Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον Demis Hassabis – Ποιος είναι ο Έλληνας «μάγος» της τεχνητής νοημοσύνης

118

Οι προοπτικές για την Ελλάδα που συζητήθηκαν – Η διαδρομή του ελληνικής καταγωγής Hassabis από παιδί θαύμα στο σκάκι στην κατάκτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον ιδρυτή και CEO της εταιρείας DeepMind, Demis Hassabis, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα προστατεύει τους χρήστες, θα μειώνει τον αντίκτυπο των πιθανών κινδύνων και δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Hassabis μπορεί να επωφεληθεί σε πολλούς τομείς από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της στην Οικονομία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Demis Hassabis μάλιστα τιμήθηκε με το να τον συμπεριλάβει το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ στην λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της τεχνητής νοημοσύνης για το 2023.

Όταν ο Demis Hassabis ήταν νέος, βοήθησε στο σχεδιασμό του Theme Park, ενός δημοφιλούς παιχνιδιού υπολογιστή που έδινε στον παίκτη τη δυνατότητα να βλέπει από τη σκοπιά του Θεού μια εκτεταμένη επιχείρηση εμπορικών δραστηριοτήτων. Έκτοτε, ο Hassabis, ο οποίος ηγείται ενός από τα κορυφαία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθεί να αποκτήσει μια άποψη του κόσμου από τη… σκοπιά του Θεού!

Ποιος είναι ο Demis Hassabis, ο ελληνικής καταγωγής «μάγος» της ΑΙ

Η DeepMind είναι ένα project του Demis Hassabis, ενός 46χρονου πρώην παιδιού-θαύματος που γεννήθηκε στο Λονδίνο από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους πιο σημαντικούς ειδικούς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφημερίδα Guardian να τον χαρακτηρίζει ως «τον σούπερ-ήρωα της AI».

Αν και δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα -«κατανοώ λίγα ελληνικά, επειδή ο παππούς μου ζούσε με την οικογένειά μας για αρκετό καιρό και επικοινωνούσε στα ελληνικά με τον πατέρα μου», έχει πει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, εκφράζει την περηφάνια του για τις ελληνικές του ρίζες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr