Πιερρακάκης: Πώς θα υλοποιηθεί το μέτρο των δωρεάν data 50 GB στους εμβολιασμένους νέους 15-17

Από τις 11 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμη η παροχή των δωρεάν data σε εμβολιασμένους έφηβους – Θα έχει πεντάμηνη ισχύ μετά την ενεργοποίησή της – Για ποιους και από πότε θα ισχύει κατάργηση και μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας – Αναλυτικά ερωτήσεις και απαντήσεις

Aπό τις 11 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα τα data 50 GB για χρήση από νέους 15-17 ετών που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, με διάρκεια πέντε μήνες από την ενεργοποίησή του.

Η ενεργοποίηση θα γίνει μέσω του emvolio.gov.gr ή με αίτηση στα ΚΕΠ θα μπορεί να αποκτηθεί το πακέτο των data 50 GB και για την υποβολή θα απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Στα ΚΕΠ απαιτείται αντίστοιχα η Αστυνομική Ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Η διάρκεια θα είναι για πέντε μήνες και κάθε μήνα θα είναι δυνατή η χρήση 10 GB.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, πρόκειται για μία πράξη αναγνώρισης προς τη νέα γενιά, που έχει ταλαιπωρηθεί λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό υπάρχει και η διάσταση της αναγνώρισης όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της σχετικής παρουσίασης για την εξειδίκευση των μέτρων που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αντίστοιχη φιλοσοφία ισχύει και για την κατάργηση και μείωση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15-29 ετών», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης στο πλαίσιο της παρουσίασης του συγκεκριμένου μέτρου που περιλαμβάνει και τη μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών. Η ισχύς θα είναι από την 1/1/ 2022. Η έκπτωση υλοποιείται από τους παρόχους κινητής αλλά απαιτείται η υποβολή δήλωσης για δικαιούχους 15-29 ετών. Δημιουργείται ένα μητρώο και η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr και του νέου Μητρώου Αιτήσεων Δικαιούχων Εκπτωσης Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet. Η έκπτωση μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας και αφορά όλες τις συνδέσεις είτε πρόκειται για συμβόλαια είτε για καρτοκινητό. Η κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλλουν τη δήλωση, δεδομένου ότι η έκπτωση πιστώνεται αυτόματα.

«To όφελος προς όλους τους καταναλωτές είτε είναι ιδιώτες ή επιχειρήσεις κυμαίνεται από 2% έως 10%», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. «Το όφελος είναι σημαντικό και με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μιλάμε για 68 εκατ. ευρώ συνολικά στους πολίτες. Το άθροισμα αυτής της πολιτικής αφαιρεί αυτό το βάρος από τους πολίτες. Οι κινήσεις αυτές έχουν ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα (το τελευταίο μέσα από την αναγνώριση προς τη νέα γενιά)».

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η μέριμνα θα είναι για όλους τους αριθμούς και για τα καρτοκινητά.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση της φιλοσοφίας που ξεκίνησε με το Freedom Pass, δίνοντας μάλιστα και σχετικά στοιχεία: Ως προς το Freedom Pass λοιπόν στους νέους, από το σύνολο των ηλικιών 18- 25 ετών (973.575) έχουν εμβολιαστεί 506.968 (52% επί τους συνόλου), 370.146 νέοι έχουν εκδώσει το Freedom pass. Στις 27/6 οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,25%).

Ερωτήσεις και απαντήσεις

«Freedom Pass: data»

Τι είναι;

Πρόκειται για πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου. Έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Σε ποιους απευθύνεται;
Διατίθεται σε κάθε νέα ή νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Το πακέτο ισχύει και για όσα πρόσωπα αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν από την εξαγγελία του μέτρου.

Με ποια διαδικασία αποκτάται;
Η αίτηση υποβάλλεται μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass ή με αίτηση στα ΚΕΠ από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα, ο οποίος δηλώνει τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο. Ακόμη, ο γονέας ή ο έχων την γονική μέριμνα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να δηλώσει τον αριθμό.

Τι στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;
Για την ηλεκτρονική υποβολή απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Στα ΚΕΠ θα χρειαστεί η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.

Σε πόσο χρόνο υλοποιείται η αίτηση;
Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 24 ώρες από την αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS και το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που δηλώθηκε.

Από πότε μπορεί να γίνει χρήση της υπηρεσίας;

Η πλατφόρμα για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι ανοίγει στις 11 Οκτωβρίου 2021. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη ημέρα και οι δικαιούχοι μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως τη χρήση.

Τέλη κινητής τηλεφωνίας

Τι προβλέπεται;
Προβλέπεται (1) κατάργησή τους για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και (2) μείωση και σταθεροποίησή τους στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών.

Από πότε αρχίζει η κατάργηση ή η μείωση των τελών;
Η κατάργηση ή μείωση των τελών κινητής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η κατάργηση για την ηλικιακή ομάδα 15 έως 29 ετών αφορά μόνο σε συμβόλαια ή και σε καρτοκινητά;
Αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Με ποια διαδικασία καταργούνται τα τέλη για την ηλικιακή ομάδα 15 έως 29 ετών;
Η κατάργηση γίνεται ύστερα από δήλωση, η οποία υποβάλλεται μέσω του gov.gr στο νέο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας.

Πώς γίνεται η δήλωση όταν ο κάτοχος του κινητού είναι ανήλικος;
Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Τι στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;
Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του δικαιούχου ή του γονέα/έχοντα τη γονική μέριμνα όταν πρόκειται για ανήλικο.

Πόσοι αριθμοί μπορούν να δηλωθούν στο όνομα κάθε ανηλίκου;
Η κατάργηση εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Χρειάζεται νέα αίτηση αν στο μέλλον γίνει αλλαγή παρόχου;
Όχι, η έκπτωση μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας.

Απαιτείται κάποια διαδικασία για τη μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για τους άνω των 30 ετών;
Όχι, σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ