Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚυβέρνηση: Η καλοκαιρινή ημικρανία με τις Πρέσπες και το απρόσμενο δώρο της...

Κυβέρνηση: Η καλοκαιρινή ημικρανία με τις Πρέσπες και το απρόσμενο δώρο της Βουλγαρίας

Γιατί η βουλγαρική πίεση για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την πλευρά των Σκοπίων αποτελεί δώρο για την κυβέρνηση – Αναβάλλεται η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του καλοκαιριού, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις και τις προσαρμογές στην ευρωπαϊκή νομοθεσίαυπήρχε κι ένα «αγκάθι»: Η επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι εισηγήσεις για τα υπόλοιπα νομοθετήματα -τουλάχιστον για την πλειοψηφία τους- ήταν ότι θα προκαλούσαν αντιδράσεις από όσους θίγονται από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.

Βέβαιος για τις κινήσεις του ο Μητσοτάκης

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει σε κάθε περίσταση προς τους συνεργάτες του τη βεβαιότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν το προφίλ της κυβέρνησής του, ως μιας κυβέρνησης που σπάει παλαιά «ταμπού» και προωθεί αποφασιστικά μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την κοινωνική και οικονομική ζωή. Συνεπώς, οι αντιδράσεις των «βολεμένων» ενισχύουν τις κυβερνητικές προσπάθειες, αντί να τις αποδυναμώνουν.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε αναλυτικά με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το ζήτημα -ανάμεσα σε άλλα- στο δείπνο που το πρωθυπουργικό ζεύγος παρέθεσε προ ημερών στο ζεύγος Καραμανλή στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λυκαβηττό.

Ο πρωθυπουργός έχει εγκαίρως ξεκαθαρίσει ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί που περιλαμβάνονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν δεσμεύονται από την κομματική «γραμμή» και συνεπώς στη Βουλή μπορούν να ψηφίσουν όπως εκείνοι νομίζουν. Ωστόσο, στις τάξεις των βουλευτών, ιδιαίτερα όσων εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα, υπήρχε προβληματισμός που προερχόταν από την εκλογική τους βάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμορφώσει ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση την πολιτική βάση για τη διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Είχε πει δηλαδή ότι το κράτος έχει συνέχεια, η Συμφωνία είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα αλλά το κράτος έχει συνέχεια και, συνεπώς, εάν υπογραφεί (όπως κι έγινε), η όποια κυβέρνηση (άρα και η δική του) θα πρέπει να την εφαρμόσει. Κι αυτό κάνει ως κυβέρνηση. Ωστόσο, εκκρεμεί η επικύρωσή της από τη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει «158 συγγνώμες» από τους βουλευτές της ΝΔ για το ότι αποδέχεται κι εφαρμόζει μια Συμφωνία που κατήγγελλε ως αντιπολίτευση.

Η παρέμβαση της… Βουλγαρίας

Με αυτά τα δεδομένα, η αρχική απόφαση του πρωθυπουργού ήταν να έλθουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο προς κύρωση τα μνημόνια που σχετίζονται με την Συμφωνία των Πρεσπών στο δεύτερο μισό του Ιουλίου, όταν ήδη η θερινή περίοδος θα είναι σε πλήρη εξέλιξη, ώστε οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις να ελαχιστοποιηθούν. Αυτά, έως ότου η… Βουλγαρία αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στην ελληνική κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα, η Σόφια διαμαρτύρεται εδώ και πολύ καιρό για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ πέρυσι αποφάσισε (ως κράτος μέλος της ΕΕ) να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, μέχρις ότου λυθούν τα μεταξύ τους προβλήματα. Τις δε τελευταίες εβδομάδες έχει πυκνώσει τις επιθέσεις της με κατηγορίες για παραβίαση των δικαιωμάτων πολλών πολιτών της που «προσδιορίζονται ως Βούλγαροι».

Η βουλγαρική πίεση και κυρίως το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δημιούργησαν απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία, όπου παρατηρήθηκε μια χαλάρωση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέσα σε αυτά, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της γειτονικής μας χώρας έκανε ένα ακόμα ατόπημα, καθώς μετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τα αρχικά της «Μακεδονίας», ενώ η κυβέρνηση Ζάεφ άργησε πολύ να αντιδράσει, αφού πρώτα επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή.

Με όλα αυτά στο τραπέζι, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να παραπέμψει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στις… ελληνικές καλένδες, δηλαδή να την αναβάλει επ’ αόριστον. Η πιθανότερη περίοδος επικύρωσης, λένε στελέχη του Μαξίμου, εκφράζοντας όμως προσωπικές απόψεις καθώς καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, είναι αμέσως μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει έναν «καλοκαιρινό πονοκέφαλο» που δεν αποκλείεται να εξελισσόταν σε επώδυνη… ημικρανία. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ