Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο -...

Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο – Έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ

Η επιδρομή έγινε στον Περσικό Κόλπο – Οι ένοπλοι κατέβηκαν στα πλοία με ελικόπτερα – Συνολικά βρίσκονται δέκα Έλληνες και ένας Κύπριος στα πληρώματα

Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης βρίσκονται από χθες δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, μετά από καταδρομική επιχείρηση που πραγματοποίησαν τα μέλη των Ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους τόσο τα πλοία, όσο και τα πληρώματά τους.

Το γεγονός της κατάληψης των δύο πλοίων έκαναν γνωστό οι ίδιοι οι Ιρανοί, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) γνωστοποιώντας ότι «οι ναυτικές δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν σήμερα (σ.σ. χθες Παρασκευή) δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων που διαπράχθηκαν», χωρίς, ωστόσο, να κατονομάζουν το είδος των παραβιάσεων, το οποίο υποκίνησε την «πειρατεία».

Τα δύο πλοία, Delta Poseidon και Warrior, βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψής τους από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Την αγωνία των συγγενών και των φίλων των Ελλήνων ναυτικών εντείνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η απόβαση στο πλοίο Delta Poseidon έγινε, κατά πληροφορίες, με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους και στο πλοίο Prudent Warrior. Εν τω μεταξύ, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη να επισημαίνουν ότι η κατάληψη συνέβη, καθώς το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Όσον αφορά τις τύχες των πληρωμάτων, η μόνη πληροφορία που έχει γίνει γνωστή μετά τις πρώτες στιγμές της «πειρατείας» είναι το γεγονός ότι οι ένοπλοι Φρουροί της Επανάστασης έχουν συγκεντρώσει όλο το πλήρωμα του Delta Poseidon στη γέφυρα του πλοίου. Όσον αφορά την κατάσταση του πληρώματος του Prudent Warrior, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο νεότερο.

Παρά τις προσπάθειες, τόσο από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του Υπουργείου Ναυτιλίας, εντούτοις προσώρας δεν κατέστη δυνατή καμία επικοινωνία με τα δύο πλοία, με τις ελληνικές Αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Για προληπτικούς λόγους, ενημέρωση προς τα παραπλέοντα πλοία (περίπου 17 δεξαμενόπλοια) στον Περσικό κόλπο, ώστε να βρίσκονται σε επαυξημένη επιφυλακή, παρείχε το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε περίπτωση που οι καταδρομικές ενέργειες των Φρουρών της Επανάστασης επεκταθούν.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το Delta Poseidon ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior στην εταιρία Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Εικασίες για αντίποινα

Στο διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται από χθες, οι πρώτες ερμηνείες που δίνονται, συσχετίζουν την καταδρομική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης κατά των δύο ελληνικών πλοίων ως αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου που μετέφερε πετρέλαιο από το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, στην Κάρυστο.

«Πειρατεία» βλέπει το ΥΠΕΞ

Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση από πλευράς του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προχωρώντας σε έντονο διάβημα κατά του Ιρανού Πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας ακόμη λόγο για «βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο». Αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη της υπόθεσης, η Βασιλίσσης Σοφίας προειδοποίησε ότι το συμβάν επισκιάζει το διμερές πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν, αλλά και τη σχέση ΕΕ-Ιράν, σε μια περίοδο έντονων διεθνών διαβουλεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Ομοβροντία αντιδράσεων

Η απρόσμενη, αυτή, εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, καθώς ουδέν νεότερο υπάρχει αναφορικά με την κατάσταση των Ελλήνων ναυτικών, ενώ εκλαμβάνεται ως ραγδαία επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιράν.

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν, ζητά με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Ένοπλοι Ιρανοί αποβιβάστηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping. Μεταξύ των πληρωμάτων που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις κρατικής πειρατείας. Οι πράξεις αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας», τονίζει o κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων και των ναυτικών.

«Απαράδεκτη ενέργεια» χαρακτήρισε την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

«Η κατάσχεση των δυο ελληνικών πλοίων στο Ιράν αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια από πλευράς των τοπικών αρχών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Προσθέτει ότι «παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δυο πλοίων ελληνικής σημαίας

2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο».

«Εξαιρετικά σοβαρό γεγονός» λέει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Από την πλευρά του, ο Τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «ένα εξαιρετικά σοβαρό γεγονός συνέβη σήμερα το απόγευμα, που υπερβαίνει κάθε προηγούμενο!

Οι ένοπλες δυνάμεις των φρουρών της Ιρανικής επανάστασης κατέλαβαν δύο πλοία Ελληνικών συμφερόντων, αιχμαλωτιζοντας τα πληρώματα τους, τα φορτία τους, αλλά και τα ίδια τα πλοία!

Ο χώρος της Ελληνικής Ναυτιλίας παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία τις εξελίξεις».

Τονίζει ακόμη ότι «ο τομέας Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των πληρωμάτων και καλεί τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Σε μια περίοδο έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο, η φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας θα πρέπει να επικρατήσει», καταλήγει.

Επιπρόσθετα, υπό το βάρος των εξελίξεων, ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια κατέθεσε χθες το βράδυ ο Βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα : «Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο»

Κύριε Υπουργέ,

Διαβάζοντας στον Τύπο αλλά κυρίως στο διάβημα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.

Ερωτάσθε:

1. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας των μελών των πληρωμάτων των δυο πλοίων;

2. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Ενώ πράγματι φαίνεται ότι πρόκειται για πράξεις κρατικής πειρατείας, για ποιους λόγους στον Τύπο γίνεται λόγος για αντίποινα;

3. Τίθεται εν τέλει θέμα ασφαλούς διέλευσης κάθε ελληνικού πλοίου από την περιοχή;

Αθήνα, 27 Μαϊου 2022

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος

KKE: «Εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη»

«Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση «εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η επιδρομή και κατάληψη δυο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή κι επικίνδυνη εξέλιξη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που -από ό,τι φαίνεται- έρχεται ως “αντίποινα” στην κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν οδηγιών των ΗΠΑ, πριν λίγες μέρες.

Η πολιτική του “σημαιοφόρου” των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις προς το Ιράν, εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους, όπως αποδεικνύει και το γεγονός της κατάληψης των ελληνικών πλοίων.

Αυτό που οφείλει εδώ και τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για την απελευθέρωση κι ασφαλή επιστροφή των πληρωμάτων των δύο πλοίων».

ΠΝΟ: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η κατάληψη

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία «καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου από τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ