Στενά περιθώρια για το ΟΣΔΕ, πρόσθετος φόρτος στα ΚΥΔ με ΑΤΑΚ, ζωικά και προγράμματα

Στις 22 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2021. Δίχως ποινή και τα περιθώρια έχουν αρχίσει και στενεύουν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑγροΤύπου από ΚΥΔ που δέχονται διαχρονικά μεγάλο όγκο δηλώσεων. Τα περιθώρια ελαχιστοποιούνται, όσον αφορά στις προθεσμίες, δεδομένου ότι στις 22 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία για δηλώσεις δίχως ποινή. Αν αφαιρεθούν τα Σαββατοκύριακα, τότε οι ημέρες που απομένουν είναι ελάχιστες, ακόμα κι αν με τα πρωτόκολλα κερδίζεται λίγος χρόνος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μόλις ένα 30% περίπου των παραγωγών έχει κάνει σήμερα δήλωση ΟΣΔΕ. Καθώς το άνοιγμα ήρθε πολύ καθυστερημένα φέτος, ενώ το σύστημα έγινε πλήρως λειτουργικό να δεχθεί αιτήσεις γύρω στις 25 Απριλίου.

Σημειωτέον ότι οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ θα έχουν, όπως λένε, να διαχειριστούν ακόμα περισσότερο όγκο δουλειάς έως την ημερομηνία που προαναφέραμε. Αφού το ΥπΑΑΤ σκοπεύει να ανοίξει τις διοικητικές για τις διορθώσεις συνδεδεμένων ζωικών. Ενώ τρέχουν ήδη πολλά προγράμματα (γεωργοπεριβαλλοντικά, σχέδια, αρδευτικά κ.λπ.), άλλα έπονται (Πρόγραμμα Νέων Γεωργών). Γεγονός που φέρνει πίεση και η πίεση, όπως αναφέρουν… δημιουργεί συνθήκες για… λάθη.

Πρόσθετη… γραφειοκρατία σε ΚΥΔ, παραγωγούς κ.λπ. αναμένεται να επιφέρει και η πρόσφατη εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Που επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή ΑΤΑΚ εκτός από τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια και στα ενοικιαζόμενα, για πρώτη φορά στα χρονικά. Πλέον οι παραγωγοί έχουν γύρω στις 20 ημέρες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους με τα ΑΤΑΚ. Κάτι δύσκολο έως ακατόρθωτο και να υποβάλλουν τα νέα δικαιολογητικά στις πύλες ΟΣΔΕ. Πόσο μάλλον τώρα που οι περισσότερες κατηγορίες αγροτών βρίσκονται στο χωράφι για αγροτικές εργασίες.

Υπενθυμίζεται πως την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τακτοποιήσει, όπως έλεγε τα του ΟΣΔΕ. Πλην όμως δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στην ύπαιθρο. Τώρα με την υποχρεωτικότητα για ΑΤΑΚ και στα ενοικιαζόμενα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Κι αν δεν αποσυρθεί η εν λόγω πρόβλεψη, πολύς κόσμος θα απωλέσει επιδοτήσεις.

πηγη: agrotypos.gr

Related Articles

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ