Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα“Με το νέο εκλογικό σύστημα αποκαθίσταται η διοικητική παράλυση που προκάλεσε η...

“Με το νέο εκλογικό σύστημα αποκαθίσταται η διοικητική παράλυση που προκάλεσε η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ”

**Δηλώσεις  του  Τομεάρχη Αυτοδιοίκησης Δ.Ε.Ε.Π- ΝΟ.ΔΕ Ηλείας Χρήστου  Βλάχου με αφορμή το νέο εκλογικό νόμο   της ενισχυμένης αναλογικής

Με το ψηφισθέν  νομοσχέδιο αποκαθίσταται η διοικητική παράλυση και η πολιτική αρρυθμία που προκάλεσε η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής. Αναφέρει σε δηλώσεις του ο Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης Δ.Ε.Ε.Π- ΝΟ.ΔΕ Ηλείας Χρήστος Βλάχος με αφορμή το νέο εκλογικό  της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο κ. Βλάχος τονίζει ότι αντικαθίσταται το ισχύον εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής». Με το εκλογικό σύστημα της «ενισχυμένης πλειοψηφικής» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σχολιάζοντας ότι υλοποιείται μία ρητή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και ένα πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των αιρετών. Συγκεκριμένα σχολίασε ότι : « Με το ποσοστό του 43% συν μία ψήφο που έχει οριστεί για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή. Επιτυγχάνεται η επαρκής εκπροσώπηση των πολιτών».  Επιχειρηματολόγησε υπέρ του κατώτατου ορίου 3% που έχει τεθεί ως βάση για την είσοδο των υποψηφίων συνδυασμών στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται μία επαρκής εκπροσώπηση εναρμονισμένη με το εκλογικό σύστημα που ισχύει στις εθνικές εκλογές.  

Σε ότι αφορά τη διάταξη που προβλέπει τη μείωση των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων. Ο κ Βλάχος τόνισε ότι αυξάνεται  η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην κατεύθυνση συγκρότησης δυνατότερων και ανταγωνιστικότερων ψηφοδελτίων. Μάλιστα με έμφαση σχολίασε ότι τα ανταγωνιστικότερα ψηφοδέλτια συνεπάγονται και ενδυνάμωση της διαδικασίας. Γεγονός που θα οδηγήσει με τη σειρά του στην αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρωπίνου δυναμικού: « Η πριμοδότηση των 3/5 του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, εξασφαλίζει την πλειοψηφία του νικητή συνδυασμού. Διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.» 

Ο κ Βλάχος ακόμα αιτιολόγησε την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για την ανάδειξη των Προέδρων των Κοινοτήτων. Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να καλλιεργείται ένα είδος «ψευδοαυτονομίας». Σημειώνοντας  ότι όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που αφορούν το αξίωμα του Προέδρου και τα Τοπικά Συμβούλια συνεχίζουν να ισχύουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ