Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥπ. Εργασίας – Ξεκινά ο θεσμός των…νταντάδων της γειτονιάς

Υπ. Εργασίας – Ξεκινά ο θεσμός των…νταντάδων της γειτονιάς

Οι γονείς θα μπορούν μέσα από μια πλατφόρμα να επιλέγουν φροντιστή για το βρέφος τους, ηλικίας έως 2,5 μηνών, έχοντας οικονομική στήριξη από το κράτος, ενώ θα δίνεται η επιλογή φύλαξης του βρέφους στο σπίτι της οικογένειας.

Στις…νταντάδες της γειτονιάς «ποντάρει» πολλά το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να χτίσει ένα θεσμό, ο οποίος θα μπορέσει να στηρίξει ενεργά τόσο την οικογένεια όσο και τις εργαζόμενες γυναίκες.

Τον νέο θεσμό των «νταντάδων της γειτονιάς» εισάγει στη χώρα μας διάταξη του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί στη Βουλή,

Ουσιαστικά, οι γονείς θα μπορούν μέσα από μια πλατφόρμα να επιλέγουν φροντιστή για το βρέφος τους, ηλικίας έως 2,5 μηνών, έχοντας οικονομική στήριξη από το κράτος, ενώ θα δίνεται η επιλογή φύλαξης του βρέφους στο σπίτι της οικογένειας.

Στόχος του προγράμματος, μεταξύ άλλων είναι να βοηθήσει ιδιαίτερα την κατηγορία των μονογονέων και των ελεύθερων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες ασφαλούς φύλαξης των παιδιών τους λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της καθημερινότητάς τους.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων (κατά κύριο λόγο) και των αναδόχων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους από διαπιστευμένους επιμελητές/ επιμελήτριες είτε στο σπίτι του παιδιού είτε στο σπίτι του επιμελητή/της επιμελήτριας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2022 σε δήμους της χώρας, ενώ αμέσως μετά θα εφαρμοστεί σταδιακά πανελλαδικά.

Οι αλλαγές

Σημειώνεται, ότι με την διάταξη που θα κατατεθεί ως τροπολογία, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική προστασία, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά ρυθμίζεται το πλαίσιο της παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας για βρέφη και νήπια έως 2,5 ετών ενώ προσφέρει την δυνατότητα στους γονείς να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες πιστοποιημένων παρόχων που θα τους προσφέρουν αξιοπιστία και ασφάλεια κατά τις ώρες φύλαξης των παιδιών τους.

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Στοχεύει αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

Μάλιστα, η επιλογή του επιμελητή ή της επιμελήτριας, της «νταντάς» δηλαδή, θα γίνεται από τον γονέα ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα οδηγεί στη σύναψη μεταξύ τους συμφωνίας συνεργασίας με τρόπο και σε χρόνο που θα εξυπηρετεί τους γονείς.

Το πρόγραμμα θα λειτουργεί με voucher προς την οικογένεια, το οποίο θα εξαργυρώνεται για την πρόσληψη βρεφοκόμων, ανάλογα με τις ώρες φύλαξης του βρέφους. Η διαδικασία πιστοποίησης θα πραγματοποιείται μέσω των Δήμων. Οι συμμετέχοντες θα περάσουν από διαδικασία κατάρτισης μέσω ειδικών σεμιναρίων, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθούν σε ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η επιλογή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ