Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚακοκαιρία «Ελπίς»: Χιονίζει στην Αττική - Κλειστή η εθνική οδός στο ύψος...

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιονίζει στην Αττική – Κλειστή η εθνική οδός στο ύψος Καλυφτάκη για τα φορτηγά

Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί  – Να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις – Οδηγίες για την ασφάλεια των εργαζομένων – Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Από Ολυμπία και Ιονία Οδό τα βαρέα οχήματα

Στο έλεος του δεύτερου και σφοδρότερου κύματος της κακοκαιρίας «Ελπίδα» βρίσκεται η χώρα, ενώ λίγο μετά τις 8 το πρωί, πυκνές χιονοπτώσεις ξεκίνησαν και στην Αττική.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κλειστή για την ώρα είναι η Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Καλυφτάκη για τα φορτηγά.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θήβας από το ύψος του πρατηρίου CYCLON στο ρεύμα προς Θήβα.

Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.

– Στην οδό Διονύσου, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ προς τον Άγιο Πέτρο.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή και ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, σήμερα αλλά και αύριο αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας όπου, συνήθως, δεν έχουμε ανάλογα καιρικά φαινόμενα.

Προβλέπεται ότι σε κεντρικό και βόρειο ΑιγαίοΣποράδεςΕύβοιαανατολική Θεσσαλία, κυρίως στη Μαγνησία, σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, θα έχουμε τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τι περιμένουμε τις επόμενες ημέρες 

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στην Αττική δεν αποκλείεται να δουν ακόμα και οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων με τον μεγαλύτερο όγκο του χιονιού να πέφτει έως και την Τρίτη το μεσημέρι.

Σήμερα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στη Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Κρήτη

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο.

Αττική

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Δείτε αναλυτικά ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο και ποια θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα:

Αττική

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη αποφασίστηκε η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική στις 24 και 25 Ιανουαρίου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών προχώρησε στην απόφαση για προληπτικούς λόγους και την καλύτερη ασφάλεια μαθητών και καθηγητών της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική στις 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.

Επισημαίνεται, ότι ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις του.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης προχώρησαν στη απόφασή να μην λειτουργήσουν από σήμερα δια ζώσης τα μαθήματα στα σχολεία καθώς όπως επισημάνθηκε από τους μετεωρολόγους το ψυχρό κύμα της κακοκαιρίας στην Αττική θα ξεκινήσει από σήμερα το πρωί και θα αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την Τρίτη, δημιουργώντας χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις. Επίσης στην απόφαση του κλεισίματος συνέτεινε και η ανάγκη εφαρμογής των πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας. Στα σχολεία, όπως είναι γνωστό, θα πρέπει να είναι ανοιχτά τα παράθυρα.

Δήμος Λεβαδέων

Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι εξαιτίας του παγετού και της αναμενόμενης χιονόπτωσης τα σχολεία της Α’ θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου δεν θα λειτουργήσουν διά ζώσης, σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Εκτός του ψύχους και των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργήσει η πιθανή χιονόπτωση, οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες καθιστούν ανέφικτο τον σωστό αερισμό την αιθουσών, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Οι βρεφονηπιακοί/παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Κιλκίς

Με απόφαση του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Κιλκίς (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια καθώς και οι εκπαιδευτικές δομές ειδικής εκπαίδευσης (Ειδικό Σχολείο Κιλκίς, Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο, Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης) θα μείνουν κλειστές εξαιτίας της επικράτησης ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

Επιπροσθέτως, η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων προκρίνεται ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή έκθεσης των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε δριμύ ψύχος λόγω του τακτικού αερισμού των αιθουσών διδασκαλίας με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς της Covid – 19.

Τα σχολικά μαθήματα θα καλυφθούν αύριο με εξ αποστάσεως διδασκαλία (τηλεκπαίδευση) σε συνεργασία των Προϊσταμένων των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων του νομού με τις οικείες Διευθύνσεις των Σχολείων.

Η απόφαση του Δημάρχου εκδόθηκε μετά από συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη των Προϊσταμένων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι δημοτικοί παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί καθώς και οι δομές προσχολικής αγωγής της ΚΔΕΚ.

Δήμος Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου, δια της αρμόδιας Αντιδημάρχου Παιδείας Στέλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη και με την σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, αποφασίζει την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid – 19.

H κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Δήμος Σικυωνίων

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή από σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί, παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια του Δήμου Σικυωνίων.

Δήμος Ρεθύμνης

Ο Δήμος Ρεθύμνης, το Τμήμα Παιδείας του και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργαλής, με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Α’θμιας Εκπ/σης κ. Λ. Καρβούνη και Β’ θμιας Εκπ/σης κ. Ι. Γαζανού, ανακοινώνουν ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Η κοινή απόφαση λήφθηκε δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν το προσεχές διήμερο στο Ρέθυμνο.

Δήμο Κορινθίων

Κλειστές θα παραμείνουν με απόφαση του Δημάρχου Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλου, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου Κορινθίων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και παιδικοί σταθμοί) την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. Η απόφαση ελήφθη ως προληπτικό μέτρο για την ασφάλεια και προστασία των μαθητών, των μαθητριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού λόγω των έκτακτων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπει η ΕΜΥ και για την περιοχή, κύρια χαρακτηριστικά των οποίων θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός και πιθανόν οι χιονοπτώσεις.

Οι ανωτέρω καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακόμη δυσκολότερη την παραμονή των μαθητών και εκπαιδευτικών στις αίθουσες με δεδομένη την αναγκαιότητα του συνεχούς εξαερισμού των σχολικών χώρων ο οποίος επιβάλλεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για την εξυπηρέτηση των γονέων που εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε γονέα να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες των σταθμών.

Δήμος Κισάμου

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, με απόφαση του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται.

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων

Κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, καθώς η κακοκαιρία Ελπίδα έχει φέρει πυκνές χιονοπτώσεις στις περισσότερες δημοτικές Ενότητες.

Δήμος Αμοργού

Με απόφαση του Δημάρχου Αμοργού Ελευθερίου Καραΐσκου κλειστές θα είναι όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού την Δευτέρα 24/1 και την Τρίτη 25/1.

Δήμος Χαλκιδέων

Κατόπιν απόφασης της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Χαλκιδέων,

α) των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Ειδικών Σχολείων του Δήμου Χαλκιδέων μέχρι και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

β) των Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Χαλκιδέων μέχρι και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Η αναστολή λειτουργίας κρίθηκε απαραίτητη καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό και χιονοπτώσεις, που αναμένονται να επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων.

Δήμος Τήνου

Ο Δήμος Τήνου αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουαρίου, λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων και των ιδιαίτερων χαμηλών θερμοκρασιών που εμποδίζουν τη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αερισμός αιθουσών, προαυλισμός κτλ) καθώς και για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης που πιθανόν προκύψουν.

Δήμος Ναυπλιέων

Κλειστές θα είναι οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ναυπλιέων στις 24 και στις 25 Ιανουαρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο Ναύπλιο θα είναι ανοιχτοί.

Δήμος Νάξου

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, αναστέλλεται η με φυσική παρουσία των μαθητών, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Δήμος Ανωγείων

Ο Δήμος Ανωγείων λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24/1/2022 μέχρι νεότερης ανακοίνωσης από το Δήμο.

Κλείστα τα σχολεία στους Δήμους Λήμνου, Δυτικής Λέσβου, Χίου και στους δύο Δήμους της Σάμου

Με απόφαση των δημάρχων έκλεισαν για αύριο Δευτέρα τα σχολεία στους Δήμους Λήμνου, Δυτικής Λέσβου, Χίου και στους δύο Δήμους της Σάμου.

Σε ποιες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου θα παραμείνουν κλειστά αύριο τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας, όλα τα σχολεία στις περιφερειακές ενότητες, Κορινθίας και Αργολίδας. Στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας, θα κλείσουν τα σχολεία στου δήμους, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Βόρειας Κυνουρίας, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο δήμο Σπάρτης.

Δυτική Ελλάδα: Κλειστά όλα τα σχολεία Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Ιανουρίου

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη όλες οι σχολικές μονάδες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με αποφάσεις των αντιπεριφερειάρχων Χαράλαμπου Μπονάνου, Βασίλη Γιαννόπουλου και Μαρίας Σαλμά, αντίστοιχα.

Η απόφαση ελήφθη, όπως ανακοινώθηκε, λόγω της αδυναμίας τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές αίθουσες, όπως για παράδειγμα ανοικτά παράθυρα και πόρτες, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν, αλλά και του παγετού κατά τις πρωινές ώρες που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και κινδύνους κατά την μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Σημειώνεται ότι στο σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδων που θα παραμείνουν κλειστές, θα ακολουθηθεί η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Πατρέων και σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηλείας.

Κοζάνη: Αρρυθμίες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω ολικού παγετού στη δυτική Μακεδονία

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός που επικρατεί σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι εκκρεμότητες με τους ελέγχους των σχολικών μονάδων στη Φλώρινα εξαιτίας του σεισμού υποχρεώνει πολλούς δημάρχους να προβούν στο κλείσιμο των σχολείων ή στην τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας τους τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Στην ΠΕ Φλώρινα οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στον δήμο Φλώρινας και στον δήμο Πρεσπών, ενώ στον δήμο Αμυνταίου η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9:15.

Στην ΠΕ Κοζάνης οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στον Δήμο Εορδαίας, ενώ στον δήμο Κοζάνης και στον δήμο Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10:00. Στον Δήμο Βοΐου η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9:15, ενώ στον δήμο Σερβίων οι σχολικές μονάδες Λιβαδερού και Τρανοβάλτου θα παραμείνουν κλειστές και στα Σέρβια, Βαθύλακο τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 9:15.

Στην ΠΕ Καστοριάς οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στους δήμου Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, ενώ στο δήμο Νεστορίου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9:15.

Στην ΠΕ Γρεβενών και στους δύο δήμου Γρεβενών και Δεσκάτης η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 9:15.

Ρόδος: Κλειστά όλα τα σχολεία στα Δωδεκάνησα τη Δευτέρα και την Τρίτη

Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία στα νησιά της Δωδεκανήσου λόγω των αναμενόμενων κακών καιρικών συνθηκών. Πριν από λίγο εκδόθηκαν αποφάσεις από τους δημάρχους οι οποίες αφορούν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται παράλληλα οι υπηρεσίες των δήμων για να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις.

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη όλα τα σχολεία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Κλειστά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία.

Η απόφαση λήφθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν το προσεχές διήμερο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστοί θα παραμείνουν για το ίδιο διάστημα και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χανίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας η χιονόπτωση έχει αρχίσει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Χανίων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη επικρατούν συνιστούν απειλή για τις μετακινήσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών προς και από τις σχολικές μονάδες ενώ καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας.

Σε περίπτωση ανάγκης παράτασης του μέτρου θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Στην ίδια ανακοίνωση εφιστάται η προσοχή όσων μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Χανίων, δεδομένου ότι το καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή των συνθηκών σε πολύ λίγο χρόνο και οι οδηγοί ενδέχεται ξαφνικά να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες παγετού, έντονης χιονόπτωσης ή χαλαζόπτωσης, καθώς και κατολισθήσεις πρανών. Συνιστάται επίσης να πραγματοποιούνται μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις με χαμηλή ταχύτητα και αυξημένη προσοχή.

Τηλεκπαίδευση για τα σχολεία που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας

Όταν αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων για έκτακτους λόγους, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα γίνεται τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφέρει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση.

Μετακινήσεις
Η Πολιτική Προστασία απευθύνει ισχυρή έκκληση προς τους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση για τις επόμενες 48 ώρες και προς τους πολίτες των περιοχών όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αυτοκινητόδρομοι
Για τους αυτοκινητόδρομους, θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων, Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, ωστόσο συστήνεται σε όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης, να χρησιμοποιήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους, παραδείγματος χάριν την Ολυμπία και Ιονία Οδό, έτσι ώστε να αποφύγουν πάση θυσία οποιαδήποτε εκτροπή ενός βαρέος οχήματος μέσα στον αυτοκινητόδρομο.

Επίσης, οι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο.

Ηλεκτροδότηση
Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση, όπως σημειώθηκε μόνο στην Εύβοια και στην Άνδρο υπήρξε μικρής διάρκειας διακοπή ρεύματος που αποκαταστάθηκε άμεσα, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες. Επίσης έχει υπάρξει ειδική πρόνοια ώστε οι σεισμόπληκτες περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Επιπλέον μέσω του 112, θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για τα έντονα καιρικά φαινόμενα (σημ: εστάλη ήδη σε Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, βόρειες Κυκλάδες και Λήμνο).

Μέτρα για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους
Την ίδια ώρα οδηγίες για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους, έντονων χιονοπτώσεων και παγετού, εξέδωσε και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, «οι σφοδρές χιονοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας. Προς τούτο, υπενθυμίζονται οι γενικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων όλης της χώρας, αλλά και ιδιαίτερα των περιοχών που πλήττονται εντονότερα από τα φαινόμενα κακοκαιρίας, με έμφαση στα μέτρα προστασίας, εξαιτίας της διακοπής των μετακινήσεων ή της σημαντικής και κυρίως επικίνδυνης επιβάρυνσής τους».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, έχει εκδοθεί μόνο ανακοίνωση Τύπου σχετικά με το ότι ‘οι εργοδότες οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους’».

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει για τα ακόλουθα

«1. Αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους
Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους, λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους.

Η διακοπή των συγκοινωνιών και η επικινδυνότητα όλων των δρόμων και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού, που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται, όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης, το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά, επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της, χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα ‘μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης’. Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας, λόγω της εκτίμησής του π.χ. ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

Αντίθετα, στην επιχείρηση που, λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης, είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατον να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή.

Σημειώνεται ότι η ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στον μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

2. Υγεία και ασφάλεια εργαζομένων
Κρίνεται σκόπιμη η υπενθύμιση του πλαισίου οδηγιών για την περιγραφή των ομάδων εργαζομένων υψηλού κινδύνου, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, που πρέπει προληπτικά να λαμβάνονται από τους εργοδότες, σε συνδυασμό κατά περίπτωση μέτρα ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τη διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Οι ομάδες με υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους από την εργασία σε συνθήκες ψύχους είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, κοκ), οι λαμβάνοντες συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά, κοκ), οι γυναίκες κατά την κύηση. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον ιατρό εργασίας της επιχείρησης ή (στις λίγες περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η απασχόληση ιατρού εργασίας) με ιατρική βεβαίωση που προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα:
Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος. Ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας νοείται κάθε εξοπλισμός τον οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία, για να προστατεύεται από έναν ή περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε συμπλήρωμα ή εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης, λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.

Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών.

Ειδικότερα, για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα:
Αντιστηρίξεις, εκσκαφές, κ.λ.π., πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό, πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών, λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο ημερολόγιο μέτρων ασφάλειας.

Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.

Οι προσωρινές εργασίες σε ύψος εκτελούνται μόνον, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα, κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας, σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας.

Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καταπόνησης των εργαζομένων, λόγω ψύχους, έντονης χιονόπτωσης και παγετού, πρέπει να γίνεται με τη συμμετοχή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από τον νόμο γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία ή/και οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας έχουν το δικαίωμα διαβούλευσης και υπογραφής συλλογικών ρυθμίσεων, με αντικείμενο την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της καταπόνησης των εργαζομένων, σε συνεργασία και με τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.

Σημαντικός είναι ο ρόλος των αρμόδιων Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων εφαρμογής των μέτρων που κατατείνουν στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σε όλους τους εργασιακούς χώρους και ιδίως στους πλέον εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες, όπως π.χ. στους υπαίθριους χώρους ή όταν οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. οικοδομές, οδικά ή άλλα τεχνικά έργα, αγροτικές εργασίες, ταχυμεταφορές με δίκυκλο, κά), σε χειρωνακτικές εργασίες (πχ χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων στις μεταφορές, οικοδομές, κλπ).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση εντατικοποίησης των προληπτικών ελέγχων κατά τη χειμερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους, με προτεραιότητα σε εκείνους με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς και άμεσης ανταπόκρισης στις σχετικές καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών παραβιάσεων ή μη συμμόρφωσης εργοδοτών προς τις υποδείξεις που τους γίνονται.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και κυρίως απαγορεύσεων για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα (ψύχος, καύσωνας, κλπ)».

Tι πρέπει να προσέχουν

Οι οδηγοί:

Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ