Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΝα θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

Να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΡΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

Τις προτάσεις του για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατέθεσε επισκεπτόμενος τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ο έγκριτος νομικός και βουλευτής Ηλείας της  ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Με αφορμή την αναχαίτηση πολλών αστοχιών  που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και επέτρεπε την χαλαρότητα ενός συστήματος με ευνοϊκές ρυθμίσεις για επικίνδυνους κακοποιούς με γρήγορες αποφυλακίσεις και πολλά κενά στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διορθωτικών αλλαγών  που ήδη ετοιμάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός σημείωσε ιδιαίτερα τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στην αύξηση της πραγματικής έκτισης ποινών ειδικά όταν οι περιπτώσεις αφορούν ειδεχθή  εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής ή αδικήματα σε βάρος ανηλίκων (κατά γενετήσιας ελευθερίας κλπ)

Οι αυστηρότερες ποινές, η κατάργηση των προνομίων, η αύξηση του ορίου της μεικτής έκτισης ποινής για τις αποφάσεις κάθειρξης μέχρι του δικαιώματος αίτησης αποφυλάκισης, η τροποποίηση στον πραγματικό χρόνο των ισοβίων που επιβάλλονται συνήθως σε δράστες ανθρωποκτονιών  αλλά και γενικότερα ο επανασχεδιασμός του σωφρονιστικού συστήματος κινούνται στην σωστή  κατεύθυνση όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος ο οποίος σε όλα τα παραπάνω θέματα έκανε τις δικές του επί  μέρους αναφορές.

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι περιμένει και από την Επιτροπή την πρώτη δέσμη των προτάσεών της που θα αντικαταστούν και θα διορθώνουν διατάξεις που θεσπίστηκαν επι ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΙΚ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

Σε άλλα ζητήματα οι κ.κ. Τσιάρας και Νικολακόπουλος μίλησαν για την προτεραιότητα ψηφιοποίησης  των δικαστικών διαδικασιών και πιο συγκεκριμένα για την ψηφιοποίηση του τομέα ποινικής δικαιοσύνης που ήδη προχωρά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έγινε επίσης συζήτηση για τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης ενώ  ο βουλευτής του Νομού μας έθεσε και το ζήτημα της αναμόρφωσης της διαδικασίας περί αναγκαστικής νοσηλείας.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο πολιτικοί άντρες συμφώνησαν στην απαιτούμενη νομοθέτηση μιας σειράς μέτρων αντιμετώπισης της βαριάς εγκληματικότητας και της θωράκισης της κοινωνίας απέναντί της.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ

Παράλληλα όπως είχε κάνει και στο παρελθόν έτσι και σε αυτή την συνάντηση ο κ. Νικολακόπουλος  έβαλε για μια ακόμη φορά θέμα για την ανάγκη επισκευής των Δικαστηρίων Πύργου και Αμαλιάδας. Ήδη για την Αμαλιάδα μετά και την πρόσφατη αυτοψία κλιμακίου στο Δικαστικό Μέγαρο έχει ξεκινήσει η σύνταξη της μελέτης για να προχωρήσει το έργο και για τον Πύργο έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και αναμένεται το επόμενο διάστημα ο διαγωνισμός  (γίνεται σύνταξη των τευχών δημοπράτησης από πλευράς Περιφέρειας)  με πίστωση ύψους 161.000 ευρώ.

Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί από την πρώτη στιγμή που διατύπωσε το αίτημα και έκανε την παρέμβασή του προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρήκε  το ανάλογο ενδιαφέρον  με την ηγεσία του Υπουργείου να κατανοεί την ανάγκη επισκευών και να ανταποκρίνεται θετικά στο συγκεκριμένο αίτημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ