Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑποτελέσματα εκλογών - Ιστορική διαφορά υπέρ της ΝΔ δείχνουν τα exit polls...

Αποτελέσματα εκλογών – Ιστορική διαφορά υπέρ της ΝΔ δείχνουν τα exit polls – Γαλάζιος ο χάρτης σε όλη την επικράτεια

Πρωτιά της ΝΔ ακόμη και στην Κρήτη, για πρώτη φορά από το 1974 – Το ΠΑΣΟΚ προσπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες περιφέρειες – Θρίλερ με ΜέΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη

Ιστορική διαφορά υπέρ της ΝΔ, προβάδισμα που φτάνει τις 14 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται από την επεξεργασία του 100% των στοοιχείων των exit polls. Ο θρίαμβος της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ακόμη και η Κρήτη, ένα νησί που ιστορικά το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν την απόλυτη ηγεμονία μεταπολιτευτικά, βάφεται γαλάζιο.

Η διαφορά που θα έχει στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Η ροή των αποτελεσμάτων δείχνει ότι το γαλάζιο προβάδισμα κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα αρκετά μεγαλύτερα από εκείνα του exit poll. Μάλιστα πηγές από το κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο για κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, ακόμη και στην Κρήτη η οποία βάφεται γαλάζια για πρώτη φορά από το 1974.

Οι πολίτες με την ετυμηγορία τους τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της ανανέωσης της θητείας του κ. Μητσοτάκη, δίνοντας στο κυβερνών κόμμα αφενός ποσοστό το οποίο προσεγγίζει την επίδοση που είχε το 2019 και αφετέρου διευρυμένο προβάδισμα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με τους όρους του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα ισχύσει στις νέες κάλπες, το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα δίνει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ακόμη και στην περίπτωση που επαναληφθεί η επτακομματική σύνθεση και στη νέα Βουλή.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο ξεκάθαρος νικητής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει το πρωί της Δευτέρας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη από τις τρεις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι, ωστόσο, που δεν αναμένεται να καρποφορήσει, με βάση της προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων.

Θεωρητικώς το μόνο άθροισμα που, με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης, μπορεί να δώσει κυβερνητικό σχήμα είναι μια ενδεχόμενη συνεργασία ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Τόσο, όμως, από την Πειραιώς όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μια τέτοια συνεργασία.

Προεκλογικά, άλλωστε, από το κυβερνών κόμμα είχε ειπωθεί ότι δεν υπάρχουν οι «πολιτικοί όροι για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη», ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επιμείνει εξαρχής ότι θα δεχόταν ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στην επαναληπτική αναμέτρηση αφού λάβει την διερευνητική εντολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ