Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Η αυλαία των Πανελλήνιων εξετάσεων για το Γενικό Λύκειο άνοιξε σήμερα, μετά από μια δύσκολη για όλους σχολική χρονιά λόγω της πανδημίας, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας με ένα θέμα  που αγγίζει τους σημερινούς νέους:  η αβεβαιότητα του μέλλοντος και το πρόβλημα της επαγγελματικής  αποκατάστασης .

Τα κείμενα ήταν διασκευές από τον ημερήσιο Τύπο , δημοσιευμένα πριν λίγους μήνες. Το Α1 ζητούμενο αφορούσε στην περιληπτική απόδοση μίας μόνο παραγράφου του Κειμένου 2 , κάτι που ενδεχομένως μπορεί να δυσκόλεψε τους μαθητές. Ως άσκηση κατανόησης του κειμένου δόθηκαν προτάσεις για να χαρακτηρισθούν ως σωστές ή λανθασμένες. Οι υπόλοιπες ασκήσεις που αφορούσαν στη θεωρία του μαθήματος της Έκφρασης – Έκθεσης  σχετίζονταν καθαρά με την ύλη της Γ Λυκείου ζητώντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία     όπως  η ερμηνεία της  χρήσης των  στατιστικών δεδομένων και οι  γλωσσικές επιλογές που στόχευαν  στην ευαισθητοποίηση του αναγνώστη.

Το Γ ζητούμενο, που αφορούσε  στο Λογοτεχνικό κείμενο, το ποίημα « Στον Σείριο» του Νίκου Γκάτσου ( που έχει μελοποιηθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι) ίσως δυσκόλεψε τους μαθητές καθώς απαιτούσε  ικανότητες κατανόησης και εμβάθυνσης .  

            Τέλος στην παραγωγή λόγου το θέμα δε διακρινόταν  από υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς ζητούσε τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι ώστε  μέσω συγκεκριμένων δράσεων τους  να βελτιωθεί ο κόσμος μας.       

Τζεβελέκου Τριανταφυλλιά

Ταμίας Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ