Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορωνοϊός: Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων δείχνουν τα σημερινά τεστ

Κορωνοϊός: Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων δείχνουν τα σημερινά τεστ

Στα 16.000 τα κρούσματα το πρωί της Τετάρτης, μειωμένα κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα – Αναμένεται να κινηθούν κοντά στα 26.000 σήμερα  – Προς παράταση τα μέτρα για την πανδημία – Σήμερα στις 14:00 αποφασίζει η επιτροπή

Τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι το πρωί της Τετάρτης έχουν βγάλει 16.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που δείχνει μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη Τετάρτη τα κρούσματα είναι μειωμένα κατά 50%. Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι σήμερα τα θετικά τεστ θα κινηθούν περί τις 26.000.

Προς παράταση τα μέτρα για την πανδημία

Συνέχεια στο καθεστώς των υγειονομικών μέτρων, τα οποία ελήφθησαν στην περίοδο των γιορτών, πιθανολογείται πως θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, οδεύοντας προς παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ως προς το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Μολονότι για την κυβέρνηση θα ήταν «ευχής έργον», όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης«αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της μουσικής και του ωραρίου με τη λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, πως «το αν θα παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι κάτι που θα το ξέρουμε μέσα στην εβδομάδα αναλόγως και από την επιδημιολογική εικόνα».

Σημειακή χαλάρωση

Την απόφαση για παράταση των υγειονομικών μέτρων φέρνει πιο κοντά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς η διαφαινόμενη κορύφωση του πανδημικού κύματος λόγω της παραλλαγής «Omicron» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αφήνει μικρά περιθώρια ελιγμών για το κυβερνητικό επιτελείο, τη στιγμή που ειδικά ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης ασφυκτιά, ενισχύοντας τους φόβους για αναστολή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σκηνικό, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, αφού γνωστοποίησε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Τοποθετούμενος για το θέμα των περιορισμών, «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» περιέγραψε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον». «Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε, στον απόηχο της συζήτησης περί χαλάρωσης των περιορισμών ο κ. Πλεύρης και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».

Θετική έκπληξη

Θετικός, πάντως, απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής της μουσικής στους χώρους εστίασης εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της, υποστηρίζοντας πως η λίγο χαμηλή μουσική όταν τρως έξω θα βοηθήσει στην ψυχολογία των πολιτών, σημειώνοντας ακόμη πως δεν έχει αποδειχθεί ποτέ επί του πεδίου ότι όταν παίζει μουσική, όσοι μιλούν και επικοινωνούν εκτοξεύουν περισσότερα σταγονίδια.

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται ενόψει της εκπνοής των υφιστάμενων μέτρων στις 17 Ιανουαρίου, σε εφαρμογή κανονικά θα τεθεί από την προηγούμενη ημέρα (Κυριακή 16 Ιανουαρίου) το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, το οποίο θα επισείει για όσους δεν προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Κατηγορηματικοί, άλλωστε, ως την πλήρη ισχύ του μέτρου εμφανίστηκαν χθες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία, σχετική παράταση.

Στην Εφορία τα πρόστιμα

«Από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. Θα επιβάλλονται τα πρόστιμα σε όσους συμπολίτες μας επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, κάθε μήνα για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως «στο τέλος Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 60 δεν θα δουν τη σύνταξη του Φεβρουαρίου μειωμένη. Θα δουν στην ΑΑΔΕ πιστοποιημένο πρόστιμο. Θα βεβαιώνεται στην Εφορία αμέσως».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών, λέγοντας πως «είναι μια σκέψη, η οποία υπάρχει στο τραπέζι. Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Σύντομα θα ξεκαθαριστεί αν θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι», με δεδομένο ότι «το ηλικιακό κριτήριο σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ουσιαστικό, γιατί σε προφυλάσσει από τις βαριές νοσήσεις και την περαιτέρω επιβάρυνση των Μ.Ε.Θ.».

Ανοιχτό, ωστόσο, άφησε χθες το ενδεχόμενο να κάποια δοθεί παράταση και να μην ισχύσει από τις 16 Ιανουαρίου η επιβολή του προστίμου για τους πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, παρατηρώντας πως αν σπεύδουν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να εμβολιαστούν, τότε ίσως τους δοθεί περισσότερος χρόνος, για να εφαρμόσουν το μέτρο.

Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως «δεν θα υπάρξει παράταση», αλλά πριν την επιβολή του προστίμου θα πρέπει να έχουν εξεταστεί όλες οι περιπτώσεις των πολιτών που έχουν κάνει αίτηση για εξαίρεση, όπως και να έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. Την επιβολή του προστίμου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, υπογράμμισε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας στον ΣΚΑΪ πως πρόκειται για σωστό μέτρο, καθώς οι σοβαρές νοσήσεις αφορούν κυρίως τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών.

Εμβολιασμός για πρόσληψη

Μάλιστα, ο κ. Βορίδης έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους, προκειμένου αυτοί να προσληφθούν σε υγειονομική υπηρεσία, παρατηρώντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις, για ορισμένα επαγγέλματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό, τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών έχουν ήδη προβεί σε σχετικές συζητήσεις για το νέο νομικό πλαίσιο κατά τον κ. Βορίδη, με την απόφαση να επαφίεται στην οδό Αριστοτέλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ