Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαυτός Ιούλιος με τον κορονοϊό – Οι προειδοποιήσεις για 30.000 κρούσματα την...

Καυτός Ιούλιος με τον κορονοϊό – Οι προειδοποιήσεις για 30.000 κρούσματα την ημέρα

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα για την κορύφωση ή μη του έκτου κατά σειρά επιδημικού κύματος του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως αποκαλύπτει στη Realnews ο Νίκος Τζανάκης.

Της Δήμητρας Πανανού

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναλύει όλα τα πιθανά σενάρια, με το χειρότερο να κάνει λόγο για πάνω από 30.000 κρούσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει με επιτυχία το προγνωστικό μοντέλο του N. Τζανάκη, εκτιμάται ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου θα είμαστε αντιμέτωποι με πληθώρα κρουσμάτων.

«Η κορύφωση ενδέχεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο. Το κακό είναι τα κρούσματα να κορυφωθούν μετά τις 15 Ιουλίου και να πάμε σε έναν αριθμό άνω των 30.000 κρουσμάτων», λέει ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Παράλληλα, ο Ν. Τζανάκης τονίζει ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων ημερήσιων λοιμώξεων εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, καθώς και από τη δήλωση των θετικών αποτελεσμάτων. Επισημαίνεται πως οι επιστήμονες θεωρούν ότι και τις προηγούμενες ημέρες οι πραγματικές λοιμώξεις ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφηκαν, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί, μετά από ένα θετικό self test, δεν σπεύδουν να κάνουν και rapid test, ώστε να δηλωθούν επισήμως ως κρούσματα.

Προβλέψεις
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο Ν. Τζανάκης σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση, η οποία όμως δεν αντιστοιχεί και σε αύξηση των διασωληνώσεων. «Σε σχέση με τα τέλη του Μαΐου έχουμε διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Δυστυχώς, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτό το φαινόμενο και ενδεχομένως να προσεγγίσουμε τις 250 με 300 διασωληνώσεις. Ωστόσο, δεν προβλέπω σοβαρή αύξηση στις ΜΕΘ».

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνει μια σειρά από παράγοντες που αφορούν τις νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού. Οπως φαίνεται, η Ομικρον 4 και η Ομικρον 5 δεν προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και δεν προκαλούν δύσπνοιες και πνευμονίες. «Το βλέπουμε αυτό καθημερινά στο νοσοκομείο. Στην πλειονότητά τους οι νοσηλευόμενοι είναι άνθρωποι υπέργηροι που δεν έχουν αναπτύξει άμυνα και έχουν συνοδά νοσήματα. Τον χειμώνα είχαμε 15%-20% εισαγωγές σε όσους έρχονταν στα εξωτερικά ιατρεία. Αυτή τη στιγμή οι εισαγωγές είναι κάτω
του 5%», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται αυτό το κύμα «να ξεφουσκώσει εύκολα».

Παρ’ όλα αυτά, συνιστά προσοχή, καθώς αναμένεται να επιβαρυνθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των θανάτων. «Όχι από τον κορονοϊό, αλλά γιατί θα απορρυθμιστεί και θα επιβαρυνθεί το νόσημα που ήδη έχουν».

Διαβάστε ΕΔΩ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε ΕΔΩ το δημοσίευμα της Realnews

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ