Επέλαση κορονοϊού, έρχεται η γρίπη – 50 περιστατικά στα νοσοκομεία της Πάτρας σε λίγες ημέρες

500

Δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας με τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)

Σχεδόν 50 περιστατικά κορονοϊού νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας τις τελευταίες ημέρες. Ο ιός εξαπλώνεται ταχύτητα. Το θετικό είναι ότι η παραλλαγή του ιού που κυριαρχεί την περίοδο αυτή, δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση.

Ωστόσο, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Υγείας, Χαράλμπος Γώγος, μιλώντας στην «Π» υπογραμμίζει ότι οι ευάλωτοι και ανοσοκατασταλμένοι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού που καταγράφονται στα νοσοκομεία της Πάτρας αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 21 περιστατικά στον «Αγιο Ανδρέα» και 25 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περιστατικά αυτά νοσηλεύονται στις υπάρχουσες κλινικές καθώς όπως εξηγεί ο κ. Καρβέλης το θεραπευτικό πρωτόκολλο δεν προβλέπει τη λειτουργία κλινικών κορονοϊού όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ο κ. Γώγος χαρακτηρίζει αναμενόμενη την έξαρση των κρουσμάτων από τη στιγμή που οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης όπως και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

«Υπάρχει αυτή η μεγάλη ελευθερία κινήσεων καθώς τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά. Οι πολίτες όμως πρέπει να γνωρίζουν και να έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχει πρόβλημα για τους ευάλωτους, τους ανοσοκατασταλμένους και τους ηλικιωμένους» σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει: «Βέβαια υπάρχουν τα αντιϊκά φάρμακα που είναι σωτήρια για πολλούς ασθενείς. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί πολύ η χρήση τους. Συνεχώς κατατίθενται αιτήματα για την έγκριση χορήγησής τους. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος. Και το επισημαίνω μέσα από την εφημερίδα σας όταν κάποιος ασθενής είναι άνω των 65 ή ανήκει στις ευάλωτες ομάδες να απευθύνεται στον γιατρό του ώστε να του χορηγούνται τα συγκεκριμένα φάρμακα και να γλυτώνει τις επιπλοκές όπως η πνευμονία».

Ο κ. Γώγος πιστεύει ότι στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα μέτρα που σημαίνει είσοδο μόνο με μάσκα ώστε να προληφθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά σε νοσηλευόμενους.

Ερωτηθείς ο κ. Γώγος εάν προβλέπεται δύσκολος χειμώνας λόγω και της αναμενόμενης έξαρσης της γρίπης, μας απάντησε: «Σίγουρα θα δυσκολέψει η κατάσταση με τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Με αυτούς τους τρεις ιούς βρίσκεται αντιμέτωπο την περίοδο αυτή το Ντουμπάι. Επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος της τριπλής επιδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί για τη γρίπη. Εχουμε πλέον και δύο νέα εμβόλια για τους άνω των 65 που προσφέρουν μεγάλη ανοσοπροστασία. Επίσης αναμένεται το επικυρωμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Γενικά οι πολίτες πρέπει να προσέχουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας».

https://pelop.gr/