Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜεταβιβάσεις ακινήτων: Τεράστιες καθυστερήσεις στα Κτηματολογικά γραφεία

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τεράστιες καθυστερήσεις στα Κτηματολογικά γραφεία

Τεράστιες ουρές και μεγάλες καθυστερήσεις σε μεταβιβάσεις ακινήτων, μεταγραφές υποθήκης και άλλες πράξεις προς καταχώρηση προκαλεί η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία αρκετών Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο στο μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από εννέα ημέρες, έχουν ήδη συσσωρευτεί 7.000 ακαταχώρητες πράξεις.

«Έμφραγμα»

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση των γραφείων έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» και σε άλλα γραφεία όπως στο Κορωπί όπου βρίσκονται σε αναμονή περί τις 2.000 πράξεις, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο Κρήτης. Μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται και από τη διαφορετική αντιμετώπιση των πρόδηλων σφαλμάτων (π.χ. ένα λάθος γράμμα στο όνομα), τα οποία ξεπερνούν πανελλαδικά τα 700.000 με 800.000.

Στα προβλήματα που προκαλούνται στις συναλλαγές των πολιτών, σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές αλλά και γενικότερα στην οικονομία ανέδειξαν οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος κ.κ. Δημήτρης Βερβεσός και Γιώργος Ρούσκας καθώς και η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας κυρία Μαρία Μπρουζούκη, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι κ.κ. Βερβεσός και Ρούσκας, οι καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών φθάνουν σε αρκετά γραφεία τους επτά μήνες με έναν χρόνο. Το πρόβλημα διαφαίνεται και από τα στοιχεία του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος χρόνος καταχώρησης μιας πράξης είναι περίπου τέσσερις μήνες. Ωστόσο, το 75% των πράξεων διεκπεραιώνεται εντός έξι μηνών ενώ ένα 5% του συνόλου των πράξεων (συνήθως ειδικές περιπτώσεις) βρίσκεται σε αναμονή πάνω από έτος.

Για πρόδηλο σφάλμα στα πιστοποιητικά και στις υπόλοιπες συμβολαιογραφικές πράξεις ο χρόνος αναμονής παρατείνεται και σε ορισμένες περιπτώσεις η υπόθεση μπορεί να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης με δικάσιμο π.χ. στο Πρωτοδικείο Αθηνών (εκούσια δικαιοδοσία) για το 2027. Με άλλα λόγια, μια αγοροπωλησία ή μια μεταβίβαση ακινήτου παραμένει «παγωμένη» για χρόνια έως ότου εκδοθεί η δικαστική απόφαση. Για αυτό, ο νομικός κόσμος ζητά, ειδικά για συγκεκριμένα πρόδηλα σφάλματα, να θεσπιστεί μια απλοποιημένη διαδικασία, ώστε να επιλύονται εντός των κτηματολογικών γραφείων.

Η υποστελέχωση

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό βασική αιτία είναι η υποστελέχωση. Μάλιστα, σε αρκετά γραφεία εργάζονται μόνο δύο με τρεις υπάλληλοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο όγκο των συναλλαγών. Έτσι, σύμφωνα με την κυρία Μπρουζούκη, έξω από ορισμένα υποθηκοφυλακεία οι ουρές ξεκινούν από τις 2 τα ξημερώματα, ώστε όσοι έχουν να διεκπεραιώσουν κάποια υπόθεση να γράψουν το όνομά τους σε ένα χαρτί και να κατοχυρώσουν σειρά προτεραιότητας.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης οι εκπρόσωποι των τριών φορέων ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωση των κτηματολογικών γραφείων, την απλοποίηση ηλεκτρονικής υποβολής πράξεων προς καταχώριση, τη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού για αποφυγή αναμονής, τη θέσπιση ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου κλπ. Για την επίλυση των προβλημάτων στη λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων οι εκπρόσωποι των τριών φορέων θα συναντηθούν την Παρασκευή με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.

ΠΗΓΗ:ot.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ