Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥδρογονάνθρακες: Έρχονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Υδρογονάνθρακες: Έρχονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Νιούλαντ και Λαπίντ στο Μαξίμου με το βλέμμα στα ενεργειακά

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Κυριακο Μητσοτάκη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλλά και ανοιχτά της Κρήτης, έχει ξεκινήσει. Και αυτό γιατί ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει ανακοινώσεις μάλλον Παρασκευή, με τον αστερίσκο να υπάρξει μια μικρή παράταση για την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα πλέον φαίνεται πως είναι ώριμα για την εκμετάλλευση των blocks, για την οποία έχουν λάβει άδειες η γαλλική Total, την αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα από τις θαλάσσιες έρευνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Ιόνιο και ολοκληρώθηκαν σε δύο φάσεις, στο τέλος Φεβρουαρίου στο Νότιο Ιόνιο και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου στο Βόρειο Ιόνιο.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης, πέραν των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα των ερευνών, αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρίες: το κράτος θα στηρίξει τις εξορύξεις και παράλληλα θα διευκολύνει σε αδειοδοτικό επίπεδο την υλοποίηση των επενδύσεων και από την άλλη οι εταιρίες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συμβάλεις εκμετάλλευσης. Με άλλα λόγια, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα λειτουργήσει ως “ασφάλεια δικαίου” για τις εταιρίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες και εξορύξεις. Η περίοδος, άλλωστε, είναι ευνοϊκή, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει άρδην τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ωθεί τα κράτη στην εξεύρεση εναλλακτικών για την κάλυψη των αναγκών τους σε ορυκτούς πόρους.

Ρεαλιστικά, πάντως, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα κρατήσει κάποια χρόνια, ακόμα και στο καλό σενάριο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που θα κρατήσει ως το 2024, ενώ σειρά έχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια μεσοσταθμικά. Από εκεί και μετά, αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα μπορέσουμε να περάσουμε σε φάση παραγωγής αερίου, με την εκτίμηση των αρμοδίων παραγόντων να είναι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει την περίοδο 2028-2029, σε ορισμένες περιοχές των αδειοδοτημένων blocks.

Ενεργειακά και EastMed

Και ενώ οι συσκέψεις στο ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς τις ενεργειακές ισορροπίες. Κάπως έτσι βγαίνει από το “ψυγείο” το project του EastMed, καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, με την προοπτική της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο το πολύ ως το 2027.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός θα έχει δύο ενδιαφέροντα ραντεβού σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά, θα δει την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία είναι η βασική “επιτετραμμένη” των ΗΠΑ για την περιοχή μας. Αργότερα το απόγευμα, η κ. Νιούλαντ θα συναντηθεί και με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, το απόγευμα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει και ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ, ο οποίος νωρίτερα θα έχει συμμετάσχει με τους κ. Δένδια και Κασουλίδη στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισράηλ.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον κ. Λαπίντ και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σκιά του τουρκικού φλερτ προς το Ισραήλ, με εντεινόμενες διαρροές ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν και έναν αγωγό μέσω Τουρκίας που να προμηθεύει την Ευρώπη. Ένα τέτοιο σενάριο, βεβαίως, θα σήμαινε ότι ο αγωγός θα περνούσε χερσαία από Συρία και Λίβανο, που έχουν κάκιστες σχέσεις με το Ισραήλ, ή μέσω Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση, ο συντονισμός Αθήνας-Ιερουσαλήμ είναι κρίσιμος για τις περιφερειακές ισορροπίες και τις ενεργειακές εξελίξεις, καθώς η χώρα μας θέλει να είναι ενεργειακός κόμβος σε κάθε πιθανό σενάριο.

Σημειωτέον, την Πέμπτη θα είναι στη χώρα μας και η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., η Εσθονή Κάντρι Σίμσον, η οποία θα πάει και στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, και με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει για τις παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και την προοπτική πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ