Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορωνοϊός – Σαρηγιάννης στο protothema.gr: 9.000 κρούσματα και 100 νεκροί την μέρα...

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης στο protothema.gr: 9.000 κρούσματα και 100 νεκροί την μέρα τον Δεκέμβριο

Πότε αναμένονται τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης – «Το εμβόλιο προφυλάσσει πάρα πολύ, ιδιαίτερα για να μην πας στο νοσοκομείο ή τουλάχιστον να μην νοσηλευτείς σε ΜΕΘ »

Δραματική θα είναι η πορεία της πανδημίας για τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας, καθώς από τη μία οι νέες μολύνσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 9.000 γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου κι από την άλλη οι διασωληνωμένοι που θα χάσουν την μάχη με τον κορωνοϊό θα φτάσουν ακόμα και τους 100 την ημέρα.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν μια αποκλιμάκωση κοντά στην δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου με την αρχή του χρόνου τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται σταθερά πάνω από τις 5.000.

«Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα δούμε maximum 9.300 νέες μολύνσεις ως εβδομαδιαίο μέσο όρο, γύρω στις 6 με 7 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα βλέπουμε μια συνεχόμενα αυξητική πορεία. Από τα μέσα του μήνα θα πέσει κάπως η ταχύτητα αύξησης, όμως και αυτή την εβδομάδα να περιμένουμε υψηλά νούμερα» αναφέρει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Με δεδομένο πως τα μέτρα που ισχύουν αυτή την στιγμή θα λειτουργήσουν και αναφέρομαι σε ελέγχους πιστοποιητικών και ούτω κάθε εξής, λογικά θα οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση γύρω στα 9.300 στις 6 με 7 Δεκεμβρίου και μετά να πάμε σε μια πραγματική αποκλιμάκωση. Μετά από αυτό το επίπεδο θα έχουμε μια σταδιακή πτώση, όπου μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάμε λίγο πάνω από τα 5χιλ νέα κρούσματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή αν δεν χαλαρώσουμε τις γιορτές τότε η αποκλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί: «Η αποκλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί και τη νέα χρόνια αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν χαλαρώσουμε. Να κάνουμε Χριστούγεννα και ρεβεγιόν, όμως σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν. Αν τα εφαρμόσουμε σωστά και ταυτόχρονα συνεχιστεί ο εμβολιασμός έστω και στα τωρινά επίπεδα, αν και καλό θα είναι να πάει γρηγορότερα, προφανώς θα κάνουμε επικαιροποίηση των υπολογισμών για να δούμε αν θα συνεχιστεί η πορεία αυτή ή θα πάμε καλύτερα».

Οι ανεμβολίαστοι θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο και στο κύμα αυτό της πανδημίας: «Προφανώς και οι ανεμβολίαστοι θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο. Όσο εμβολιαζόμαστε τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν και είναι εμβολιασμένοι γιατί το ποσοστό είναι μικρό όμως μεγαλώνει ο αριθμός. Αυτό είναι που μπερδεύει τους ανεμβολίαστους, που λένε πως δεν προφυλάσσει το εμβόλιο. Το εμβόλιο προφυλάσσει πάρα πολύ, ιδιαίτερα για να μην πας στο νοσοκομείο ή τουλάχιστον να μην νοσηλευτείς σε ΜΕΘ. Yπάρχει ένα ποσοστό 12 με 13% να κολλήσεις και να κολλήσεις κι άλλους, γι αυτό θεωρώ πως πρέπει να συνεχίσουμε να κρατάμε αποστάσεις να φοράμε μάσκες να έχουμε τα πιστοποιητικά μας. Είναι λάθος να λέμε πως επειδή είμαστε εμβολιασμένοι αγκαλιαζόμαστε και συμπεριφερόμαστε όπως πριν, αυτό είναι λάθος».

Αύξηση θα παρουσιάσουν και οι αριθμοί των νεκρών από την πανδημία: «Τα υψηλά αυτά νούμερα θα επηρεάσουν όλη την κλίμακα, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 100 νεκρούς ημερησίως και αυτό είναι τρομακτικό. Θεωρώ προς τα τέλη του μήνα θα έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας από άποψη εντατικών, διασωληνώσεων. Κάποια στιγμή ίσως παρθούν κι επιπλέον μέτρα εκτός κι αν μπορεί το σύστημα να διαχειριστεί την κατάσταση. Τα πράγματα είναι δύσκολα να λέμε αλήθειες και δεν έχουμε και πολλά περιθώρια. Η επόμενη φάση είναι να πάμε πάλι σε κλεισίματα, όμως είναι δύσκολη η επιλογή αυτή. Έχουμε περιθώρια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Ήταν λάθος οι συγχωνεύσεις τάξεων που έγιναν σε κάποια δημοτικά σχολεία: «Είναι λάθος που κάνουν συγχωνεύσεις τμημάτων στα δημοτικά σχολεία. Είσαι τυχερός να έχεις τμήματα με γύρω στα 17 παιδιά διότι μειώνεις το ποσοστό των επαφών. Όταν έχεις 17 παιδιά σε μια τάξη αντί για 25 μιλάμε για 36% λιγότερες επαφές. Λάθος να κάνεις συγχώνευση τμημάτων σε αυτή τη φάση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ