Υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Υπερψηφίστηκε με 191 «ναι» επί της αρχής το σχέδιο νόμου της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας. Κατά ψήφισαν 109 βουλευτές.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα, διερωτώμενος αν «θα καταγγείλλει τη συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι όταν γίνουμε κυβέρνηση θα τροποποιήσουμε την ελληνογαλλική συμφωνία όσον αφορά στην αποστολή στρατού στο εξωτερικό.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισήχθη στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Η κύρωση της συμφωνίας έγινε διότι με βάση το Σύνταγμα άρθρο 27 παράγραφος 2 προβλέπεται ότι εφόσον υπάρχει διέλευση ή παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την κυριαρχία μας απαιτείται νόμος που θα ψηφίσει η Βουλή με διαπιστωμένη απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ