Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’Ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση θύμα της ψηφοθηρίας...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’Ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση θύμα της ψηφοθηρίας της κυβέρνησης’’

Την παντελή έλλειψη οράματος και σχεδιασμού για ένα νέο σύγχρονο μοντέλο αυτοδιοίκησης. Έθιξε με την Ομιλία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την ‘’εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών’’ στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόφαση την αναγκαιότητα κατάργησης της απλής αναλογικής που έφερε ο ‘’Κλεισθένης’’ του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να προτείνει ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τη συνολική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Εγκλωβίζεται σε τεχνοκρατικού τύπου διατάξεις για το σύστημα εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ότι ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση δεν ενσωματώνει τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής χάρτας τοπικής αυτοδιοίκησης. Παραλείποντας από κάθε συζήτηση την ανάγκη αυτόνομης λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον ρόλο των κοινοτήτων και των τοπικών συμβουλίων. Αυξάνει τα παράβολα συμμετοχής στα ψηφοδέλτια, υποσκάπτοντας την αντιπροσωπευτικότητα και δημιουργώντας ένα σύστημα ελιτισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θα ήταν αποτελεσματικό αν ανέθετε απευθείας στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες. Μετέφερε τους αντίστοιχους πόρους για την αξιοποίηση σε τομείς που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Η προσχολική αγωγή, η απασχόληση, το περιβάλλον.

‘’Το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί ριζικά με τον νέο εκλογικό νόμο για την ανάδειξη των οργάνων αυτοδιοίκησης. Διότι διαχρονικά στηρίζει τα συστήματα σύγχρονης διακυβέρνησης. Όπου ο έλεγχος και η θεσμική ισορροπία αποτελούν συστατικά στοιχεία της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών. Στηρίζει την αντιπροσωπευτικότητα, την πραγματική αναλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ώστε να αντανακλάται η λαϊκή βούληση. Επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου των αιρετών οργάνων των κοινοτήτων. Ώστε να λειτουργούν ως κινητήριοι μοχλοί που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν το συνολικό δημοτικό έργο. Δυστυχώς η Κυβέρνηση χάνει μια ακόμα ευκαιρία να δώσει νέα πνοή στην Αυτοδιοίκηση’’, τόνισε τέλος ο κ. Κατρίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ