Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤο μεγάλο κόλπο με τα πλαστά πιστοποιητικά – Ποιοι θα βρεθούν στο...

Το μεγάλο κόλπο με τα πλαστά πιστοποιητικά – Ποιοι θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ελέγχων

Τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού “κυνηγούν” οι Αρχές. Άρση τραπεζικού απορρήτου για όλους τους εμπλεκομένους ζητούν οι Αρχές, για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και 3.000 βεβαιώσεις νόσησης γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων των νοσοκομείων.

Τις 40 ύποπτες ημέρες, από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, βάζει στο μικροσκόπιό του το υπουργείο Υγείας στο κυνήγι των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ψηφίστηκε στις 22 Ιουλίου, με το υπουργείο Υγείας να θεωρεί πως το διάστημα μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και έληγε η προθεσμία εμβολιασμού των υγειονομικών, είναι «κόκκινο» από πλευράς επικινδυνότητας έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου, μιλώντας στη Realnews, υποστήριξε ότι το φαινόμενο δεν είναι εκτεταμένο, ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές θα ελέγξουν εξονυχιστικά κάθε ύποπτη περίπτωση από μια δεξαμενή με περισσότερα από 3.000 πιστοποιητικά τα οποία εκδόθηκαν κυρίως τον Αύγουστο. Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες της «R», μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας εκδόθηκαν περίπου 500 πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Με δεδομένο ότι όσο δεν ίσχυε η υποχρεωτικότητα και ως εκ τούτου δεν επικρεμόταν ο κίνδυνος της αναστολής καθηκόντων κανείς δεν είχε λόγο να ζητήσει πλαστό πιστοποιητικό, το υπουργείο επικεντρώνει την έρευνα στο κρίσιμο διάστημα των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν τις συγκεκριμένες 40 ημέρες.

Τον δρόμο, άλλωστε, δείχνει η υπόθεση του Παλαμά Καρδίτσας, με την επίορκο υπάλληλο να εκδίδει εντός Αυγούστου δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είναι το ίδιο χρονικό διάστημα για το οποίο θεωρείται ότι οι πιθανότητες δράσης κυκλωμάτων έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών είναι αυξημένες.

Εξίσου μεγάλο βάρος θα δοθεί και σε περίπου 3.000 βεβαιώσεις νόσησης υγειονομικών, οι οποίες έχουν δοθεί ακόμα και έπειτα από self test.

Παρά το γεγονός ότι η προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία με τις αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις, τόσο για αυτούς που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά όσο και για όσους τα ζητούν, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ανεύρεση τυχόν πλαστών πιστοποιητικών, θεωρώντας την πράξη της έκδοσής τους σχεδόν εγκληματική, μεγάλης ηθικής απαξίας και κυρίως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή σε όποιον εξέδωσε ή ζήτησε πλαστό πιστοποιητικό», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Έρευνα για τα πλαστά πιστοποιητικά

Σε πρώτο στάδιο, η έρευνα θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα που έδινε η πλατφόρμα των εμβολιασμών για αλλαγή ταχυδρομικού κώδικα. Μια πιθανή επιλογή συγκεκριμένου ταχυδρομικού κώδικα, αλλά και ειδικότερα εμβολιαστικού κέντρου από υγειονομικούς απομακρυσμένων περιοχών, όπως συνέβη και με τον Παλαμά Καρδίτσας, αποτελεί ικανό στοιχείο για να ελεγχθούν ένα προς ένα τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από το συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο. Σε δεύτερο στάδιο, η έρευνα θα περιλαμβάνει και ταυτοποίηση των φιαλιδίων που αναλογούν σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο με τα πιστοποιητικά που εκδόθηκαν από εκεί. Οι αρμόδιες Αρχές εκτιμούν ότι αν κατά την έρευνα βρεθεί κάποιο εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο τα πιστοποιητικά είναι περισσότερα από τις δόσεις που είχαν παραδοθεί, τότε θα είναι πολύ κοντά στην αποκάλυψη δράσης και άλλων κυκλωμάτων.

Πηγή:enikos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ