Πρεμιέρα απόψε για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με την προβολή δύο φιλμ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο  Οπτικοακουστικών Μέσων ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στο Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας (πατινάζ) το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Πρόκειται για δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης, τις “Ενα σχολείο, δύο κόσμοι” και “Μην πεις ποτέ σου «Είναι αργά»”, για τις οποίες το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή. Στόχος είναι να ενσωματωθεί στις προβολές το κοινό με προβλήματα ακοής και όρασης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Στέλιος Κυμιωνής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ και η Ειρήνη Ανδριοπούλου προϊσταμένη του Τμήματος Ερευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ.

Το ολοκληρωμένο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ απαρτίζεται από 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ και δύο αφιερώματα, το “Διεκδικώντας την ελευθερία”, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και το αφιέρωμα στην ισότητα των δύο φύλων. Οι προβολές ξεκινούν καθημερινά στις 9 μ.μ., στο Πάρκο και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου. Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα “ταξιδέψουν” σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου, σε: Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι και Δερβένι, έως τις 28 Ιουλίου. Οι προβολές θα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, με τις οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Το Βραβείο Ισότητας θα δώσουν οι Laura Cini (Ιταλία, σκηνοθέτις), Anne Kjersti Bjørn (Νορβηγία, σκηνοθέτις) και Παναγιώτης Ευαγγελίδης (σεναριογράφος, σκηνοθέτης). Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δοθεί κατόπιν ψηφιακής ψηφοφορίας από το διαδικτυακό κοινό του Φεστιβάλ. Το Βραβείο «Διεκδικώντας την ελευθερία» θα απονεμηθεί από την Κριτική Επιτροπή Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το συγκεκριμένο τμήμα.

Η Κριτική Επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη αποτελείται από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου).

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης, που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Καλαμάτα, περιλαμβάνει δύο σεμινάρια δημιουργίας ντοκιμαντέρ, το πρώτο από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με τίτλο «Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ – πορτρέτα», για φοιτητές τoυ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το δεύτερο από την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Tekla Taidelli με τίτλο “Σινεμά του δρόμου”, για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τους νέους της περιοχής.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των δύο σεμιναρίων θα προβληθεί στο κοινό της Καλαμάτας, στις τελετές έναρξης  και λήξης.

Επίσης, η τέχνη των κόμικ έχει την τιμητική της με τη διεθνή έκθεση “Η 7η τέχνη συναντά την 9η”, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών (Giuseppe Palumbo, Andrea Bruno, Danijel Zezely, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργο Μπότσο, Soto Anagno). Την έκθεση, που θα λειτουργεί στο “Α49” (Αναγνωσταρά 49) από τις 18 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, επιμελείται η δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς του Περιοδικού «Βαβέλ».

Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του graphic novel του Soloup «21: η μάχη της πλατείας». Στις 26 Ιουνίου θα γίνει masterclass από τους Γιώργο Μπότσο και Andrea Bruno. O Γιώργος Μπότσος θα μιλήσει για τη σχέση των κόμικ με τον κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικ ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, ενώ ο διεθνούς φήμης Andrea Bruno,θα αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση στην δημιουργία ενός κόμικ σε σχέση με το ντοκιμαντέρ.

Η τελετή λήξης θα γίνει στις 4 Ιουλίου με την ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη “Νοτιάς”, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Σινεμά ο σταθμός”.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα και Μεσολόγγι ζωντανεύουν ξανά, για ένα μόνο βράδυ, και μετατρέπονται στο θερινό σινεμά «Ο σταθμός», προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και με τους δήμους του Δικτύου. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση. Οπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ