«Καμπανάκι» για την υποπαραλλαγή «Eris»

542

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό την εβδομάδα από 7 έως 13 Αυγούστου

* Στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ., φαίνεται πως μπαίνει μια νέα παραλλαγή που μόλις δημιούργησε ο κορωνοϊός, καθώς κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσει το επόμενο κύμα της πανδημίας

Νέα αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19 και την κυκλοφορία του SARS-CoV-2 καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, όπου πλέον η υποπαραλλαγή EG.5 –γνωστή ως «Eris»– έχει δυναμική παρουσία.

Ειδικότερα, με βάση την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την εβδομάδα από 7 έως 13 Αυγούστου χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο για COVID-19 563 ασθενείς, δηλαδή σχεδόν 100 περισσότεροι σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων εισαγωγών έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα. Αντίστοιχα, περαιτέρω αύξηση παρατηρείται στη θετικότητα στα ελεγχθέντα δείγματα και η οποία με βάση τα στοιχεία από το μητρώο COVID-19 είναι στο 10%, έναντι 7,8% που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Το ποσοστό των θετικών στον ιό ελέγχων αυξάνεται σταθερά από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα και πλέον βρίσκεται στα ίδια επίπεδα που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην αύξηση της κυκλοφορίας του ιού συνηγορούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Σύμφωνα με αυτά, την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα εννέα εκ των δέκα περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Χανιά, Λάρισα, Βόλο, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αττική.

Η υποπαραλλαγή EG.5, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με άλλες υποπαραλλαγές του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, ταυτοποιήθηκε στο 16% των δειγμάτων στα οποία έγινε γονιδιωματική ανάλυση. Στις αναλύσεις της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου είχε ταυτοποιηθεί στο 11% των δειγμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική επέκταση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής. Στον αντίποδα, την περασμένη εβδομάδα διασωληνώθηκαν λόγω της COVID-19 μόλις τρεις ασθενείς. Αλλωστε, μια γενική παρατήρηση είναι ότι οι περισσότερες νέες μολύνσεις από την COVID-19 που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα αφορούν άτομα νεότερης ηλικίας που «κόλλησαν» στη διάρκεια των διακοπών τους.

Στις 15 Αυγούστου, 14 ασθενείς με COVID-19 παρέμεναν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 20 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Από τα μέσα Ιουλίου έως σήμερα όλοι οι ασθενείς που χρειάσθηκαν διασωλήνωση είχαν υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στις ομάδες πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο νόσησης (άνω των 60 ετών, με υποκείμενα νοσήματα), αμέσως μόλις αντιληφθούν ότι έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, να κάνουν ένα τεστ για την COVID-19, ώστε εάν αυτό βγει θετικό να λάβουν εγκαίρως την αντιιική θεραπεία.

«Καμπανάκι» από τον Π.Ο.Υ.

Την ώρα που η Eris του στελέχους Όμικρον, εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς,  στο μικροσκόπιο του Π.Ο.Υ., φαίνεται πως μπαίνει μια νέα παραλλαγή που μόλις δημιούργησε ο κορωνοϊός, καθώς κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσει το επόμενο κύμα της πανδημίας.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές παρακολουθούν από κοντά αυτή τη νέα παραλλαγή, αν και «για την ώρα ο εν δυνάμει αντίκτυπος πολυάριθμων μεταλλάξεων της BA.2.86 είναι άγνωστος».

Ο Π.Ο.Υ. αποφάσισε να κατατάξει τη νέα παραλλαγή «στην κατηγορία των υπό παρακολούθηση παραλλαγών εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού (άνω του 30) των μεταλλάξεων του γονιδίου Spike που φέρει», γράφει ο οργανισμός στο επιδημιολογικό δελτίο του που είναι αφιερωμένο στην πανδημία της Covid-19 και δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη νύχτα.

Η πρωτεΐνη Spike είναι αυτή που δίνει στον ιό την ακανθώδη μορφή του και είναι αυτή που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να διεισδύει στα κύτταρα του ανθρώπου που προσβάλλει.

Η επιδημιολόγος του Π.Ο.Υ. Dr. Maria Van Kerkhove σε ανάρτησή της, αναφέρει πως προς το παρόν υπάρχουν λιγοστές πληροφορίες για την παραλλαγή ΒΑ.2.86 (ή ΒΑ.Χ, όπως την αποκαλούν μερικοί επιστήμονες). Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθησή της.

Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί

Προς το παρόν, αυτή η νέα παραλλαγή έχει εντοπισθεί μόνο στο Ισραήλ, στη Δανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή έχουν επισημανθεί μόνο τέσσερις γνωστές γονιδιακές ακολουθίες αυτής της παραλλαγής, ενώ δεν είναι γνωστός ο επιδημιολογικός τους αντίκτυπος, εξηγεί ο ΠΟΥ.

«Ο εν δυνάμει αντίκτυπος των μεταλλάξεων της BA.2.86 είναι αυτή τη στιγμή άγνωστος και αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς αξιολόγησης», διευκρινίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τη σημασία που έχει η παρακολούθηση και η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για να υπάρχει μια ακριβής και συνολική αντίληψη για την πανδημία της Covid-19.

«Μπορεί να επαναφέρει τις μάσκες»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, το θετικό δείγμα του Ισραήλ προέρχεται από ασθενή χωρίς υποκείμενα, χρόνια νοσήματα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα άλλα δύο θετικά δείγματα στη Δανία υποδηλώνει,  όπως αναφέρει το iatropedia.gr, ότι η παραλλαγή BA.2.86 εξαπλώνεται και δεν δημιουργήθηκε απλώς σε κάποιο βαριά άρρωστο ή ανοσοκατασταλμένο άτομο.

Σύμφωνα δε Dr. Paul Hunter, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia, η ΒΑ.2.86 «πιθανότατα» βρίσκεται ήδη και στη Βρετανία, εάν όντως είναι πιο μεταδοτική από τις υπάρχουσες. «Αν δεν είναι ακόμα, τότε πιθανώς θα φθάσει πολύ σύντομα», εκτίμησε.

Αντίστοιχα, η Dr. Trisha Greenhalgh, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκτίμησε πως η νέα παραλλαγή φαίνεται ικανή να επαναφέρει τις προστατευτικές μάσκες.

Υπό επιτήρηση

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί αυτή τη στιγμή τρεις παραλλαγές ενδιαφέροντος (XBB.1.5, XBB.1.16 και EG.5) και επτά παραλλαγές χαρακτηρίζονται υπό επιτήρηση (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 και XBB.2.3).

Στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχαν δημιουργηθεί ειδικοί μηχανισμοί παρακολούθησης της παρουσίας του ιού της Covid-19 και των παραλλαγών του, οι μηχανισμοί αυτοί έχουν εν γένει διαλυθεί καθώς θεωρήθηκε ότι η απειλή είναι πλέον λιγότερο σοβαρή και δεν δικαιολογεί αυτές τις δαπάνες.

Ο Π.Ο.Υ. δεν έχει πάψει να καταγγέλλει αυτό τον «αφοπλισμό» και συνεχίζει «να καλεί για μια καλύτερη παρακολούθηση και ενημέρωση για την Covid-19, καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί και να εξελίσσεται.

Μολονότι από τις αρχές Μαΐου ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πλέον την πανδημία παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και συνεχίζει να αλλάζει», υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Κατά την τελευταία περίοδο που εξετάσθηκε (από τις 17 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου 2023), καταγράφηκαν περισσότερα από 1,4 εκατομμύριο νέα κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 2.300 θάνατοι, σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο Τύπου του ΠΟΥ. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν αντιστοίχως αύξηση κατά 63% και μείωση κατά 56% σε σχέση με την περίοδο των 28 προηγούμενων ημερών.

Στις 13 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί στον κόσμο περισσότερα από 769 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 6,9 εκατομμύρια θάνατοι. Ο πραγματικός απολογισμός των κρουσμάτων και των θανάτων πιστεύεται πως είναι πολύ βαρύτερος, καθώς πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται.