Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕνώ υπάρχει σιωπή από Λιβανό για την κορινθιακή σταφίδα: Απούλητη στα...

Ενώ υπάρχει σιωπή από Λιβανό για την κορινθιακή σταφίδα: Απούλητη στα χέρια των παραγωγών…

Το ΥπΑΑΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αδιαφορία του υπουργού την στιγμή που η σταφίδα τους να μένει απούλητη

Από 1 ευρώ μέχρι 50 λεπτά αγοράζουν την κορινθιακή σταφίδα οι έμποροι. Το ΥπΑΑΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, ενώ οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αδιαφορία του υπουργού την στιγμή που η σταφίδα τους να μένει απούλητη.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «από τον Απρίλιο το ΥπΑΑΤ γνωρίζει το πρόβλημα με την κορινθιακή σταφίδα, έχουμε φτάσει Οκτώβριο και ακόμη δεν έχει κάνει τίποτα. Οι παραγωγοί κοιμούνται στα αλώνια για να φυλάξουν τις σταφίδες τους. Συσκευασίες δεν υπάρχουν γιατί η ΠΕΣ δεν έχει να μας δώσει. Προκαταβολές φέτος δεν έχουν εισρπάξει οι παραγωγοί. Οι έμποροι λένε ότι είναι «λογικές» τιμές γύρω στο 1 ευρώ όταν το κόστος για τον σταφιδοπαραγωγό είναι 1,40 ευρώ. Η αγορά σήμερα δίνει τιμές από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό. Ποιοι θα καλλιεργήσουν ξανά με τέτοιες τιμές; Δεν υπάρχει καμιά λογική. Οι σταφιδοπαραγωγοί ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στην Πλατεία Βάθης. Ασχολούμε με τα αγροτικά θέματα 40 ολόκληρα χρόνια και είναι πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει τέτοια στάση από Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης». 

Από την πλευρά του ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ πραγματοποίησε συνάντηση για την σταφίδα και κάλεσε αυτούς που διαφωνούν με την απόσυρση των αποθεμάτων. Τονίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά αφορά 20.000 οικογένειες αγροτών. Υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στους σταφιδοπαραγωγούς. Αυτές οι τιμές που δίνει η αγορά δεν καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας».

Στο μεταξύ με σκοπό την ενίσχυση του θεσμικού μετώπου για τη διεκδίκηση αγροτικών ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, συναντήθηκε, στις 13 Οκτωβρίου 2021, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή και Αργολίδας, Γιάννη Μαλτέζο.

Κυρίαρχα ζητήματα τα οποία αναζητούν λύσεις είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Κορινθιακή σταφίδα.

www.agrotypos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ