Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣύμφωνα με τους μετεωρολόγους: Οι 7 ζώνες που θα «χτυπήσει» τις επόμενες...

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους: Οι 7 ζώνες που θα «χτυπήσει» τις επόμενες μέρες ο καύσωνας

Η πορεία του κύματος καύσωνα έχει ήδη ξεκινήσει και από σήμερα θα γίνει αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα. Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα είναι καύσωνας διαρκείας, μπορεί να κρατήσει από 7 έως και 10 ημέρες».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική περνούν από την Ιταλία στην Ελλάδα, μέρα με τη μέρα θα ανεβαίνει ο υδράργυρος. Έτσι σήμερα το μεσημέρι θα καταγραφούν τα πρώτα 38άρια και 40άρια. Από αύριο όμως αυτές οι θερμοκρασίες θα αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα της κεντρικής, ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, από σήμερα Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της άλλης εβδομάδας θα καταγραφούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις κλειστές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού.

Οι 7 ζώνες όπου αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εξής, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

  1. Εσωτερικό Κεντρικής Μακεδονίας: 40 με 42 βαθμοί
  2. Εσωτερικό Θεσσαλίας (και Λάρισα): 44 βαθμοί
  3. Δυτικά ηπειρωτικά (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Άρτα, Πύργος Ηλείας): 43 με 45 βαθμοί
  4. Αττική και Βοιωτία: 40 με 43 βαθμοί
  5. Ανατολική Πελοπόννησος: 43 βαθμοί
  6. Εσωτερικό Κρήτης: 42 βαθμοί
  7. Εσωτερικό Ρόδου: 40 βαθμοί

«Να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το κύμα, όπως φαίνεται, θα έχει μεγάλη διάρκεια. Γι’ αυτό μιλήσαμε για κύμα καύσωνα που θα θυμίζει το 1987. Έχουμε πλέον τα κλιματιστικά και κατάλληλες δομές για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σφοδρό κύμα καύσωνα. Να ενημερώνεται ο κόσμος για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου όπου ανήκει», είπε ο κ. Μαρουσάκης.

Οι οδηγίες για τον καύσωνα

Εν όψει του κύματος καύσωνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε οδηγίες προς τους πολίτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

-Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ