης μεταξύ αυτών που αποχωρούν. Σκουρλέτης και Βούτσης το μεσημέρι της Παρασκευής με δηλώσεις τους έκαναν γνωστή την απόφαση αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr