Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαλαμάτα: Κήρυγμα ελευθερίας από τον Πρ. Παυλόπουλο στην εκδήλωση για την εφημερίδα...

Καλαμάτα: Κήρυγμα ελευθερίας από τον Πρ. Παυλόπουλο στην εκδήλωση για την εφημερίδα «Σάλπιξ Ελληνική»

Κήρυγμα ελευθερίας απηύθυνε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, την περασμένη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στην εκδήλωση για το βιβλίο “Σάλπιγξ Ελληνική”, που εκδόθηκε από την εφημερίδα “Ελευθερία”.

Τόνισε ότι “η Σάλπιγξ Ελληνική”, η εφημερίδα που εκδόθηκε στην Καλαμάτα την 1η Αυγούστου 1821, “υποδηλώνει την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης: είναι η πρώτη εφαρμογή της πριν θεσμοθετηθεί, το 1827 στο Σύνταγμα της Τροιζήνας”.

Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, εκθειάζοντας την έκδοση ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι “οι εκδόσεις που αναδίδουν Ιστορία είναι πράγματα που θα μείνουν. Η Καλαμάτα είναι πόλη με ομορφιά και Ιστορία, και αυτή η έκδοση τιμά την Ιστορία”.

Σημείωσε ότι η “Σάλπιγξ Ελληνική”με τα 3 φύλλα της παρουσίασε την Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, την προκήρυξη που εστάλη προς τους Αμερικανούς και συμβολίζει πολλά – επισημαίνοντας ότι “η ελευθερία είναι στο DNA των Ελλήνων, Έλλην μη ελεύθερος δεν νοείται. Πριν διακηρύξουμε την ελευθερία του Τύπου, έγινε πράξη στην Καλαμάτα”.

Ο τέως Πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνάντησή τους, αναφέρθηκε στην προκήρυξη που εστάλη προς τους Αμερικανούς, που είναι διαφορετικό κείμενο από την Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς εκτίμησε ότι η έκδοση θα συμβάλλει ώστε οι πράξεις αυτές που παρουσιάζονται στη “Σάλπιγγα Ελληνική” να μείνουν στο προσκήνιο για άλλα 200 χρόνια. Αναφέρθηκε στο νοητό τρίγωνο της τυπογραφίας Κυδωνιές – Καλαμάτα – Μεσολόγγι κι επεσήμανε ότι σύμβολο της αρχής της διπλωματίας του Αγώνα είναι η Καλαμάτα. Παρατήρησε πως η τεχνολογία επικρατεί όταν συνδυάζεται με καλά έργα, δημοκρατία και πολιτισμό, και τόνισε την άσβεστη γραφή προόδου που ακολουθεί την Καλαμάτα μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Θανάσης Χρήστου επεσήμανε ότι η “Σάλπιγξ Ελληνική” είναι η σηματωρός της Ελληνικής Επανάστασης και κινητοποιεί προσωπικότητες όπως ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και ο Δημήτριος Υψηλάντης. Παρατήρησε πως η τεχνολογία, τα μηνύματα και οι άνθρωποι στη “Σάλπιγγα Ελληνική” είναι παρόντα έως το τέλος του Αγώνα. Αναφέρθηκε στη “Γενική Εφημερίδα” και σε άλλες εφημερίδες, έντυπες και χειρόγραφες, που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σημείωσε πως τα διπλωματικά κείμενα που παρουσιάστηκαν στη “Σάλπιγγα Ελληνική” οδήγησαν στην αναγνώριση του Αγώνα από τους Αγγλους στις 25 Μαρτίου 1823 και από τους Αμερικάνους στις 2 Δεκεμβρίου 1823.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι ως Καλαματιανοί είμαστε υπερήφανοι, γιατί από εδώ έφυγε το πρώτο διπλωματικό-πολιτικό κείμενο, εδώ συγκροτήθηκε η πρώτη μορφή εξουσίας του ελληνικού κράτους, και από την Καλαμάτα ξεκινάει η Ιστορία του ελληνικού Τύπου. Εκτίμησε πως το βιβλίο αποτελεί ξεχωριστό φόρο τιμής και επεσήμανε ότι στην Καλαμάτα η λέξη “ελευθερία” αντηχεί όσο καμία άλλη.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης, ο οποίος παρατήρησε πως “η «Σάλπιγξ Ελληνική» είναι ένα συλλογικό έργο, συμβολή στο γιορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, καθώς η πανδημία ανέτρεψε τους όποιους προγραμματισμούς για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας Βίκυ Καρέλια, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης και άλλοι.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ