Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤουρκία – Έπιασε ξανά δουλειά η μονταζιέρα – «Η Αθήνα δίνει τα...

Τουρκία – Έπιασε ξανά δουλειά η μονταζιέρα – «Η Αθήνα δίνει τα νησιά στις ΗΠΑ», γράφει η Yeni Safak

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρεται σε ελληνικά νησιά που δίνονται στις ΗΠΑ και επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης

Μετά τις προκλήσεις, η Άγκυρα βάζει μπρος την μονταζιέρα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρεται σε ελληνικά νησιά που δίνονται στις ΗΠΑ και επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «Οι ΗΠΑ, που δημιούργησαν βάση στην Αλεξανδρούπολη για να έχουν παρουσία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, τώρα για να καταστείλουν τη Ρωσία και την Τουρκία, έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα νησιά».

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα μιλάει για τα νησιά Σαμοθράκη Λήμνο, Μυτιλήνη και Σκύρο.

Η Γενί Σαφάκ, ανεφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν άδεια για να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία δεν έχουν στρατιωτικό καθεστώς, αλλά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα»

Πρωτοφανής πρόκληση

Υπενθυμίζεται ότι μια μέρα μετά το κοινό μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στις στρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκίνησαν πάλι οι τουρκικές προκλήσεις με παρενοχλήσεις στο γαλλικό ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που κάνει έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε την Παρασκευή, οπότε τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, πολύ κοντά στην Κρήτη, κάλεσε στον ασύρματο το πλήρωμα του «Nautical Geo» διατυπώνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το πλοίο κινείται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή.

Έκτοτε, το πλοίο κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά σε μια ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ( επέκταση στα 12 ν.μ).Προκλητικά η Άγκυρα αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας για έρευνες στο εν λόγω σημείο, επικαλούμενη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Έντονη αντίδραση της Ελλάδας

Οι τουρκικές προκλήσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτη την συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=in_gr&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1439172665563140103&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F09%2F19%2Fpolitics%2Fdiplomatia%2Ftourkia-epiase-ksana-douleia-montaziera-athina-dinei-ta-nisia-stis-ipa-grafei-yeni-safak%2F&sessionId=7efa4585dc0be32c4e2cc8c63d35be5c283f823e&siteScreenName=in_gr&theme=light&widgetsVersion=1890d59c%3A1627936082797&width=550px

Έδωσα οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή
τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη.

— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 18, 2021

Ηχηρό μήνυμα

Κατά τη σύνοδο στην Αθήνα, η EUMED9 έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τον σεβασμό των θαλασσίων ζωνών και του διεθνούς δικαίου.

Στην διακήρυξη των 9 ηγετών τονίζεται ότι η «ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα της Ε.Ε»

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι εννέα λένε όχι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά προς την Κύπρο, την Ελλάδα και συνολικά την περιοχή, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα καταγράφονται σε όλα τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων αλλά τώρα «στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ