Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΑρχαιολογικό Κτηματολόγιο: άνοιξε για πολίτες, επαγγελματίες, επενδυτές

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: άνοιξε για πολίτες, επαγγελματίες, επενδυτές

Παραδόθηκε σε χρήση το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, επαγγελματίες, επενδυτές από τον υπολογιστή τους μπορούν να αντλήσουν εύκολα και γρήγορα πλήρη και έγκυρη πληροφορία για περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε το Έργο και  ανακοίνωσε ότι δίνεται σε ανοιχτή χρήση η Διαδικτυακή Πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, σημειώνοντας ότι “το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων, που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του ΥΠΠΟΑ”.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μέσα από τον ψηφιακό αρχαιολογικό χάρτη που θα είναι προσβάσιμος από τη διαδικτυακή Πύλη στη διεύθυνση arxaiologikoktimatologio.gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν εύκολα και γρήγορα πλήρη και έγκυρη πληροφορία για περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς:

– Συμβάλλει καθοριστικά στην εποπτεία και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

– Υποστηρίζει τον χωρικό σχεδιασμό.

– Παρέχει έγκυρη ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, σε περιοχές με μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους.

– Βοηθά στην προστασία από τις καταπατήσεις, την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

– Συνεισφέρει στην επιστημονική έρευνα.

– Προβάλλει τον εξαιρετικό πλούτο και τη διαχρονία του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας και τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.

– Ενημερώνει και εκπαιδεύει τον πολίτη.

– Προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας.

Έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού 

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το ψηφιακό αρχαιολογικό κτηματολόγιο, σημείωσε ότι: «Είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό το οποίο απασχολεί το υπουργείο Πολιτισμού εδώ και μια δεκαετία. Έχει χρηματοδοτηθεί από τα δύο τελευταία ΕΣΠΑ. Σήμερα παραδίδεται προς χρήση. Το αρχαιολογικό κτηματολόγιο είναι απολύτως συμβατό με το εθνικό κτηματολόγιο και είναι ένα έργο το οποίο έχει γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού αποκλειστικά. Θα μπορεί πλέον ο κάθε πολίτης μπαίνοντας μέσα σε αυτή «τράπεζα» του αρχαιολογικού κτηματολογίου να δει τις δεσμεύσεις του ακινήτου του, να δει μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι με τις συντεταγμένες τους που ακριβώς βρίσκονται, τις ζώνες προστασίας τους, εάν εμπίπτει το περιουσιακό του στοιχείο σε αυτές τις ζώνες επομένως τα πράγματα για τον πολίτη διευκολύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και ένα μέρος της γραφειοκρατίας απαλείφεται».

Η υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι: «Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας προκειμένου να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση, ώστε αυτά όλα που θα βλέπει στην τράπεζα δεδομένων να μπορούν να εξελιχτούν σε ένα πιστοποιητικό, το οποίο θα το παίρνει ο ίδιος και θα το χρησιμοποιεί όπου χρειάζεται».

Με δέκα χρόνια καθυστέρηση

Το  Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020. Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο οι δύο διαδικτυακές πύλες του “Αρχαιολογικού Κτηματολογίου”  και του “Εμπλουτισμού Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης νέου Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων” τέθηκαν σε πιλοτική λειτουργία.

Απαιτήθηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωσή των δυο έργων τα οποία ανέλαβε η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”: Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο με προϋπολογισμό 5.255.758,80€ ενώ το έργο του  Εμπλουτισμού των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων  με συνολική δαπάνη 10.069.057,97 €.

Δείτε το βίντεο του ΥΠΠΟΑ για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

πηγη: ecopress.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ