Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης σε Τουρκία: Μην παραλογίζεστε, δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα της αυτοάμυνας

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Μην παραλογίζεστε, δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμα της αυτοάμυνας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε, σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, την εν γένει στάση της Άγκυρας απέναντι στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «παραλογισμό».

«Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό: Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα, η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία, τη Στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Εγώ θα το πω για ακόμη μία φορά: Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους ηπειρωτικού η νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δίκαιο που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ αναφορικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό υπήρξε καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από πλευράς ΕΕ και συγκεκριμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ