Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτην πρώτη θέση των πυρκαγιών στη χώρα μας βρίσκεται η Ηλεία:«Πρωταθλήτρια» στις...

Στην πρώτη θέση των πυρκαγιών στη χώρα μας βρίσκεται η Ηλεία:«Πρωταθλήτρια» στις καταστροφές…

«Πρωταθλήτρια» στις καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας είναι η Ηλεία, μετά και τις φονικές φωτιές  που προκλήθηκαν το 2007, αλλά  και  τα πύρινα μέτωπα που  υπήρξαν εν συνεχεία.

Αυτό προκύπτει από μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων σε διάστημα των 41 ετών από το 1980 έως και το 2020, αλλά και παραπομπές σε παλιότερα έτη.

Την έρευνα, που παρουσίασε χθες η εφ. «Πελοπόννησος»,  έκανε ο αντιστράτηγος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ειδικός ερευνητής, υπό τον τίτλο «Οι φονικές και καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα (1980 – 2020)»

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του αντιστράτηγου:

Κατά τη δεκαετία του 1950 παρατηρείται ο μικρότερος έως και τη δεκαετία του 2010 ετήσιος αριθμός δασικών πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων.

Η χειρότερη δεκαετία έως και τη δεκαετία του 2010 σε αριθμό δασικών πυρκαγιών / ανά

έτος είναι η δεκαετία (1990 – 1999), με (1.728,6) περιστατικά, ενώ η χειρότερη σε καμένες εκτάσεις δεκαετία είναι η δεκαετία (2000 – 2009), με (599.351,4) στρέμματα.

Από τη μεταπολίτευση (1975) και μετά τριπλασιάστηκαν οι καμένες εκτάσεις. Σ’ αυτό συνετέλεσαν σημαντικά παράγοντες, όπως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστικοποίηση και η εξ αυτής αλλαγή χρήσης γης

(κυρίως οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων) σε περιοχές

ζώνης μίξης πόλεων και δασικών εκτάσεων, δεδομένης της έλλειψης κτηματολογίου, δασολογίου, δασικών χαρτών κ.λπ.

Στα 41 χρόνια που καλύπτει η έρευνα κάηκε έκταση ίση συνολικά με την συνολική έκταση της Πελοποννήσου και της Αττικής.

Στην Αττική προκαλείται η 1 σχεδόν στις 6 από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της επικράτειας και σ’ αυτήν καταστρέφεται το 6,3% του συνολικού αριθμού

των καμένων εκτάσεων στην επικράτεια.

Σε διάφορες πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους 249 άνθρωποι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων (νεκρών) από

δασικές πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό (εξωτερικό) χώρο.

Από τις 100 δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται στην

Ελλάδα, στις 26 δεν διακριβώνονται τα αίτια πρόκλησής

τους, πλέον των 64 πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (εμπρησμό από αμέλεια και

εμπρησμό από πρόθεση) και σχεδόν οι 10 οφείλονται σε τυχαία ή φυσικά αίτια.

Στους 100 δράστες για την πρόκληση ισάριθμων εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια) καταδικάζονται μόνον οι 12 κατηγορούμενοι αυτών.

Στις κάθε είδους φυλακές κάθε χρόνο παραμένουν για

το αδίκημα του εμπρησμού σε δάση ως κατάδικοι ή υπόδικοι 4 και σχεδόν όλοι τους είναι άνδρες.

Ο διωκτικός μηχανισμός είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικός και ανεπαρκής επιχειρησιακά.

Μπροστά η Περιφέρεια

Δυτικής Ελλάδας…

Η πιο πυρόπληκτη Περιφέρεια της Ελλάδας τόσο σε αριθμό δασικών πυρκαγιών όσο και σε καμένες εκτάσεις κατά τα τελευταία 21 έτη είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εντός αυτής η πιο πυρόπληκτη Περιφερειακή Ενότητα είναι η ΠΕ Ηλείας.

Ενώ πανελλαδικά σε πληθυσμό ανά 100.000 κατοίκων αντιστοιχούν 12,7 δασικές πυρκαγιές, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 223,5 δασικές πυρκαγιές, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 369,9 δασικές πυρκαγιές.

 Η Πελοπόννησος είναι η περιφέρεια της Ελλάδας με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις από τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές

 Η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος εκτιμάται από τα υπάρχοντα μετεωρολογικά στοιχεία (www.meteo.gr), όπως αυξημένα σε σχέση με τη μέση κλιματική τιμή επίπεδα θερμοκρασιών, σχετικής υγρασίας, περιορισμένες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό πυρκαγιών, ότι εξελίσσεται ως ιδιαίτερα καταστροφική.

Το ισχύον μοντέλο της δασοπροστασίας, εμφανίζει διαχειριστική ανεπάρκεια. Είναι δηλαδή και αναποτελεσματικό. Επιβάλλεται λοιπόν η διαχείριση των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και καταστολής αν όχι και αποκατάστασης, να γίνεται από ενιαίο φορέα, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της δασοπροστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ