Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’Να μην οδηγηθεί η κορινθιακή σταφίδα σε αφανισμό λόγω της...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’Να μην οδηγηθεί η κορινθιακή σταφίδα σε αφανισμό λόγω της τεράστιας πτώσης των τιμών του προϊόντος’’

Ερώτηση κατέθεσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, μαζί και με άλλους βουλευτές, αναφορικά με την αναγκαιότητα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών.

Με την ερώτηση επισημαίνεται για πολλοστή φορά από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής η τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων με το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας να επηρεάζεται αφού μιλάμε για προϊόντα που κυρίως διατίθενται σε επιχειρήσεις εστίασης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφεται σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος που υπερβαίνει το 40 %, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί, λόγω της καθυστέρησης στην πλήρη επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς. Παράλληλα,η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σταφίδας διαρκώς πέφτει με τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, δεδομένου ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος. Άρα, η φετινή συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας θα ξεκινήσει με κατάρρευση της τιμής της λόγω και της τεράστιας ποσότητας αδιάθετης παραγωγής ήδη από πέρσι.

Κατά συνέπεια, ο παραγωγός αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε καταβαράθρωση της τιμής αγοράς της σταφίδας, καθώς σήμερα αδιάθετες ποσότητες σταφίδας διαπραγματεύονται προς πώληση σε πολύ χαμηλότερες  τιμές  του € 1,60 ανά κιλό που διακυμαίνονταν πέρυσι.

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν την οικονομική στήριξη όλων των εξαγωγικών επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας, με μέτρα στήριξης ανάλογα των οινοποιητικού τομέα, ρωτώντας συγκεκριμένα τους αρμόδιους Υπουργούς Αγρ. Ανάπτυξης & Οικονομικώνεάν προτίθενται να στηρίξουν και με ποια συγκεκριμένα μέτρα όλες εν γένει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις σταφίδας και τους σταφιδοπαραγωγούς ώστε να μην καταρρεύσει η τιμή της σταφίδας, να παραμείνουν οι αγρότες στην καλλιέργεια και να μην αφανιστεί αυτό το μοναδικό, ιστορικής αξίας και αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν από τη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ