Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΆρειος Πάγος: Απολύθηκαν δυο δικαστές λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν δυο δικαστές λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Ο αριθμός των  απολυθέντων ανέβηκε στους 15 – Απολύθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις

Στην 3η κατά σειρά Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απολύθηκαν οριστικά 2 δικαστές (ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό σε 15) για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και σε μία πρόεδρο Πρωτοδικών, επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών.

Μεταξύ αυτών που απολύθηκαν είναι και η 54χρόνη εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα, είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις και αγνοούνται 153.

Στην 47μελη Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 6 δικαστές και εισαγγελείς. Εξ αυτών, οι δυο παύθηκαν οριστικά, σε μία επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών, απηλλάγη ένας Πρωτοδίκης και δύο υποθέσεις αναβλήθηκαν.

Κέρκυρα: 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες και απόλυση

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστική απόλυσης εισαγγελέας Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα (τώρα είναι στην Αθήνα) είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες-υποθέσεις.

Αρχικά όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Παρ΄ όλα αυτά, εκ των 3.010 δικογραφιών οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Τώρα, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες, η τύχη των οποίων αγνοείται!

Σε βάρος της έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, μέσω «αγγελιοφόρου» δικηγόρου, υπέβαλε αίτημα αναβολής επικαλούμενη ότι:

1) Έχει υπέρταση, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση που συνιστούσε τη μη μετακίνησή της επί πέντε ημέρες, μέσα στις οποίες ήταν και η ημέρα σύγκλησης της Πειθαρχικής Ολομέλειας και

2) ο συνήγορος της έχει άλλες δίκες εκτός Αθηνών και δεν μπορεί να παραστεί.

Μετά και από πρόταση του κ. Πλιώτα, το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε και η Ολομέλεια προχώρησε στην σχετική διαδικασία.

Ο εισηγητής -αρεοπαγίτης επισήμανε ότι η ελεγχόμενη εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.

Τελικά, η Πειθαρχική Ολομέλεια ομόφωνα την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και δεν της έδωσε την δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.

Δεύτερη απόλυση

Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών πριν 3,5 μήνες (περασμένο Δεκέμβριο) είχε βρεθεί και πάλι ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω υπερεσιακής ανεπάρκειας, κ.λπ. Τότε επικαλέστηκε λόγους υγείας του παιδιού της και για το λόγο αυτό της δόθηκε μια ευκαιρία να μηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, πολύ περισσότερο επειδή βελτιωνόταν η κατάσταση του παιδιού της όπως η ίδια ισχυρίσθηκε και δεσμεύθηκε ότι θα ολοκληρώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Όμως, τον περασμένο Μάρτιο παρά τις δεσμεύσεις της είχε ακόμα στα χέρια της 282 εκκρεμείς υποθέσεις (ειδικά εργατικών διαφορών), εκ των οποίων οι 49 ήταν από το βαθύ παρελθόν, ενώ οι καταγγελίες δικηγόρων και πολιτών συνεχιζόντουσαν για υπέρμετρες καθυστερήσεις σε αποφάσεις που χειριζόταν.

Πρόσφατα, μάλιστα, στάλθηκε επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, για εκκρεμεί υπόθεση εδώ και δύο χρόνια, που αφορούσε την επικοινωνία του διαζευγμένου πατέρα με το παιδί του, ενώ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ με επιστολή της ζήτησε την αφαίρεση δικογραφίας επί εκκρεμούς εργατικής διαφοράς, προκειμένου να χρεωθεί σε άλλον δικαστή.

Η εισηγήτρια πρότεινε να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της, πολύ περισσότερο επειδή η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη κάτι που είναι σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης.

Η ίδια η ελεγχόμενη για τις καθυστερήσεις επικαλέστηκε και πάλι λόγους υγείας του παιδιού της οι οποίοι την ανάγκασαν να έχει τις καθυστερήσεις.

Ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι πριν 3,5 μήνες, τον περασμένο Δεκέμβριο, της δόθηκε μια ευκαιρία, την οποία δεν εκμεταλλεύθηκε, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν επανειλημμένες διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις. Κλείνοντας, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει βελτίωση και πρότεινε να παυθεί οριστικά και να πάει στο Δημόσιο.

Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια την έπαυσε οριστικά και της έδωσε τη δυνατότητα να απασχοληθεί στο Δημόσιο τομέα.

Μεγάλης διάρκειας απουσίες

Εισαγγελέας Πρωτοδικών παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής παύσης για μεγάλης διάρκεια και αυθαίρετες απουσίες από την υπηρεσία της όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου Πελάγους (εδώ και 3 χρόνια υπηρετεί στην Αθήνα).

Στην εισαγγελική λειτουργό αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού άντρά της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.

Επικαλούμενη ασθένεια του παιδιού της ή της ίδιας αποχωρούσε απροειδοποίητα από την Εισαγγελία που υπηρετούσε, ενώ σημείωνε καθυστερήσεις και στην επιστροφή της.

Με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, όταν είχε την ιδιότητα της επιθεωρήτριας και είχε κατέβει στο νησί για επιθεώρηση, η ελεγχόμενη εισαγγελέας έπαιζε κρυφτούλι, καθώς αρνήθηκε να παραστεί την προκαθορισμένη ημέρα επιθεώρησης και πρότεινε άλλη ημερομηνία, την οποία αποδέχθηκε μεν η κυρία Γεωργίου, αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να μην γίνει η επιθεώρηση.

Η εισηγήτρια- αρεοπαγίτης επισήμανε ότι δεν υπήρξε συνεπείς και δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το λειτούργημά της, ενώ η προϊσταμένη της την χαρακτήρισε «παράξενη».

Η εγκαλούμενη αρνήθηκε σχεδόν τα πάντα και επικαλέστηκε ότι ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, λόγω της υγείας του παιδιού της.

Ο κ. Πλιώτας χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά της, σημειώνοντας ότι έχει πέσει σε βαρύτατα αδικήματα, επιβαρύνοντας παράλληλα τους συναδέλφους της.

Η Πειθαρχική Ολομέλεια κατά πλειοψηφία της επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ