Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Μοριάς ’21»: Θα είμαστε κι εμείς εκεί

«Μοριάς ’21»: Θα είμαστε κι εμείς εκεί

Πρόσκληση σε όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν την Πελοπόννησο μέσα από 21 διαδρομές εμπνευσμένες από την Eπανάσταση.

To σίγουρο για το πρόγραμμα «Μοριάς ’21», που καλεί τους απανταχού Έλληνες να ανταμώσουν στην Πελοπόννησο με την ευκαιρία των 200 ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα. Είναι ότι θα αφήσει το αποτύπωμά του και πολύ μετά τη λήξη της επετειακής χρονιάς που το ενέπνευσε. «Χτισμένο» λιθαράκι λιθαράκι επί έναν χρόνο υπό αντίξοες συνθήκες πανδημίας. Είναι ένα υπόδειγμα ολιστικής ανάδειξης προορισμού, ένα πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που παντρεύει τη γνώση με την απόλαυση, την ιστορία με τον φυσικό πλούτο και τη γαστρονομία, την τέχνη με την παράδοση και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το ένδοξο παρελθόν με το ολοζώντανο παρόν.

Αποτελεί επίσης case study συνέργειας φορέων, ιδρυμάτων και εταιρειών –πάνω από 70 τον αριθμό!– με ένα κοινό όραμα· μια πρωτοβουλία που ανέπτυξαν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης. Καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να αναλαμβάνει την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση. Την Discover Greek Culture την υλοποίηση και τον συντονισμό, με το Μουσείο Μπενάκη. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την ΑΣΚΤ να «στολίζουν» την πρωτοβουλία με τέχνη και δημιουργία. Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια να το «προικίζουν» με ανεκτίμητης αξίας παραδοσιακές φορεσιές. Αλλά και πλήθος άλλων συντελεστών να συνεργάζονται σαν ορχήστρα, το πρόγραμμα «Μοριάς ’21». Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους μας να αφιερώσουμε ή να συμπεριλάβουμε την Πελοπόννησο στις φετινές διακοπές μας. «Μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα.

Αυτό κατάφεραν οι πρόγονοί μας και διδάχθηκαν τόσο από τις επιτυχίες όταν ήταν ενωμένοι όσο και από τις αποτυχίες όταν δεν ήταν. H Επανάσταση του 1821 μας έδειξε πως μόνο όταν όλες οι δυνάμεις του έθνους ενώθηκαν πετύχαμε το ακατόρθωτο». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος.

«Ραχοκοκαλιά» του προγράμματος είναι ένα δίκτυο 21 θεματικών διαδρομών που συνδέουν εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου. Αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία και συνδυάζονται σε τριήμερα, πενθήμερα ή επταήμερα προγράμματα προβάλλοντας τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης. Ενώ εμπλουτίζονται με τέσσερις άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, τη Γαστρονομία και τη Φύση. Ειδικά στο τελευταίο σκέλος συγκινητική είναι η καταγραφή υπεραιωνόβιων δέντρων της Πελοποννήσου. Που αποτέλεσαν σιωπηλούς «μάρτυρες» κομβικών γεγονότων της Επανάστασης και μέσα από την ιστορική τεκμηρίωση του καθηγητή Ν. Ζαχαριά απέκτησαν φωνή για να διηγηθούν την ιστορία τους… Επισκεφθείτε το morias21.com και εμπνευστείτε.

morias-21-tha-eimaste-ki-emeis-ekei0
Επάνω: Φτιάχνοντας μία από τις δέκα μοντέρνες «επαναστατικές» τοιχογραφίες που κοσμούν δέκα πόλεις της Πελοποννήσου.
Αριστερά: Υπεραιωνόβια δέντρα «αφηγούνται» σημαντικές στιγμές του Αγώνα. 
Δεξιά: Μία από τις φορεσιές του Λυκείου Ελληνίδων που θα εκτεθούν.

πηγη: kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ