Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρός - Κακοκαιρία «GENESIS» - Μήνυμα του 112 για Κεντρική και Ανατολική...

Καιρός – Κακοκαιρία «GENESIS» – Μήνυμα του 112 για Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο – Άνοιξαν οι ουρανοί στην Εύβοια

«Ποτάμια» οι δρόμοι στη Λάρισα, βγήκε η θάλασσα στη στεριά στην Αμφιλοχία, ξηλώθηκαν στέγες στην Κέρκυρα – Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Κοζάνη, προβλήματα στην Κ. Αχαΐα

Έδειξε τα «δόντια» της η κακοκαιρία «GENESIS» αφού ήδη πολλές περιοχές της χώρας έχουν πληγεί με σφοδρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Στις 6 το απόγευμα εστάλη μήνυμα από το 112 για Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου.

Άνοιξαν οι ουρανοί στα Ψαχνά

Έντονη βροχόπτωση ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής σε περιοχές της κεντρικής Εύβοιας όπως τα Ψαχνά. Λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα «άνοιξαν» οι ουρανοί ρίχνοντας ποσότητα νερού ενώ σημειώθηκαν και βροντές.

Ανακοίνωση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε και ο Δήμαρχος Διρφύων -Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς αναφέροντας: «Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στον Δήμο μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Για αυτό συνίσταται μεγάλη προσοχή απ’ όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι άστατος και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατά τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες»

Λάρισα: Ζημιές από την κακοκαιρία σε περιοχές του Νομού

Ζημιές προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές του νομού Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας και των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες λόγω της χαλαζόπτωσης, ενώ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημιές σε Πλατύκαμπο και Χάλκη.

Την ίδια ώρα στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, από την ισχυρή βροχόπτωση προκλήθηκαν πλημμύρες σε αυλές σπιτιών και δρόμους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων.


Μέσα στις επόμενες ώρες, οι βροχοπτώσεις θα μετατοπιστούν στα δυτικά – νοτιοδυτικά τμήματα της επικράτειας. Η κακοκαιρία Genesis, που αναμένεται να πλήξει έως και το Σάββατο, πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση, άφησε ήδη το αποτύπωμα της σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Θεσσαλονίκη

Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται:

– Έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

– Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

– Από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

 Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό 

-Έντονη αστάθεια με τοπικά μπουρίνια σε δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Από το Σάββατο το απόγευμα και μετά ύφεση φαινομένων

-Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Από Δευτέρα μικρή άνοδος

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας «Genesis», η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας και αναμένεται να πλήξει έως και το Σάββατο, πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό, τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση, άφησε ήδη το αποτύπωμα της στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου. Σφοδρές πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς -περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου– της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.
Το διήμερο Παρασκευής και  Σαββάτου θα εκδηλωθούν τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ η αστάθεια περιορίζεται από την Κυριακή.

Έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο

Βροχοπτώσεις, κατά διαστήματα ισχυρές, εκδηλώνονται από τη νύχτα στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Ως εκ τούτου όλες οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.

Η Πολιτική Προστασία είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες, δίνει συμβουλές και οδηγίες.

Καιρός – Κακοκαιρία Genesis: Η στεριά γίνεται ένα με τη θάλασσα στην Αμφιλοχία, δείτε βίντεο

Η κακοκαιρία Genesis επηρεάζει την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι από χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.


Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ