Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤι δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τις καμένες...

Τι δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για τις καμένες περιοχές

Ψηφιακή πλατφόρμα για τους ιδιώτες “αναδόχους αναδάσωσης”

«Στην Ολυμπία ξεκίνησε η διαδικασία για την απομάκρυνση των καμένων κορμών», δήλωσε ο ΥΠΕΝ

«Θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά και με δικά του έξοδα θα μπαίνει και θα δηλώνει πού θέλει να αναδασώσει και τις εργασίες που θέλει να προσφέρει», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στα μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει, μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών, είπε ο κ Σκρέκας ότι, έχει ήδη ξεκινήσει η χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς από τις πυρκαγιές με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων.

Σημείωσε ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εξέδωσε η κυβέρνηση προβλέπεται μείωση του χρόνου ανακήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας από τις 90 ημέρες που ισχύει στις 30 ημέρες. 

Μιλώντας για τα μέτρα προστασίας, ο ΥΠΕΝ είπε ότι:  «στον τομέα αυτόν έχουμε πάρα πολύ δουλειά, γιατί έχουμε χιλιόμετρα παρόδιων εκτάσεων, παρόδιας βλάστησης που έχει καεί. Άρα έχουμε ιστάμενους κορμούς καμένους, οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους να πέσουν σε δρόμους και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν. Ήδη στην Ολυμπία έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».

Μετά, όπως είπε, ακολουθεί «νέα μάχη» για γρήγορα αντιδιαβρωτικά μέτρα, όπως είναι τα κορμοδέματα και τα κλαδοπλέγματα, για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η μία είναι διοικητική και αφορά στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών και των Γενικών Διευθύνσεων Δασών από τις αποκεντρωμένες Περιφέρειες στην κάθετη οργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με ενιαίο συντονισμό.

Η δεύτερη είναι η θέσπιση της έννοιας του «αναδόχου αναδάσωσης». Θα προχωρά στην εκπόνηση μελέτης, την οποία θα εγκρίνει το οικείο Δασαρχείο, για μέτρα προστασίας, μέτρα αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν και την τεχνητή αναδάσωση, ώστε στη συνέχεια με δικές του δαπάνες να προχωρήσει στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του φυσικού περιβάλλοντος. «Μάλιστα, θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει εθελοντικά και με δικά του έξοδα θα μπαίνει και θα δηλώνει πού θέλει να αναδασώσει και τις εργασίες που θέλει να προσφέρει», είπε ο κ. Σκρέκας.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό γίνονται νέα σχέδια, ώστε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να φυτευτούν δέντρα πλατύφυλλα και ανθεκτικά στις πυρκαγιές. «Φυτώρια με τέτοια δέντρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ήδη έχουμε προχωρήσει σε μια προγραμματική σύμβαση και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με το ΓΕΩΤΕΕ για την ανάθεση με 5 εκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η προτεραιότητα που είχε θέσει η κυβέρνηση, η αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τα μέτρα παρέμβασης ώστε τα δασικά οικοσυστήματα να είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική κρίση, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη κατανείμει, πριν από τις πυρκαγιές, 225 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αναδασωθούν με τεχνητή αναδάσωση 165.000 στρέμματα.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σημείωσε ότι «ακόμα και αν έχει καεί ένα στρέμμα δάσους κι έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά έστω κι ένα σπίτι, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει ή να λέει ότι όλα έχουν γίνει τέλεια. Αυτή τη στιγμή δίνεται μια τιτάνια μάχη από τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και πρέπει να τους σεβαστούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ